ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Επιτρέπει «offshore» σε πολιτικούς

Τη «συμμόρφωση» με το «κοινοτικό κεκτημένο» και τις «συστάσεις» της περιβόητης ομάδας GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης επικαλείται η κυβέρνηση

Στον απόηχο της υπερψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, που έφερε και υπερψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 22 Μάη, με τις «καθιερωμένες» πλέον διαδικασίες του «επείγοντος», συνεχίζουν να έρχονται στο φως διατάξεις του, που επιβεβαιώνουν το βαθιά ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το άρθρο 178 που επιτρέπει τη συμμετοχή σε «offshore» εταιρείες «στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές», ακόμα στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και στους γραμματείς των υπουργείων, σε περιφερειάρχες, δημάρχους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, αρκεί οι εταιρείες αυτές να μην έχουν έδρα «σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος»!

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε και καταψήφισε τόσο το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, όσο και τη συγκεκριμένη διάταξη (σ.σ.: εκ παραδρομής στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» σχετικά με την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στις 24/5/2016, η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν στις διατάξεις που υπερψήφισε το ΚΚΕ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα πρακτικά της ψηφοφορίας).

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με τα πρακτικά, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, «παρών» η Ενωση Κεντρώων και κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ.

«Συμμόρφωση» στις ανάγκες του κεφαλαίου

Η διάταξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε «τροφή» για μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, τα οποία εμφανίζονται να ανεβαίνουν στα κεραμίδια κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, την ίδια ώρα που υπερασπίζονται από κοινού με την κυβέρνηση τη μήτρα, δηλαδή το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τους μηχανισμούς και τις συνθήκες του, που γεννά τα φαινόμενα αυτά, αλλά και τέτοιου είδους άρθρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να δικαιολογήσει την ψήφιση του επίμαχου άρθρου, επικαλείται τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα», αναφέρει, «είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό».

«Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας ότι τα αστικά κόμματα «βράζουν στο ίδιο καζάνι», ενώ προσθέτει ότι ήδη από το 2010 είχε καταργηθεί ο όρος «offshore» να αποδίδεται σε «εξωχώριες εταιρείες» και σχολιάζει ότι «δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο» την περίοδο εκείνη...

Μάλιστα, προτρέπει τη ΝΔ ότι αν «θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση, (...) αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο».

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
«Φορτωμένη» η ατζέντα των θεμάτων προς επίλυση

«Φορτώνει» την ατζέντα των διμερών θεμάτων η αλβανική αστική τάξη, λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, όπου οι δύο πλευρές θα ανιχνεύσουν τρόπους συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος.

«"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις», ανταπαντούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Αξονα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ηπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Θυμίζουμε, το ταξίδι Κοτζιά στα Τίρανα γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση και λήξη των 20 χρόνων που μεσολάβησαν από την υπογραφή του προηγούμενου συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το 1996.

Ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να κομίσει στην αλβανική κυβέρνηση μια συνολική πρόταση - πακέτο για επίλυση όλων των διμερών θεμάτων. Τα κύρια ζητήματα προς επίλυση που παραμένουν εκκρεμή, είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η διευθέτηση των περιουσιακών ζητημάτων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές (θέμα που από αλβανικής πλευράς σηκώνουν ιδιαίτερα οι προαναφερόμενοι «Τσάμηδες»), καθώς και ζητήματα όπως η περισυλλογή των οστών περίπου 11.000 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και παραμένουν θαμμένοι σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Η συζήτηση θα εστιάσει, βεβαίως, και στα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Θυμίζουμε ότι η αλβανική πλευρά έχει χαρακτηρίσει μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι, με βάση το διμερές νομικό πλαίσιο και τη διεθνή νομοθεσία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (όπως τη διαβάζει η αλβανική αστική τάξη), οι γεωγραφικές συντεταγμένες του «Οικοπέδου 1» (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας) που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Οπως, επίσης, ζητούν την άρση από την Ελλάδα του λεγόμενου εμπολέμου του 1940, ισχυριζόμενοι ότι βάσει αυτού συνεχίζεται η δέσμευση των περιουσιών Αλβανών στη χώρα.

Η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό της «ατού» την υποστήριξη που τάζει στην αντίστοιχη αλβανική, στην πρεμούρα της τελευταίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη - συζήτηση με εργαζόμενους στους δήμους

Η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνει συζήτηση - σύσκεψη με τους εργαζόμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης με θέμα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στον 5ο όροφο της ΕΔΟΘ, με εισηγητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Εκδήλωση μνήμης για τον Κ. Ηλιάκη

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Κάρπαθο εκδήλωση μνήμης για τα δέκα χρόνια από την απώλεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, το αεροπλάνο του οποίου κατέπεσε σε αερομαχία, όταν ως αρχηγός ζεύγους μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κλήθηκε, στις 23/5/2006, να αναχαιτίσει τριάδα τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στην τελετή παρέστησαν μέλη της οικογένειάς του, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο αρχηγός ΓΕΑ, ο δήμαρχος Καρπάθου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.ά. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής του Κόμματος, Στ. Τάσσος.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Αύριο, Τετάρτη, η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης για τη Διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», στις 8.30 μ.μ., στη «Λαϊκή αγορά», με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην Αυλή του Μουσείου Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο) η ΤΟ Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου». Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενα ακόμα στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το άρθρο του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις offshore, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.

Ενα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρείες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

ΤΕ ΔΕΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπεράσματα από τους εργατικούς αγώνες στη ΔΕΗ

Εκδήλωση, με θέμα «Η μεγάλη απεργία του 1988. Η ναυμαχία της Σφηκιάς - Συμπεράσματα από τους εργατικούς αγώνες στη ΔΕΗ», διοργανώνει η ΤΕ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 2/6, στις 8 μ.μ., στο μνημείο «Μνήμες Λιγνίτη», στην Πτολεμαΐδα.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει στέλεχος της ΤΕ ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφίσας, ανακοινώσεων και φωτογραφίας της εποχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει προσκύνημα στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, την Κυριακή 5/6. Για τη συμμετοχή θα ναυλωθούν λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.32.47.820, 6974.278.797 και 6977.513.165.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ναυτιλία, τα λιμάνια και τη ναυπηγοεπισκευή

Εκδήλωση με θέμα «Η ναυτιλία, τα λιμάνια και η ναυπηγοεπισκευή στην υπηρεσία του λαού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 2/6, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ (7ος όροφος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και παρεμβάσεις για: Τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την κατάσταση στη σχολή της ΑΕΝ και τις συνθήκες που επικρατούν στο μπάρκο των σπουδαστών. Την επίδραση της ναυτιλίας στον κλάδο του Τουρισμού. Προβολή βίντεο με την ιστορία του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ