ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνει την αντιπαράθεση και «βλέπει» ενδεχόμενο εκλογών

Ανεπάρκεια να διαχειριστεί τις εξελίξεις σε Προσφυγικό, «αξιολόγηση» και κινητοποιήσεις καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Σε γραμμή διαφήμισης «υπευθυνότητας» της ΝΔ και «ανεπάρκειας» της κυβέρνησης κινήθηκε και χτες ο Γ. Κουμουτσάκος

Dimitris Papamitsos_+306946384

Σε γραμμή διαφήμισης «υπευθυνότητας» της ΝΔ και «ανεπάρκειας» της κυβέρνησης κινήθηκε και χτες ο Γ. Κουμουτσάκος
Οξύνει η ΝΔ την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, πάνω σε ζητήματα που ιεραρχεί ως σημαντικά το κεφάλαιο, προβάλλοντας ταυτόχρονα εαυτήν ως ικανότερη στην αστική διαχείριση.

Οπως είπε, χαρακτηριστικά, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα αγγίζει στο σημείο μηδέν, το Προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η «αξιολόγηση» είναι κλινικά νεκρή και η κοινωνία βράζει. Πρόσθεσε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξελίσσεται σε μοιραίο πρόσωπο, αντιπαραβάλλοντάς τον με τον Κυρ. Μητσοτάκη, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι με πρωτοβουλίες που πήρε το τελευταίο διάστημα, δείχνει έμπρακτα μια άλλη προσέγγιση για την πολιτική, βάζοντας υπεράνω όλων το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον» και το «κοινωνικό καλό»...

Εστιάζοντας διαδοχικά σε μια σειρά θέματα, ο Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών οπωσδήποτε πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μετάσχει εκεί για να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του, αλλά και επειδή στη ΝΔ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα ότι μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του στην ΕΕ τη διαχείριση του ζητήματος.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, θύμισε ότι η ΝΔ αρχικά διακήρυξε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αν όντως γίνονταν όσα τους διαβεβαίωνε ο υπουργός Αμυνας περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Οπως είπε, όμως, μέσα σε μόλις 3 μέρες, οι τέτοιες διαβεβαιώσεις κατέρρευσαν, καθόσον η Τουρκία επανέλαβε τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο (λες και υπήρχε εξαρχής περίπτωση να μη γίνει κάτι τέτοιο!). Πρόσθεσε ότι κατά πληροφορίες του, στις Βρυξέλλες έγινε προχτές «δραματική συζήτηση» για την τελική συμφωνία, που εντέλει δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγούμενα. Σε αυτή τη βάση ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αμυνας για το 4σελιδο της τελικής συμφωνίας.

Εσπευσε, εξάλλου, να χαρακτηρίσει διπλωματική πανωλεθρία της κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν έπεισε ούτε τις όμορες χώρες της για την αναγκαιότητα να συμμετάσχει στην προχτεσινή σύνοδο στη Βιέννη για το Προσφυγικό. Οσον αφορά την πιθανή χρήση βέτο, όπως διαχέει η κυβέρνηση ότι θα πράξει αν πιεστεί στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γ. Κουμουτσάκος το χαρακτήρισε απόδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να πείσει για τις θέσεις της, αλλά συμπλήρωσε πως αν φτάσει η χώρα σε μια «τέτοια κρίσιμη ανάγκη», η ΝΔ θα ακολουθήσει «πολιτική εθνικού συμφέροντος», έστω κι αν - πρόσθεσε - στη ΝΔ είναι «πολύ καχύποπτοι» αν τελικά ο Αλ. Τσίπρας κάνει μια επανάληψη της περσινής «σκληρής διαπραγμάτευσης» που οδήγησε σε «οδυνηρά αποτελέσματα».

Στη δικομματική κοκορομαχία σχετικά με τη λεγόμενη λίστα «Μπόργιανς», ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για εναγώνια αγκίστρωση του Τσίπρα στο θέμα, λόγω πανικού από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στη χώρα.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση Κουμουτσάκου ότι ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει μεν ασφαλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει, ωστόσο αυτή μένει να επιβεβαιωθεί στο «πεδίο», βασικά στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσθεσε ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει την πλειοψηφία του στη Βουλή, υπάρχει η «οδός του Συντάγματος» (βλ. διαδικασία εντολών για συγκρότηση νέας κυβέρνησης και αν δεν ευδοκιμήσουν, εκλογές), ο οποίος «όπως έχουν τα πράγματα», καταλήγει σε εκλογές. Επίσης, ότι η ΝΔ δεν ζητά ούτε μπορεί να επιβάλει εκλογές, αλλά στις περιστάσεις που ζούμε μια οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση και γι' αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση προτιμά ως διέξοδο τις εκλογές.

Γενικά, στη ΝΔ υπάρχει μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα σε εκλογές. Δεν έχουν κάποια ενημέρωση ή στοιχείο για το λόγο που μπορεί να επικληθεί η κυβέρνηση να τις προκαλέσει (π.χ. το Προσφυγικό ως «εθνικό θέμα»), αλλά με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι θα κερδίσουν και ότι είναι ικανότεροι στην αστική διαχείριση.

«Αντιαναπτυξιακό» το μείγμα της κυβέρνησης

Η αντιπαράθεση οξύνεται, φυσικά, με άξονα και την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ενδεικτικά, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσίευση της Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε: «Η κυβέρνηση το 2015 (...) "πέτυχε" την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και της δημόσιας οικονομίας σε οριακές καταστάσεις, ακολουθώντας ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

Καλεί την κυβέρνηση «να αλλάξει αυτό το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής (...) να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να ενισχύσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Προβλέπει, ωστόσο, αναπαράγοντας το αφήγημα της ΝΔ περί δικής της... πετυχημένης διακυβέρνησης, ότι «ακόμη όμως και εάν αυτά υλοποιηθούν, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, η οικονομία θα βρεθεί εκεί που ήταν το 2014. Δηλαδή, με καλές προϋποθέσεις, η χώρα θα έχει καταγράψει 2 χαμένα χρόνια και πρόσθετες, μεγάλες θυσίες για τους Ελληνες πολίτες».

«Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προϋποθέσεις, σήμερα, δεν υφίστανται και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να τις διαμορφώσει» καταλήγει, αναπαράγοντας τη γραμμή περί ικανότητας του κόμματός του να τα καταφέρει καλύτερα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ως μοναδικός υποψήφιος για νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ανακηρύχθηκε ο Β. Γεωργιάδης.

ΠΟΤΑΜΙ
Διχογνωμία για το αν θα πάει με ΝΔ ή με «κεντροαριστερά»

Την εκτίμηση ότι το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί έκανε ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «Βήμα FM», μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος.

Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο διάχυσης σε άλλο κόμμα, ωστόσο δήλωσε διαθέσιμος για συνεργασίες. «Ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες», ανέφερε. Υπερασπίστηκε τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του Ποταμιού, που επιτρέπει, όπως είπε, να διατυπώνονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, προσπερνώντας έτσι τη διαπάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό του για την κατεύθυνση συνεργασιών του κόμματος. Προειδοποίησε ωστόσο ότι τη Δευτέρα όλοι θα δεσμεύονται απ' τις αποφάσεις του συνεδρίου κι όποιος δεν το πράξει δεν θα έχει θέση στο Ποτάμι.

Μάλιστα, κόμπασε σαν πολύφερνη νύφη ότι η παρουσία των Μητσοτάκη - Γεννηματά στο συνέδριο του κόμματός του οφείλεται στο ότι «η εμβέλεια του Ποταμιού είναι τόσο σημαντική στην κοινωνία, ώστε νιώθουν την ανάγκη δύο αρχηγοί από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο να δώσουν το "παρών" και να χαιρετίσουν τους 1.200 συνέδρους από όλη την Ελλάδα. Το αντικυβερνητικό μέτωπο το χτίζει μόνη της η κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε...».

Με τη ΝΔ ή την «κεντροαριστερά»

Την ίδια ώρα, τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Σπ. Λυκούδης, Γ. Μαυρωτάς και Ι. Φωτήλας αρθρογραφούν στα χτεσινά «Νέα» με θέμα «Πού πάει το Ποτάμι;».

Ο Σπ. Λυκούδης υπερασπίζεται τη «μεγάλη κεντροαριστερά». Αποδίδει τη δημοσκοπική υποχώρηση του κόμματος στην οργανωτική δομή και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, στην πολιτική ταυτότητα και τον στρατηγικό πολιτικό προσανατολισμό. «Είναι προφανές ότι (σ.σ. το Ποτάμι) βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Οι προσδοκίες του δεν εκπληρώθηκαν (...) Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος δυστυχώς δεν αναπληρώνεται», γράφει, και επικαλούμενος το «έντονο και πιεστικό διπολικό και δικομματικό σκηνικό» υποστηρίζει πως αυτό «υποχρεώνει τα κόμματα, τις κινήσεις, τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου να αναζητήσουν κοινή πορεία. Να επιδιώξουν τη συγκρότηση του νέου και του μεγάλου πολιτικού φορέα. Σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, ευρωπαϊκού».

Ο Γ. Μαυρωτάς εισηγείται πορεία «δυναμικά και αυτόνομα» και εναποθέτει τις συνεργασίες στο βαθμό συμφωνίας που θα επιτευχθεί με άλλες δυνάμεις πάνω στις αποφάσεις του συνεδρίου. «Η γνώμη η δική μου είναι ότι η μάχη που πρέπει να δώσει (...) δεν είναι αριστερά - δεξιά, κεντροαριστερά - κεντροδεξιά (...) είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, ειλικρίνεια ή λαϊκισμός, αξιοκρατία ή ημετεροκρατία (...) Η συμφωνία με τις προτάσεις θα καθορίσει και τις συμμαχίες», αναφέρει. Ωστόσο, δείχνει τη «συμπάθειά» του στο «κέντρο», προειδοποιώντας ότι στις παρούσες συνθήκες «αν διχοτομηθεί θα εξαφανιστεί» και προτείνοντάς του «να βγει μπροστά».

Ο Ι. Φωτήλας, τέλος, προτείνει ανοιχτά «συνεργασία με τη ΝΔ» γράφοντας ότι «η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο κομμάτων - ΝΔ και Ποταμιού - βάσει, τονίζω, προγραμματικών συγκλίσεων με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, αφενός θα δυναμώσει τα ποσοστά του Ποταμιού, καθώς είναι γεγονός πως πιο εύκολα σε ψηφίζει ο πολίτης αν γνωρίζει ότι πιθανότατα θα έχεις την ευκαιρία να εφαρμόσεις τις πολιτικές σου. Αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι πλέον στα λόγια, αλλά στα έργα!».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Εθνική συνεννόηση» με άξονα το Προσφυγικό

«Εθνική συνεννόηση» ζητούν στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Προσφυγικό, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι το θέμα θα αξιοποιηθεί και σε ευρύτερες αστικές πολιτικές διεργασίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Α. Λοβέρδο, «τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα απομόνωσαν την Ελλάδα και προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις εναντίον της χώρας μας (...) Η κυβέρνηση Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα και κινδυνεύει να έχει ως μόνο μέσο αντίδρασης τις δικές της μονομερείς ενέργειες, που θα μετατρέψουν όμως το δραματικό αυτό πρόβλημα σε διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας (...) Μόνη λύση η εθνική συνεννόηση, την αξία της οποίας όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, όπως αποδείχτηκε από τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ