ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά απόψε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης...

Με το ντοκιμαντέρ «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» των Μπραντ Ολγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, για μια ορχήστρα νέων από τις υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις της Παραγουάης, που τα μέλη της χρησιμοποιούν μουσικά όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια, «ανοίγει» απόψε το βράδυ επίσημα το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - εικόνες του 21ου αιώνα - στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον». Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος αποσύρεται και παραδίδει τα ηνία του Φεστιβάλ σε κάποιον καινούργιο - άγνωστο ακόμα - καλλιτεχνικό διευθυντή.

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο, πραγματοποιείται φέτος από τις 11 έως και τις 20 Μάρτη, στις κεντρικές αίθουσες της Αριστοτέλους «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», καθώς και στις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα» και «Τώνια Μαρκετάκη» στο λιμάνι. Το Φεστιβάλ συνοδεύουν, εκτός των άλλων, αφιερώματα και πολυποίκιλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Γαλάτεια Καζαντζάκη - Μέλπω Αξιώτη: Για τη γυναίκα

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μέρα της Γυναίκας διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της, στον Περισσό, την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 11.00.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μέλπω Αξιώτη: για τη γυναίκα».

Για τη θέση της γυναίκας στο έργο των δύο λογοτέχνιδων θα μιλήσουν οι:

-- Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

-- Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

-- Αννεκε Ιωαννάτου, διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Αποσπάσματα από έργα τους θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ηρα Ρόκου και Δημήτρης Αντωνιάδης.

Ο Φίλιππος Παχνιστής έχει αναλάβει τη σύνθεση, ενορχήστρωση - διασκευή τραγουδιών και διεύθυνση ορχήστρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Τη Δευτέρα 28 Μάρτη, στις 19.00 (ώρα προσέλευσης 18.30), θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του Γ. Μαρκόπουλου, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145).

Η συναυλία θα αποτελείται από δύο μέρη:

Α' Μέρος: «Χρονικό»

Β' Μέρος: Επιλογές από τα έργα «Θητεία», «Μετανάστες», «Ιθαγένεια», «Εργάτες», «Ηλιος ο πρώτος», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Εντεύθεν».

Διευθύνει ο συνθέτης.

Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή και η 13χρονη Γεωργία Φασουλάκη.

Συμμετέχουν: Η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Εφυγε» ο Κώστας Κουτσομύτης

«Εφυγε» από τη ζωή χτες, Πέμπτη, το μεσημέρι ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης.

Ο Κ. Κουτσομύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μικρής οθόνης, όπου είχε μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία πολλά γνωστά λογοτεχνικά έργα. Ο κατάλογος είναι μακρύς: «Καπνισμένος ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κίτρινος φάκελος» του Μανώλη Καραγάτση, «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά, «Πρόβα νυφικού» και «Ο μεγάλος θυμός» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Γιάννη Ξανθούλη. κ.ά. Για πολλές από αυτές τις σειρές τιμήθηκε με βραβεία.

Γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1938 και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Το 1965 γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του κι ένα χρόνο αργότερα υπογράφει, σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο στα «Θύματα Ειρήνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Στην Ελλάδα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών «Φίνος Φιλμ».

Το ΚΚΕ για το θάνατο του Κ. Κουτσομύτη

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Κώστα Κουτσομύτη αναφέρει:

«Ο Κώστας Κουτσομύτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, ειδικά στη μεταφορά λογοτεχνικών έργων και η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του Πολιτισμού. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του Κ. Κουτσομύτη».

«Φύκια»... για μεταξωτές κορδέλες

Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τους κατόχους της «Κάρτας αλληλεγγύης» ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιος Κατρούγκαλος. Με φιλολογικές και θεωρητικές κορόνες, όπως το συνηθίζουν, ανακοίνωσαν ότι «στην κάρτα αλληλεγγύης που έχουν 150.000 κάτοχοι και αντιστοιχούν σε 400.000 (με τις οικογένειές τους) άτομα, των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από 400 ευρώ μηνιαίως, θα ενταχθεί και η ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους».

Οπως και σε άλλους τομείς, έτσι κι εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να παρουσιάσει την πολιτική πτωκομείου σαν το «απάγαυσμα» της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κι έτσι, την ίδια ώρα που ενταφιάζει μια σειρά από δικαιώματα μέσα στα οποία και η πρόσβαση στον Πολιτισμό, παρουσιάζεται από πάνω και ως «ευεργέτης»!

Κάπως έτσι και με τους τρεις υπουργούς, που μετά βαΐων, κλάδων και φανφαρονισμών που θα μείνουν στην Ιστορία, παρουσιάζονται και από πάνω ως «ευεργέτες», με δηλώσεις στα όρια της πρόκλησης όπως του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Φωτίου ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή, ειδικά σε καιρό κρίσης», ή του Μπαλτά ότι «ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής, ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στο θάνατο, κάποιος τραγουδά ένα τραγούδι ή γράφει έναν στίχο, και υπό αυτήν την έννοια συγκροτεί την ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί». Δούλεμα κανονικό, δηλαδή. Γιατί την ίδια ώρα που η πολιτική τους θα αφήνει πίσω ερείπια και ανθρώπους εξαθλιωμένους, εκείνοι θα του δίνουν... σαν παρηγοριά «πολιτισμό». Και ο πολιτισμός θα συνεχίσει να θεωρείται πολυτέλεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που ακόμα δεν είναι κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης.

Η Θ. Φωτίου, μάλιστα, είπε πως «έχει υψηλό συμβολισμό» η παρουσία τους στο μουσείο. Σε ένα μουσείο, βέβαια, που πολλές από τις αίθουσές του είναι κλειστές, όπως και σε πολλά ακόμα μουσεία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια με κλειστούς αρκετούς εκθεσιακούς του χώρους. Περί αυτών ούτε λόγος. Γιατί εκεί χρειάζονται χρήματα. Και τη μέρα της συνέντευξης ήρθαν τάζοντας «φύκια και μεταξωτές κορδέλες».

Μακάρι όσοι παλεύουν με 400 ευρώ να συντηρήσουν οικογένεια να έχουν το κουράγιο να πηγαίνουν στα μουσεία. Κι ακόμα περισσότερο, η τέχνη να μην είναι γι' αυτούς παρηγοριά αλλά μέσο ταξικής αφύπνισης.

Το ΚΚΕ, άλλωστε, έχει πάγια θέση για δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα κάθε είδους μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία. Οι αστικές κυβερνήσεις «ξήλωσαν» σιγά - σιγά την έτσι κι αλλιώς «σαλαμοποιημένη» ελεύθερη είσοδο, με αποτέλεσμα, από το «ελευθέρας» στους Ελληνες όλες τις Κυριακές του χρόνου, να καταλήξει μόνο τις Κυριακές κατά τους χειμερινούς - εκτός τουριστικής περιόδου - μήνες. Και τώρα η «αριστερή» κυβέρνηση έρχεται να μας πει ότι όλα αυτά είναι δεδομένα, αλλά στους πιο εξαθλιωμένους θα κάνει και μια... χάρη. Κι έτσι η ελεύθερη είσοδος που είναι δικαίωμα για όλους, παρουσιάζεται τάχα ως «επίτευγμα» της «αριστερής» κυβέρνησης.

Που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει: «Συμβιβαστείτε, με την κάρτα σίτισης, με την κάρτα αλληλεγγύης, με τη μιζέρια του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" των 13,1 ευρώ τη μέρα για μια τετραμελή οικογένεια, με τη φτώχεια και την ανέχεια. Αλλά... σας προσφέρουμε "τσάμπα" πολιτισμό». Μην είστε αχάριστοι! Αυτό είναι το όραμα της «αριστερής διακυβέρνησης»...


Σ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ