ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μπαράζ τροπολογιών για τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης»

Πιο γρήγορο «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ, επιτάχυνση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, πρόβλεψη «ισοδύναμων παρεμβάσεων» για τα ειδικά μισθολόγια, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις τροπολογίες που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή

Η συμπλήρωση των μέτρων για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, σε συνδυασμό με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στην καπιταλιστική ανάκαμψη, βρίσκεται στην ατζέντα της πολιτικής, αλλά και των επικοινωνιακών ελιγμών της κυβέρνησης.

Με σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν αργά χτες βράδυ στη Βουλή και οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

-- Με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ, μετατίθεται κατά ένα εξάμηνο η έναρξη της περικοπής του για την πρώτη κατηγορία των δικαιούχων και έτσι εξαλείφεται ο αναδρομικός χαρακτήρας της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινάει από 1/6/2016 και όχι αναδρομικά από 1/1/2016. Για να καλυφθεί όμως η χασούρα από τη μη αναδρομική ισχύ των περικοπών, η τροπολογία προβλέπει επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα περικόπτεται το ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι και το 2019, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι από αυτή τη ρύθμιση να παραμείνουν ίδιοι και να επιτευχθούν μέχρι το τέλος το 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία ορίζεται: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση, αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια (...) Με τις ανωτέρω αναπροσαρμογές, η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, για την αιτία αυτή, θα ανέλθει... (ακολουθούν τα ποσά, που είναι με μικρές αποκλίσεις ίδια με αυτά που προέβλεπε ο νόμος στην αρχική του μορφή)». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καμώνεται πως «χαρίζει» τα αναδρομικά πέντε μηνών στους πρώτους που έκοψε το ΕΚΑΣ και τα χρήματα αυτά τα παίρνει από την ταχύτερη περικοπή του ΕΚΑΣ στις επόμενες κατηγορίες των δικαιούχων, μέχρι και το 2019.

-- Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, δυσχεραίνουν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του εφάπαξ που θα αποδίδει στο εξής το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) στους «αυτοτελώς απασχολούμενους» και καθορίζονται ορισμένοι ακόμα κοινωνικοί πόροι που «κόβονται».

-- Αλλάζει ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των αποκλίσεων από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών για την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Επιπλέον, το ενδεχόμενο μείωσης των μέτρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας προϋποθέτει τη «συμφωνία με τους θεσμούς».

-- Επιδιώκεται η άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη «στρατηγικού επενδυτή» στον ΑΔΜΗΕ.

-- Επαναδιατυπώνεται ο τρόπος υπολογισμού σχετικά με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατούνται σε ετήσια βάση με στόχο τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.

-- Μέχρι 31/12/17 ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση στο φορολογικό μηχανισμό και των ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων.

-- Το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια προϋποθέτει «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι 30/9/2016.

Το «αναπτυξιακό πακέτο» για το εγχώριο κεφάλαιο

Σε αυτό το φόντο, και ενώ η φοροληστεία απέναντι στο λαό απογειώνεται από χτες σε νέα ύψη, το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αναμένεται να εστιάσει στον «αναπτυξιακό νόμο», στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης προς τις εγχώριες τράπεζες κ.ά. Πρόκειται για το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο» που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, ενώ όλα τα παραπάνω διανθίζονται με την πολιτική διαχείρισης των φαινομένων ακραίας φτώχειας.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως «η συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλους τους όρους και θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση», προσθέτοντας: «Τώρα, κάνουμε πρόοδο σε αυτό. Υπήρξαν κάποια μπρος - πίσω, αλλά θα έλεγα γενικά ότι τα πράγματα είναι σε τροχιά και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ ρεαλιστικό ότι θα εκταμιεύσουμε στο πιο κοντινό μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, τόνισε: «Θεωρώ ότι το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί (...) Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα, το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Ορισμένα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα έως το 2018 - είναι εμπροσθοβαρές, αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές. Επομένως, νομίζω ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα»...

«Ξαλαφρώνουν» το λαϊκό εισόδημα

Από χτες διογκώνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 23%, ενώ καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε στη δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων θα διαπιστώσει μειώσεις αποδοχών, λόγω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης φόρου που προκύπτει από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο.

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών φόρων περιμένουν στην «ουρά», όπως η απογείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες και σειρά εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στέλνει από χτες δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά «ραβασάκια» για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Μάλιστα, πρόκειται για εμφανιζόμενες «οφειλές» από 30 μέχρι 500 ευρώ, στις οποίες έχει επικεντρώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός... Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για «οφειλές» που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2015.

ΟΟΣΑ: Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Η πλήρης εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που εμπεριέχονται στο 3ο μνημόνιο, σε συνδυασμό με την παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, αποτελεί την προϋπόθεση για την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης του κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία.

Την προοπτική αυτή στηρίζει και ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεση του οποίου τονίζεται χαρακτηριστικά για την ελληνική οικονομία: «Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων. Η χαλάρωση των ρυθμίσεων στους κλάδους δικτύων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών και του γραφειοκρατικού βάρους στις εταιρείες θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις».

Κατά την πάγια πρακτική του και δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση απέναντι στο λαό, ο ΟΟΣΑ εστιάζει στην ανάγκη ακόμα μεγαλύτερων περικοπών των κρατικών κονδυλίων, π.χ. για κοινωνική πρόνοια και συντάξεις, προκειμένου να εφαρμοστούν τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. «Η εφαρμογή πολιτικών, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και στεγαστικά προγράμματα θα μειώσουν τη φτώχεια και την ανισότητα, που αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Για τη χρηματοδότηση της πολιτικής για την «ελάφρυνση της φτώχειας» και τη μείωση της ανεργίας σημειώνεται ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν και από τον «εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εστιάζει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ νευραλγικού χαρακτήρα ζήτημα θεωρείται και η διαχείριση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να αποκατασταθεί η τραπεζική χρηματοδότηση για τις επενδύσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:

ΑΕΠ: Αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση 0,2% το 2016, με εκτίμηση για εμφάνιση «θετικού ρυθμού» στο β' εξάμηνο και ανάκαμψη 1,9% το 2017.

Επίσημη ανεργία: «Η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα μείωνε την ανεργία», σημειώνεται. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας αναμένεται για το 2016 στο 24% και για το 2017 στο 23,2%.

Κρατικό χρέος:«Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας αναγκαία κάποιας μορφής πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους (για παράδειγμα, με την επιμήκυνση των λήξεων)», επισημαίνεται. «Επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

Επίσημος πληθωρισμός: Προβλέπεται προσωρινή ενίσχυση, λόγω του αυξημένου ΦΠΑ, ωστόσο εξαιτίας της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει το 2016 σε αρνητικά επίπεδα ή αμετάβλητος σε σχέση με το 2015.

Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι την Κυριακή 5 Ιούνη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στο Τρίκερι (Ν. Μαγνησίας), την Κυριακή 5/6, με θέμα «Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι».

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΕ.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.

Μετά το τέλος του προγράμματος, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο νησί. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Στο πλαίσιο της πολύμορφης πολιτικής δραστηριότητας, που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές όλων των Δήμων της Αττικής, σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Στ. Σαράφη 40) σε συγκέντρωση της ΤΟ Κατασκευών θα μιλήσει ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κατασκευών.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων - Μηχανικών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα μέτρα - φωτιά αποκαλύπτουν τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη νέα φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα μέτρα - φωτιά, που από σήμερα κάνουν πιο ακριβή και δυσβάσταχτη την καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αποκαλύπτουν τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης περί "κοινωνικής δικαιοσύνης" και "δίκαιης κατανομής των βαρών"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ