ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2016 - Κυριακή 1 Μάη 2016
Σελ. /32
Θα μας τρελάνουν;

«Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πετυχαίνει πλεονάσματα χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Θα μας τρελάνουν; Από πού βρίσκει η κυβέρνηση τα 5,4 δισ. ευρώ για να κλείσει την «αξιολόγηση»; Μήπως από τους βιομήχανους και τους άλλους μεγαλοεργοδότες; Οχι βέβαια! Από τις τσέπες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αφαιρεί εισόδημα, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», μόνο για την τετραετία 2016 - 2019 ετοιμάζεται να πάρει από συνταξιούχους και ασφαλισμένους πάνω από 8 δισ. ευρώ, από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών. Είναι πραγματικά αδίστακτοι, όχι μόνο στον τρόπο που αφαιμάζουν και φτωχαίνουν το λαό για να «αναστηθεί» η κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και στον τρόπο που προσπαθούν με ψέματα και ωμή κοροϊδία να αντιστρέψουν την πραγματικότητα που ζει στο πετσί της η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

«Μάστορες» στα βαφτίσια...

Πρώτα βάφτισαν την τρόικα «θεσμούς». Μετά, το 3ο μνημόνιο έγινε «συμφωνία με τους δανειστές» για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τις προάλλες, ο Ν. Βούτσης βάφτισε τους ανταγωνισμούς και τις διαφωνίες πάνω στα ζητήματα της «αξιολόγησης» «μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων». Τώρα, τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η «αξιολόγηση», δεν ονομάζονται βέβαια 4ο μνημόνιο, αλλά «μηχανισμός διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων» από τους στόχους του 3ου. Αυτό είπε ο Δ. Παπαδημούλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέροντας επί λέξει: «Υπάρχουν τρία σκέλη στη διαπραγμάτευση: Το ένα - που είναι το σημαντικότερο και δυσκολότερο - είναι τα μέτρα, τα 5,4 δισ., που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Το δεύτερο δεν είναι τα συμπληρωματικά μέτρα, αλλά ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δεν μιλάμε για λίστα μέτρων, αλλά για έναν μηχανισμό διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων (...) Και το τρίτο που εκκρεμεί (...) είναι η υλοποίηση του σημαντικού τμήματος της συμφωνίας του καλοκαιριού που μιλά για την ελάφρυνση του χρέους». Οπως και να τα βαφτίσουν, όση σκόνη κι αν σηκώσουν, η πραγματικότητα για το λαό δεν μπορεί να κρυφτεί. Στην πλάτη του φορτώνονται ολοένα και περισσότερες θυσίες για να ανακάμψει το κεφάλαιο και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αν ο ίδιος με την πάλη του δεν σπάσει το φαύλο κύκλο...

«Θετική πορεία... »

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτό προέκυψε από το αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής της περασμένης Πέμπτης. Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά για «θετική πορεία», όταν υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πολλούς καταυλισμούς και κέντρα κράτησης. Οταν οι κατασταλτικές δυνάμεις επιτίθενται σε ανθρώπους και οικογένειες που ζητούν να φύγουν άμεσα από τη χώρα. Αλλά, βέβαια, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει διαφορετικά μια συμφωνία και μια κατάσταση που εξυπηρετεί σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων... Αλλωστε, για λογαριασμό αυτών δουλεύει η συγκυβέρνηση και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Γυροφέρνουν τα κοράκια

Σύμφωνα με αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, γνωστή από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, επισκέφτηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και τους αρμόδιους υπουργούς για την Ενέργεια και το περιβάλλον, υπό την ιδιότητά της ως πρόεδρος του ομίλου «Albright Stonebridge», ο οποίος λειτουργεί ως «σύμβουλος στρατηγικής για επενδυτικές εταιρείες». «Κατά τις ως άνω συναντήσεις», σημειώνει η αναφορά της πρεσβείας, «η πρώην Αμερικανίδα υπουργός επέδειξε ενδιαφέρον για ένα από τα δύο ηλιοθερμικά πάρκα, τα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Κύπρο με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα "NER 300" της ΕΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο "HeliosPower" της κυπριακής εταιρείας "Thermosolar Renewables Ltd", το οποίο αφορά στην κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 50 MWe με κεφαλαιουχική δαπάνη 194,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το "NER 300" με το ποσό των 46,6 εκατ. ευρώ». Εχει πολύ ψαχνό για τα κοράκια η Ανατολική Μεσόγειος και όλο τη γυροφέρνουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1825 Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν Πασά στη Μεθώνη.

1870 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λέχαρ, δημιουργός της διαχρονικής οπερέτας «Η εύθυμη χήρα».

1883 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Γκάρι Ντέιβις.

1910 Πεθαίνει ο Ελληνας λογοτέχνης Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου.

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1926 Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1939 Η ΕΣΣΔ προτείνει στρατιωτική συμμαχία σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία εναντίον των ναζί. Γάλλοι και Βρετανοί την απορρίπτουν.

1944 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας. Ελαβαν μέρος σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν οι γυναίκες. Οι πρώτες εθνοσύμβουλοι που αναδείχτηκαν ήταν: Η Καίτη Ζεύγου από την Αθήνα, η Μάχη Μαυροειδή από την Καλαμάτα, η Μαρία Σβώλου από την Αθήνα, η Φωτεινή Φιλιππίδη από τη Λάρισα και η Χρύσα Χατζηβασιλείου από τον Πειραιά. Συνολικά εκλέχθηκαν 180 εθνοσύμβουλοι, ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο μετείχαν επίσης και 22 βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 1936.

1945 Η κόκκινη σημαία υψώνεται στο Ράιχσταγκ. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

1947 Στη Θεσσαλονίκη δολοφονούνται τρεις αξιωματικοί της αεροπορίας. Οι Αρχές αποδίδουν το έγκλημα στο ΕΑΜ και διενεργούν μαζικές συλλήψεις. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν, ήταν και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ Μακεδονίας Πασσαλίδης, Καραμαούνας, Σακελλαρόπουλος, Αθανασιάδης, Τουράφης, Γεωργιάδης και Θωμόπουλος.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Χαλκιδικής, σε σύγκρουση με δυνάμεις της εθνοφρουράς στην περιοχή Βαρβάρα - Σοφόλιανης, διαλύουν δύο λόχους και τους τρέπουν σε φυγή.

1954 Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας. Σκοτώθηκαν 25 άτομα και τραυματίστηκαν 117.

1956 Γεννιέται ο Δανός σκηνοθέτης Λανς Φον Τρίερ.

1973 Ο Πρόεδρος Νίξον αναλαμβάνει την ευθύνη για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ (παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες των γραφείων του κόμματος των Δημοκρατικών), αλλά αρνείται (ψευδόμενος) προσωπική ανάμειξη.

1975 Ο λαός του Βιετνάμ απελευθερώνει τη Σαϊγκόν.

1989 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, πατέρας των «σπαγγέτι - γουέστερν».

1992 Στις ΗΠΑ, 40 άτομα σκοτώνονται σε φυλετικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Αντζελες, έπειτα από την αθώωση τεσσάρων λευκών αστυνομικών από δικαστήριο της πόλης που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν Αφροαμερικανό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ