Αποπροσανατολίζουν το λαό εστιάζοντας σκόπιμα στο πώς θα ληφθούν τα εφεδρικά αντιλαϊκά μέτρα, ενώ τον εκβιάζουν με χειρότερα
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, με δήλωσή του χτες, επιτέθηκε στη ΝΔ και φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα του, υποστήριξε πως «η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πετυχαίνει πλεονάσματα χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ενώ «η ΝΔ εξακολουθεί να ποντάρει στην αποσταθεροποίηση». Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, την προέτρεψε να απαντήσει αν «πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα, όπως ζητάει το ΔΝΤ;»...
Επανήλθε μάλιστα και με νέα δήλωση χτες το απόγευμα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση ενοχοποιεί για το «μπλοκάρισμα» της «αξιολόγησης». Τη δρομολόγηση της ανάκαμψης και της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών εννοούν όταν μιλούν για σταθεροποίηση της οικονομίας και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα», εκτίμησε πως «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί» με αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για τα εφεδρικά μέτρα, ενώ απέκλεισε τη νομοθέτησή τους. «Αυτό είναι έξω από κάθε συζήτηση», ανέφερε, επιχειρώντας αφενός να περάσουν στο «ντούκου» τα ούτως ή άλλως σκληρά μέτρα της συμφωνίας του καλοκαιριού και αφετέρου να συσκοτιστεί ότι τα εφεδρικά μέτρα, με όποιο τρόπο κι αν συμφωνηθεί, τελικά θα καραδοκούν στη γωνία. Επ' αυτού πρόσθεσε ακόμα: «Πριν από το μπορώ, ξέρετε, υπάρχει και το θέλω. Κατά τη γνώμη μου και σας το λέω ευθύτατα, δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε μπορεί να υπάρξει, που να κόψει τα πόδια της σε μια φάση που υπάρχουν πραγματικά πολύ αισιόδοξα, ή μάλλον ενθαρρυντικά να πούμε καλύτερα, μηνύματα για την εποχή για τη μετά την αξιολόγηση. Δηλαδή, το να δώσουμε ένα σήμα στους επενδυτές».
Επανέφερε χτες τον εκβιασμό ότι «αν καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή υπάρξει εμπλοκή και πάμε σε θρίλερ, τότε κάθε μέρα που περνά, ο λογαριασμός θα ανεβαίνει», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Σε συνέντευξή του («Αθήνα 9.84»), υποστήριξε πως «οι παίκτες και οι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα, που θέλουν λύση... είναι πολύ περισσότεροι (...) Αυτό οφείλεται στο ότι το συμφέρον και της Ευρώπης και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση και εμπλοκή στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωζώνης».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Δ. Παπαδημούλης το επικροτεί, αναφέροντας ότι «αν κλείσει αυτός ο κάβος, νομίζω ότι και ως κόμμα και ως κυβέρνηση θα πρέπει να "κάνουμε ταμείο" και να προχωρήσουμε σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις που είναι απαραίτητες».
Γίνεται κατανοητό ότι έστω και αγχωτικά, δίνουν εξετάσεις στους καπιταλιστές εντός και εκτός Ελλάδας και βεβαίως στους κρατικούς και διακρατικούς θεσμούς τους.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», εστίασε στον τρόπο λήψης των εφεδρικών μέτρων, λέγοντας ότι «η λήψη προληπτικών μέτρων δεν είναι στα πλαίσια του Συντάγματος και δεν έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά», ενώ υπερασπίστηκε τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται ήδη στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο προσπαθήσαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Να υπάρχει ανακατανομή των βαρών από κάτω προς τα πάνω και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις. Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται υπέρ των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων. Αυτή τη στιγμή ξεπλένουμε ό,τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε από τη συμφωνία».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μέμφθηκε τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, επειδή όπως είπε, «παρέχουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα, μη συντασσόμενοι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης... Δεν ζητούμε δηλαδή κάτι περισσότερο. Ζητάμε να συνταχτούν σε μια εθνική γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας».
Την απρόσκοπτη άσκηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στα λιμάνια της χώρας εξασφαλίζει το νομοσχέδιο που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση
Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μάη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων με τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η ίδρυση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με την επωνυμία «Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων» (ΡΑΛ), θα έχει ως γενικότερη αποστολή «την εποπτεία και τη διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος, με έμφαση στην τήρηση της συμβατικής τάξης και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού». Φαίνεται ότι δημιουργείται όργανο διευκόλυνσης της δράσης των επιχειρηματιών στα λιμάνια για γοργή διεκπεραίωση των απαιτήσεών τους.
Παράλληλα, το άρθρο 20 προβλέπει την ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) «ως αποκεντρωμένη, αυτοτελής και ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», η οποία, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 21, «ασκεί κάθε αρμοδιότητα, εξουσία ή ευχέρεια φορέα διοίκησης λιμένα» εφόσον δεν έχουν παραχωρηθεί με νόμο ή υπουργική απόφαση σε άλλον φορέα. Η ΔΑΛ εποπτεύει τη διοίκηση των λιμανιών που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο μέχρι τη στιγμή που αυτά ιδιωτικοποιηθούν. Φαίνεται ότι είναι αναγκαίος θεσμός, που υπηρετεί τις ανάγκες των ιδιωτικών εταιρειών στη σχέση τους με τα λιμάνια.
Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται πως η ΔΑΛ έχει την ευθύνη «κατοχύρωσης και τον έλεγχο εφαρμογής των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στη λιμενική ζώνη με τη διατήρηση σε ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...». Την επιβολή, δηλαδή, συνθηκών υποταγής των εργαζομένων στην πολιτική του κεφαλαίου.
Στο άρθρο 42 ορίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας «δύναται μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, ΟΤΑ ή και με φορείς του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, μεμονωμένα ή από κοινού, διάρκειας ενός έως πέντε ετών για την αποκλειστική εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γραμμής ή γραμμών. Στις προγραμματικές συμβάσεις επιτρέπεται και η συμμετοχή κοινωφελών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών, επιχειρήσεων ΟΤΑ ειδικού σκοπού, με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λειτουργούν, επιχειρήσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, επιμελητηρίων, επιστημονικών φορέων δημοσίου δικαίου, Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (ΕΠΙ), συνεταιρισμών, ενώσεων συνεταιρισμών και εργοδοτικών και εργατοϋπαλληλικών ενώσεων»! Εδώ φαίνεται ότι προωθεί μορφές Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ταυτόχρονα προωθεί τη λογική της ανάληψης επιχειρηματικής δράσης από συνδικάτα, καλλιεργώντας αυταπάτες για καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Ετσι γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από αυτές τις μορφές, όπου οι εργαζόμενοι της στεριάς ή της θάλασσας θα εξαναγκάζονται να γίνονται συνέταιροι με τα αφεντικά τους, να σμπαραλιάσει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και να προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία στους εφοπλιστές.
Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά διατάξεων που αφορούν διοικητικά ζητήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής και ρυθμίζουν τη θητεία του αρχηγού των ΛΣ - ΕΛΑΚΤ, τη δυνατότητα τοποθέτησης ανώτερων αξιωματικών στο γραφείο του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, την τροποποίηση οργανικών θέσεων, τις τακτικές κρίσεις αρχιπλοιάρχων. Παράλληλα υπάρχει άρθρο που ρυθμίζει ζητήματα του Οίκου Ναύτου (άρθρο 50) αλλά και ένα ακόμη που αφορά την παραχώρηση της έκτασης των Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας (άρθρο 49).
Στο μεταξύ, το προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο σχετικός φάκελος. Στόχος του ΟΛΘ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι η αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης των μεγαλύτερων πλοίων, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η διασύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης. «Η ΟΛΘ ΑΕ, με την υποβολή του φακέλου του master plan, θα αποκτήσει το πρώτο εγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο μεγάλου λιμένα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις πιο υψηλές προδιαγραφές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Δ. Μακρής, έκανε λόγο περί «αύξησης των θέσεων εργασίας με παράλληλη αύξηση του κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας». Εντατικές προετοιμασίες για ενίσχυση των επιχειρηματικών προσόντων του ΟΛΘ ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι εντός του Ιούλη αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ.
Προβλέπεται σε ευρωενωσιακή οδηγία
Σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι η προκλητική απαλλαγή βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο καθώς προβλέπεται σε ευρωενωσιακή οδηγία, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα ταλανίζονται από την επέλαση στο εισόδημά τους, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας όπου υπάρχουν οικογένειες και σπίτια χωρίς ρεύμα ή χωρίς δυνατότητα να πληρώνουν ρεύμα, τη στιγμή που προωθείται το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο κι ετοιμάζεται νέα φοροεπιδρομή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της προκλητικά, προχώρησε σε νέα χαριστική ρύθμιση προς τους βιομήχανους, απαλλάσσοντάς τους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και μάλιστα αναδρομικά από την 1.1.2016.
Η συγκεκριμένη απαλλαγή προβλέπεται στην οδηγία 2003/96/ΕΚ και είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ ενώ έως και 125 εκ. άτομα στην ΕΕ υπολογίζεται ότι δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος της θέρμανσης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Απόδοσης Κτιρίων το 2014.
Δεδομένου ότι η προκλητική αυτή απαλλαγή προβλέπεται από την ευρωενωσιακή νομοθεσία, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προκλητικά προνόμια τούς παρέχονται, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά που ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση ή αδυνατούν να πληρώσουν, στενάζοντας από τα βάρβαρα μέτρα;».