ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλασάρεται ως «υπεύθυνη» δύναμη, καλώντας στο «ρεαλισμό» του κεφαλαίου

Εθνικά υπερήφανη δύναμη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Στη γραμμή της υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζητούμενα του κεφαλαίου συνεχίζει να πορεύεται η ΝΔ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να επιδείξει ρεαλισμό για την ταχύτερη ικανοποίησή τους.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητοστάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Real» είπε: «Η ΝΔ, από τη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, έχει τηρήσει μία εξαιρετικά υπεύθυνη στάση. Εχει αναζητήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχει - με τη δική της στρατηγική - φέρει τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής». Πασχίζει να πείσει ότι συναινεί στο θέμα, επειδή υπάρχει σύγκλιση στη δική της πολιτική. Δείγμα στρατηγικής σύγκλισης και των δύο. Για το ίδιο θέμα επέμεινε για «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», στα οποία συναίνεσε κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να μπορούν να βρίσκονται κάπου μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν αρνείται. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την ανάγκη να υπάρχουν τέτοια κέντρα, στη συζήτηση την οποία είχαμε», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, απάντησε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι η οικουμενική είναι λύση (...) Σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη, θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος. Και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Εμείς δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα. Εχουμε πάρα πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά από θέματα. Αρα, η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει στην όλη συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν μας αφορά (...) Ο Τσίπρας έχει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Εάν χάσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές».

Επανέλαβε, πάντως, ότι ως τότε η ΝΔ θα είναι «μία εθνικά υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου».

Προπαγάνδα συγκάλυψης

Σημειωτέον, αναπαράγοντας την τέτοια γραμμή, όπου η ΝΔ καμώνεται την υπεύθυνη και συναινετική αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε «ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει. Τώρα, κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης. Ο "ανθρωπισμός" (δικός του) και η "ακροδεξιά" (όλοι οι άλλοι)». Επέμεινε: «Κατά τον κ. Τσίπρα, "ακροδεξιά" είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας (...) Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροϊδέψει και να διχάσει τους Ελληνες».

Τέλος, να καταγραφεί η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά που σε ομιλία του στην Καλαμάτα, υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός: «Πάλεψα με "θεούς και δαίμονες". Αλλά κράτησα τη χώρα όρθια (...) κράτησα και την παράταξη όρθια και τη χώρα όρθια, φέρνοντας την πατρίδα μου σε πολύ καλύτερο σημείο απ' ό,τι την παρέλαβα». «Ετσι πολιτεύθηκα πάντα. Και έτσι θα εξακολουθώ να πολιτεύομαι...», συμπλήρωσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το μέλλον του.

Επιτιθέμενος, δε, στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγόρησε ότι με την πολιτική της «έχει εγκατασταθεί ο φόβος στην ψυχή του Ελληνα». «Παρέδωσα κράτος και εκείνοι το κατάντησαν ένα απέραντο hot spot» τόνισε με έμφαση, ενώ ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απλώς «κάποια λάθη» υποστήριξε: «Ολόκληρος είναι ένα πελώριο λάθος! Ενα τραγικό "ατύχημα" που δεν έπρεπε να συμβεί. Αλλά συνέβη... Και τώρα λέει κι άλλα ψέματα για να καλύψει τα αλλεπάλληλα λάθη του».

Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ενισχυτικός για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη: «Η ΝΔ είναι εγγύηση γι' αυτό (...) Η ΝΔ μπορεί να δώσει ξανά αληθινή ελπίδα στον τόπο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μπορεί να τα καταφέρει. Κι είμαστε όλοι δίπλα του...», τόνισε ενώ έκανε μνεία στη συστράτευση των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, λέγοντας π.χ. ότι «και άλλες δυνάμεις είναι σήμερα πιο ώριμες απ' ό,τι ήταν λίγους μήνες πριν. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφώς ότι το κλίμα αλλάζει παντού».

ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο...

...βάζοντας πλάτη με προθυμία για ισχυρή κυβέρνηση του κεφαλαίου

Τη στάση της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, μπρος στη διαχείριση του Προσφυγικού, το κλείσιμο της περιλάλητης αξιολόγησης, και την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, σκιαγράφησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας την Κυριακή σε κομματικά στελέχη.

Με βάση όσα συναποφάσισαν την Παρασκευή στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, έστειλε σήμα στην κυβέρνηση πως δεν της έδωσε «λευκή επιταγή». Μάλιστα, έβαλε πάλι το ερώτημα, αν η κυβέρνηση «μπορεί να υλοποιήσει την εθνική γραμμή», για να απαντήσει η ίδια: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί (...) Η εθνική γραμμή συνεννόησης και ευθύνης για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει», επέμεινε, ξαναβάζοντας θέμα «να σχηματισθεί το ταχύτερο νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ώστε να «τρέξουν» από κοινού τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Κλείνουν το μάτι» αντιδεξιά ...

Αλλωστε, σε αυτήν τη βάση, επιτέθηκε πάλι (και) στη ΝΔ, λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες (...) Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρός της έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012. Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου». Κατηγόρησε, μάλιστα, προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί τη λογική του "ώριμου φρούτου". Περιμένοντας πότε θα πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Χωρίς να σκέφτονται μετά τις εκλογές σε ποια χώρα, ποια κοινωνία, ποια οικονομία θα παριστάνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Στα δε της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, επέμεινε στην πρότασή της για διαμόρφωση «προοδευτικού πόλου εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις», με «απεγκλωβισμό των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά», που θα «οριοθετηθεί ουσιαστικά και ριζικά τόσο με το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της ΝΔ και της Δεξιάς, όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Παραδοσιακής Αριστεράς».

Στην ίδια εκδήλωση κατατέθηκαν κι άλλες απόψεις που αντανακλούν έναν γενικότερο προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος. Π.χ. είπε ο βουλευτής τους Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Είχα την ελπίδα πως όλοι κατανοούμε ότι στο δίλημμα ανάμεσα σε ένα μικρό ελεγχόμενο κόμμα και σε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, αυτονόητη επιλογή μας ήταν η δεύτερη». Επίσης: «Υπάρχει κάποιος που να θέλει να προεδρεύει σε ένα μικρό κόμμα του 4% - 5%, το οποίο θα λειτουργεί μηχανιστικά; Προσωπικά δεν το θέλω». Κι ακόμα: «Πέντε χρόνια τώρα λέμε τα ίδια, όμως γιατί δεν καταφέραμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι συνέβη; Πότε θα δώσουμε απαντήσεις;».

ΠΟΤΑΜΙ
Οδηγός του η «πραγματικότητα» των μονοπωλίων

Θέλει να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος

Κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη «ρεαλισμού» κάνει (και) το Ποτάμι. Ενδεικτικά, μιλώντας ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκης, χθες στο ραδιοφωνικό «Σκάι» είπε: «Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Οταν αρχίζει η κουβέντα για το Προσφυγικό και δεν έχεις σαφή σχέση και επαφή με την πραγματικότητα, βασανίζεσαι για πολλή ώρα μέχρι να φτάσεις στο ρεαλισμό». Αλλωστε, σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερία «Επένδυση», είπε: «Στην πολιτική χρειάζεσαι δύο πράγματα. Στόχους και αποφασισμένους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο».

Επιχειρώντας να δώσει μια ιδέα για το πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση στο χώρο του κέντρου, είπε στον «Σκάι»: «Δεν υπάρχει ένωση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Αυτό που υπάρχει, και είναι αναγκαίο, είναι ο διάλογος που καλούμαστε να κάνουμε όλες οι δυνάμεις του Κέντρου για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων ζητημάτων (...) Να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι και οι μικρές κινήσεις οι οποίοι να συζητήσουν για τα προβλήματα της χώρας και να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία. Μπορεί να φτάσει σ' ένα εκλογικό μέτωπο; Μπορεί να φτάσει σε μια εκλογή από τη βάση; Να φτάσει, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά αυτό δε θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού. Δε μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας, να νιώσουμε ασφαλείς σε μια λογική επανεκλογής. Εμάς μας ενδιαφέρει εάν στη βάση πραγματικά υπάρχει αυτήν τη στιγμή το αίτημα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη».

Σημειωτέον, ο βουλευτής τους Χ. Θεοχάρης - πρόσφατα παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, εκφράζοντας διαφωνίες με τις τακτικές Θεοδωράκη, ενώ δεν εκλέχτηκε και σε κανέναν όργανο του μορφώματος, μετά το συνέδριό του - σε συνέντευξή του στο «Βήμα», επανέλαβε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου φορέα στο χώρο το «ριζοσπαστικού κέντρου», «με όρους αναγέννησης και όχι συγκόλλησης», που μετεκλογικά θα μπορούσε να συνεργαστεί «με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού», «που στην παρούσα φάση εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την 8η Μάρτη

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας διοργανώνει, σήμερα Τρίτη, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα προβληθεί βίντεο για το γυναικείο εργατικό και ριζοσπαστικό κίνημα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ