ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «καλά νέα» της κυβέρνησης αφορούν μόνο το κεφάλαιο

Eurokinissi

Ξεσκεπάζοντας την απάτη της κυβέρνησης ότι «τα δύσκολα πέρασαν» για το λαό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, από το βήμα της Βουλής, επισήμανε: «"Ξεχνούνε" ότι τον Οκτώβρη θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση, όπου εκεί προβλέπονται 40 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η περαιτέρω "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας (...) "Ξεχνούνε" ότι τα μέτρα αυτά είναι σωρευτικά, πάνω στα προηγούμενα που είχαν πάρει και οι υπόλοιποι. (...) "Ξεχνούνε" ότι όχι μόνο αυτά τα μέτρα θα μείνουν, αλλά και σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε κι έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα επιβάλλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και μια σειρά κοινωνικές δαπάνες».

Σε ό,τι αφορά τα «καλά νέα» που επαναλαμβάνει όπου σταθεί ο υπουργός Οικονομικών ότι θα έρθουν για το ζήτημα του χρέους από τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η όποια αναδιάρθρωσή του αφενός προϋποθέτει αντιλαϊκά μέτρα όπως το πολυνομοσχέδιο και αφετέρου «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διευκόλυνση για μεγαλύτερη κρατική στήριξη και χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων».

Το συμπέρασμα είναι, υπογράμμισε, ότι «μετά από κάθε αξιολόγηση έχουμε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και δημιουργία ακόμα πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, στη λογική της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας».

Τόνισε ότι 15 μέρες μετά το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τις λαϊκές οικογένειες, με περίπου 700 ευρώ πρόσθετη ετήσια φορολογική αφαίμαξη για μια λαϊκή οικογένεια. Δείχνοντας τον ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που «αυξάνετε το φόρο στο φυσικό αέριο για το λαό (...), τον καταργείτε για το σύνολο των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο».

«Τσακίζετε 300.000 φτωχά αγροτικά νοικοκυριά αποκλείοντάς τα από τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», πρόσθεσε, για να επιταχύνετε το ξεκλήρισμά τους και να συγκεντρώσετε την αγροτική γη σε όλο και λιγότερα χέρια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον «αυτόματο κόφτη» που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα εξαιρείτε από αυτόν «το σύνολο των δαπανών που πηγαίνουν για επενδύσεις».

Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπου μεταβιβάζεται το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε πως είναι μια «ιδιωτική εταιρεία - τουλάχιστον - συνδιαχείρισης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους "θεσμούς". (...) Δεσμεύετε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στα συμφέροντα της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους - που δεν το έκανε ο λαός - και με το άλλο 50% θα στηρίζετε τις επενδύσεις, άρα πάλι την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Στάθηκε ακόμα στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και τους όρους σκανδαλώδους ασυλίας που τη συνοδεύουν, στην «απελευθέρωση» της πώλησης όλων των «κόκκινων» δανείων - συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από 1/1/2018 - για την «εξυγίανση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προώθηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής για την «απελευθέρωση» των αγορών, π.χ. της αγοράς Ενέργειας, των λιμανιών, των σιδηροδρομικών μεταφορών, της αγοράς φαρμάκου.

Και κατέληξε: «Είναι άσφαιρη η αντιπαράθεση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και ολοκληρώνει το έργο που αφήσανε αυτοί ημιτελές. Να μην εγκλωβιστεί ο λαός στις μυλόπετρες αυτής της άγονης αντιπαράθεσης, στους διαχειριστές ενός βάρβαρου και σάπιου συστήματος (...)

Καμία αυταπάτη. (...) 'Η με το κεφάλαιο θα είσαι ή με το λαό. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει (...) Σήμερα προαπαιτούμενο είναι η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, η ισχυροποίηση, η οργάνωση της πάλης για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά πάνω από όλα για να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αναγκών του. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μια γενικότερη ρήξη και ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει ενιαίο «εθνικό συμφέρον»

Eurokinissi

Τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής ανέδειξε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στα περί «εθνικού συμφέροντος» ή «σωτηρίας της πατρίδας», τα οποία διατείνεται ότι διασφαλίζει η κυβέρνηση με τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στα περί «άλλου μείγματος διαχείρισης», που αντιπροτείνει για τους ίδιους στόχους η ΝΔ.

«Δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον, δεν υπάρχει ενιαίο ελληνικό συμφέρον», τόνισε, «μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν αντιπαρατιθέμενα ταξικά συμφέροντα (...) Υπάρχει το συμφέρον της αστικής τάξης, το συμφέρον του κεφαλαίου - πείτε το όπως θέλετε - και υπάρχει το συμφέρον της εργατικής τάξης και ενός σημαντικού μέρους των ενδιάμεσων στρωμάτων - όχι όλων - που παρά τις διαφορές τους με την εργατική τάξη, είναι πολύ κοντά σ' αυτήν. Εμείς με βάση αυτό το συμφέρον και με βάση αυτό το κριτήριο μιλάμε» ξεκαθάρισε.

Οπως σημείωσε, από αυτή τη σκοπιά κρίνεται «η ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής» και όχι «από την ηθική του πρωθυπουργού ή των υπουργών», αν και έχει και αυτό τη σημασία του.

Κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Βενεζουέλας, πρόσθεσε πως «όσα εκτεταμένα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και να κάνεις στις συνθήκες του καπιταλισμού, δεν σε πάνε μακριά. Και τη γη να δώσεις στους αγρότες να την καλλιεργήσουν, δεν σε πάει μακριά (....) Στις συνθήκες του καπιταλισμού, και τα πιο φιλολαϊκά προγράμματα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας έχουν ημερομηνία λήξης».

Οσο για τα περί καταπολέμησης της διαφθοράς, επισήμανε ότι «αθωώνετε το σύστημα και λέτε ότι η κρίση προέρχεται από την κακή διαχείριση, τα λαμόγια, τη διαπλοκή (...), που βεβαίως υπάρχουν, αλλά δεν προκαλούν αυτά την κρίση». Οπως σημείωσε ειδικά απέναντι στην κυβέρνηση, αυτές οι «ανοησίες» «είναι η συσκευασία με την οποία προωθείτε την πολιτική σας». Ανέδειξε ότι η διαπλοκή και οι «κολλητοί» είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, ενώ έχουν να κάνουν και με τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και με το ποιο τμήμα της αστικής τάξης υπηρετεί καλύτερα η κάθε αστική κυβέρνηση.

«Ο επόμενος νόμος που είναι ο πιο ταξικός, ο πιο βρώμικος για το λαό, είναι ο αναπτυξιακός», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα και κάλεσε το λαό να μην πιστέψει ότι «η ανάπτυξη θα φέρει κέρδη και θα γίνει αναδιανομή».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει κοινωνική αδικία και φτώχεια για το λαό

Eurokinissi

Ξεμπροστιάζοντας την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, πίσω από τις μεταξύ τους κοκορομαχίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε: «Είστε όλοι συνέταιροι των τριών μνημονίων, που ψηφίσατε όλοι μαζί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ουδείς, πλην ΚΚΕ, αμφισβητεί αυτόν τον δρόμο. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε απόγνωση το λαό».

Επισήμανε ότι «για να έρθει αυτή η ανάπτυξη και να κλείσει ο κύκλος» της καπιταλιστικής κρίσης, «απαιτείται μια βάρβαρη πολιτική, την οποία συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη (...) Ποια είναι η αντιπαράθεση, λοιπόν; Ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα και ποιος θα εφαρμόσει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Οπως τόνισε, είναι συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και αν διατείνεται ότι η πολιτική του έχει «κοινωνικό πρόσημο».

Χαρακτήρισε, εξάλλου, εμπαιγμό και «τετραγωνισμό του κύκλου» τα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ότι η πολιτική αυτή είναι... «τακτική» για το ...σοσιαλισμό! «Εχουμε τη νέα εκδοχή», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «"σοσιαλιστικός καπιταλισμός"! Δηλαδή, υπηρετούμε τον καπιταλισμό, τον σώζουμε - τον πιο άγριο καπιταλισμό - για να πάμε μετά στο σοσιαλισμό».

«Καλά, δεν υπάρχει φιλότιμο; Πόσα εκατομμύρια εξοικονομείτε» με την κατάργηση του ΕΚΑΣ; ρώτησε. «Εκατό, διακόσια; Τι είναι αυτά; Ενα ελάχιστο κέρδος μιας χρονιάς ενός εφοπλιστή. Δείτε τους ισολογισμούς. Και πάτε και τσακίζετε τους φτωχούς ανθρώπους και μας λέτε εδώ τώρα ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο με κοινωνικές οικονομίες και όλα αυτά τα παραμύθια».

Οσο για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο η ΝΔ βγήκε στα κάγκελα, σημείωσε: «Γιατί φωνάζετε; Για να γίνουν λαϊκή περιουσία όλα αυτά του Δημοσίου; Οχι. Γιατί ένα κομμάτι της αστικής τάξης βλέπει ότι θα συντριβεί από την επέλαση των μεγαθηρίων».

«Εσείς λοιπόν», κατέληξε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο δρόμο δηλαδή της κοινωνικής αδικίας, της φτώχειας για το λαό και των νέων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και εμείς μαζί με το λαό στο δρόμο της ανατροπής. Γιατί τελικά και ιστορικά παλιότερα, αλλά και σήμερα, αποδεικνύεται ότι τα κοινωνικά συστήματα ούτε από μέσα αλλάζουν, ούτε με νησίδες, αλλά ανατρέπονται από τη λαϊκή πάλη, από τις κοινωνικές επαναστάσεις. Εμείς σε αυτόν το δρόμο θα πάμε. Συγχαρητήρια για την επιλογή σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ