ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μεγάλη εκδήλωση τίμησε τη 40χρονη δράση της

Γεμάτο από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας το κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ, την Κυριακή που μας πέρασε

Γεμάτες οι κερκίδες και η πλατεία του γηπέδου
Γεμάτες οι κερκίδες και η πλατεία του γηπέδου
Με μια μεγάλη εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ, την Κυριακή το απόγευμα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τίμησε τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της. «Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας» ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης, η οποία συνδύασε την αναδρομή στην ιστορία της Ομοσπονδίας με το κάλεσμα στις γυναίκες του σήμερα, εργαζόμενες και άνεργες, αυτοαπασχολούμενες και φτωχές αγρότισσες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, να πάρουν στα δικά τους χέρια τη σκυτάλη του αγώνα, ενάντια στις μορφές με τις οποίες εκφράζεται η γυναικεία ανισοτιμία σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, και την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαιρήνη Στεφανίδη. Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» την Πέμπτη, στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

Αμέσως μετά, στη σκηνή βρέθηκαν για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης οι ερμηνεύτριες Ρίτα Αντωνοπούλου και Αφροδίτη Μάνου, μαζί με τους μουσικούς Ανδρέα Σίκκη (κρουστά), Σταύρο Καβαλιεράτο (μπάσο), Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Κώστα Σταυρόπουλο (πιάνο) και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος έκανε την ενορχήστρωση. Ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονταν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα που διάβασαν τα μέλη της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη» Μαρία Καπετανοπούλου, Γιοβάννα Καποδίστρια, Στεφανία Στεφάνου και Στελίνα Χαιρέτη, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Αντωνακάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με επικεφαλής την πρόεδρό του, Σοκόρο Γκομέζ. Επίσης, η εκπρόσωπος της πρεσβείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Fadila Monzer. Ιδιαίτερα σημειώθηκε η παρουσία γυναικών που πήραν μέρος στην ιδρυτική σύσκεψη της Ομοσπονδίας, στις 20 Ιούνη 1976. Ανάμεσά τους και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που καταχειροκροτήθηκε. Θερμό ήταν το χειροκρότημα και για την επί πολλά χρόνια πρόεδρο της ΟΓΕ, Πούπα Μπουντούρογλου.

Γιορτή αλληλεγγύης και αγώνα στο πάρκο Φιξ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«Στις χώρες πόλεμοι, στη θάλασσα πνιγμένοι, μετανάστες - πρόσφυγες της Γης οι κολασμένοι». Αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ήταν η πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν, κάτω από αυτό το σύνθημα, το βράδυ του Σαββάτου, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια.

Η πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής και του Στεκιού δεν ήταν απλά αφιερωμένη στους ξεριζωμένους και τα προβλήματά τους, αλλά είχε τη σφραγίδα των ίδιων. Το πανό που τοποθετήθηκε πίσω από την εξέδρα φτιάχτηκε και από τα δικά τους χέρια, το πολιτιστικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ετοιμάστηκε με τη συμμετοχή τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Σοφία Καρακώστα, η οποία εκ μέρους της Γραμματείας της Λαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής σε όσους φτάνουν και στη χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, η Λαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να συγκεντρώνει υλική βοήθεια και τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια αυτή. Ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Τσατσά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στη συνέχεια, η θεατρική ομάδα του Στεκιού παρουσίασε δρώμενο γραμμένο από τα μέλη της, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι μεταναστευτικές ροές και τα ναυάγια στο Αιγαίο, οι άνεργοι νέοι που αφήνουν την Ελλάδα για να ψάξουν για δουλειά σε χώρες του εξωτερικού και μια σειρά άλλα θέματα. Αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων και δημοσιεύματα στον Τύπο σχολιάστηκαν με τρόπο εύστοχο και με τη βοήθεια των στίχων του Κώστα Βάρναλη, καθώς ο τίτλος της παράστασης ήταν «Ο Βάρναλης σχολιάζει».

Απόσπασμα από το ποίημα «Πατρίδα», της κενυατικής καταγωγής Ουαρσάν Σάιρ, απήγγειλαν δύο μετανάστριες από τη Νιγηρία και το Καμερούν, οι οποίες είναι «μαθήτριες» στο σχολείο μεταναστών που λειτουργεί στο Στέκι. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και τη σκυτάλη πήρε η Ομάδα Χορού του Στεκιού, με Ελληνες και μετανάστες να χορεύουν πιασμένοι στον ίδιο κύκλο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι.

Συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας στο «Athens Ledra»

Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μάρτη και αντιμέτωποι με τα «θολά» σχέδια της εργοδοσίας για το μέλλον του ξενοδοχείου. Χτες, Δευτέρα, ξεκίνησαν την επίσχεση περίπου 50 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι την Τετάρτη σε επίσχεση θα έχει βγει το σύνολο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, του προσωπικού.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου να αποφασίσει κινητοποιήσεις, ανάλογα με τους ελιγμούς και τις κινήσεις της εργοδοσίας. Αμέσως μετά, έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους της Διοίκησης του ξενοδοχείου.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν ενημέρωση, αλλά εισέπραξαν ωμή κοροϊδία από τα διευθυντικά στελέχη που ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα γύρω από το τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Την ίδια στιγμή, όμως, που διευθυντές και σύμβουλοι παριστάνουν τους ανήξερους, στα αυτιά των εργαζομένων έφτασε το «νέο» ότι οι μαθητευόμενοι και πρακτικά ασκούμενοι ενημερώθηκαν να μην πάνε για δουλειά από την επόμενη Δευτέρα!

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση, στόχος του σωματείου είναι η επίσχεση να μην ασκηθεί απλά και μόνο ως μια νομική ενέργεια, αλλά να πάρει το χαρακτήρα καθημερινής κινητοποίησης, με τους εργαζόμενους συνεχώς παρόντες στο χώρο και σε ετοιμότητα.

Δίπλα στους περίπου 150 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός «εξτρά» εργαζομένων, δηλαδή με συμβάσεις μιας μέρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, ωστόσο δεν βρίσκονται έξω από το σχεδιασμό του σωματείου: «Οπως δουλεύαμε μαζί, έτσι θα αγωνιστούμε και ο ένας δίπλα στον άλλο», τόνισε ο Μπ. Ντότσικας. Τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων μετέφερε στους εργαζόμενους ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, το Συνδικάτο, με ανακοίνωσή του, απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλεί να κάνουν τον αγώνα των εργαζομένων στο «Athens Ledra» δική τους υπόθεση.

Ξανά πρώτη δύναμη η ΔΑΣ στο ΕΚ Αθήνας

Με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και πάλι η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 1.161 αντιπρόσωποι (από 1.423 το 2013), ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.148 (από 1.415).

Η ΔΑΣ έλαβε 315 ψήφους (από 393) και εξέλεξε 9 έδρες στο ΔΣ, όσες δηλαδή είχε και στο προηγούμενο. Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», η νέα παράταξη που προέκυψε από τη συνένωση του ΜΕΤΑ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) και τμήμα του ΕΜΕΙΣ, υπό τον Ν. Φωτόπουλο, συγκέντρωσε 269 ψήφους (από 216) και εξέλεξε 7 έδρες (από 5).

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 198 ψήφους (από 221) και 5 έδρες (από 5). Η ΔΑΚΕ 125 ψήφους (από 156) και 3 έδρες (από 3). Η «Νέα Πορεία», παράταξη που αποτελεί διάσπαση της ΔΑΚΕ, έλαβε 92 ψήφους (από 187) και οι έδρες της μειώθηκαν σε 3 (από 4). Η παράταξη ΕΜΕΙΣ πήρε 68 ψήφους (από 160) και 2 έδρες (από 3) ενώ η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, η οποία στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συγκέντρωσε 52 ψήφους (από 71) και 2 έδρες (από 2).

Τέλος, 17 ψήφους έλαβε η παράταξη «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» και 12 ψήφους πήρε η «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων», παρατάξεις που στηρίζονται από διαφορετικά τμήματα του ΜΕΤΑ, χωρίς να εκλέγουν έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ.

Οσον αφορά τις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, τα έγκυρα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν σε 216 (από 244 το 2013). Η ΔΑΣ συγκέντρωσε 51 ψήφους (από 53) εκλέγοντας 4 (από 5) αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» και η ΠΑΣΚΕ εξέλεξαν από 3 αντιπροσώπους (από 4 που είχαν και οι δύο). Η ΔΑΚΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 2), η «Νέα Πορεία» 1 αντιπρόσωπο (από 3), το ΕΜΕΙΣ 3 (από 2) και 1 αντιπρόσωπο η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» (δεν είχε εκλέξει αντιπρόσωπο στο προηγούμενο συνέδριο).

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σημειώθηκε χτες νωρίς το πρωί στο πτηνοσφαγείο ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Λίγο μετά τις 5 το πρωί, μηχανή τράβηξε το χέρι του εργαζόμενου. Ο ακρωτηριασμός αποφεύχθηκε ύστερα από πολύωρη επέμβαση στο νοσοκομείο ΚΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ