ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί «κοινωνική συναίνεση και πολιτική σταθερότητα»

Πρότεινε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Στο στόχαστρό του οι συνταξιούχοι. Κριτήριό του η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Ο Γ. Στουρνάρας στη Βουλή παρουσιάζει την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

Eurokinissi

Ο Γ. Στουρνάρας στη Βουλή παρουσιάζει την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας
«Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενεών»! Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα των όσων προκλητικών ανέφερε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε ότι στα μέχρι τώρα βάρβαρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να προστεθούν νέα, προκειμένου να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Αφορμή στον Γ. Στουρνάρα να παραθέσει τα σενάρια και τις εκτιμήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για νέα μέτρα, έδωσε η παρουσίαση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, της Ενδιάμεσης Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2015.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο διοικητής για την επίτευξη του στόχου του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ήταν η εφαρμογή του μνημονίου, η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και «η επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής σταθερότητας», φράση που επαναλάμβανε και τόνιζε σε κάθε αποστροφή του λόγου του.

Οπως σημείωσε, η υλοποίηση της συμφωνίας, δηλαδή του μνημονίου, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι από τους «παράγοντες που δημιουργούν σήμερα εύλογες προοπτικές επιτυχίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε το μήνυμα στα άλλα αστικά κόμματα ότι όπως «ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η μνημονιακή συμφωνία», έτσι θα πρέπει να ψηφίζονται οι εφαρμοστικοί της νόμοι. «Δεν δέχομαι ότι ψηφίζεται η συμφωνία και δεν ψηφίζονται όλα τα προαπαιτούμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε ότι «η ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο 6μηνο του 2016», ενώ έθεσε ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, στα απαιτούμενα το κεφαλαίου, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μείωση των συνταξιοδοτικών και συνολικά κοινωνικών δαπανών και όχι η αύξηση των φόρων, να ιδιωτικοποιηθεί συνολικά «η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν γίνουμε περισσότερο δεκτικοί στις ιδιωτικοποιήσεις - η γη δεν κόβεται δεν παίρνεται μακριά - θα μπορούσαμε να περάσουμε το 3,5%». Ακόμα να προχωρήσει τη ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων.

Νέο τσάκισμα συνταξιούχων

Ομως εκεί που έδωσε «ρέστα» ήταν η επικίνδυνη αναφορά του στους «υπερπροστατευμένους» ηλικιωμένους. Οπως ανέφερε: «Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει συντάξεις ως προς το ΑΕΠ με το υψηλότερο ποσοστό. Αυτό δεν οφείλεται σε υψηλές ή χαμηλές συντάξεις. Δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο να κοιτάξουμε πρώτη σύνταξη, 2η, εφάπαξ και επικουρικές για να ξέρουμε. Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε τους συνταξιούχους σε βάρος της νέας γενιάς. Οτι έχουμε μεγάλη δαπάνη συντάξεων δείχνει μικρές δυνατότητες για οικογενειακές παροχές για άνεργους και επιμόρφωση»!

Αναφορά έκανε και στο Προσφυγικό σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «μακροπρόθεσμα οι χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία θα έχουν όφελος, μια και θα ενισχυθούν από ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρώπινο δυναμικό. Αντίθετα, οι χώρες - τράνζιτ (διέλευσης) όπως η Ελλάδα θα έχουν κόστος». Ανέφερε μάλιστα ότι σύμφωνα με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος για την Ελλάδα ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ για το 2016. Ενώ οδυνηρό για τη χώρα θα είναι όπως ισχυρίστηκε και ένα ενδεχόμενο εξόδου από τη Σέγκεν.

Επιδιώκουν ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας στην Επιτροπή τα όσα ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε πως «επιβεβαίωσε το χαρακτήρα του ως θεματοφύλακα του καπιταλιστικού συστήματος, των αναγκών δηλαδή και των συμφερόντων του κεφαλαίου κάνοντας μία αγωνιώδη προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης ότι ενδεχόμενα από το τέλος του 2016 να υπάρξει ανάκαμψη της καπιταλιστικής ελληνικής οικονομίας, βάζοντας όμως σαφείς όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτή η ανάκαμψη που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πιστή υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, δηλαδή η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, της επίθεσης που σηματοδοτεί την κατάργηση του συνόλου των εναπομείναντων δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, στο Ασφαλιστικό, την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή όλων αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες κατά την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα θα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το πώς θα διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, ένα ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και αυτό ακριβώς αποτελεί και την ουσία, τον πυρήνα. Η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Σερβίρει με άλλο περιτύλιγμα μπαγιάτικες αυταπάτες στους λαούς

Με ...παλιακή ρητορική, του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναρριχηθεί στον κυβερνητικό θώκο, ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε και επισήμως στο Βερολίνο την Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25). Καταλόγισε ευθύνες στην τρόικα και υπερθεμάτισε της αστικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως «το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες». Κυρίαρχη ήταν η αυταπάτη που πρόβαλε ότι για την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ δεν ευθύνεται η φύση της ως ένωσης καπιταλιστικών κρατών για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μονοπωλίων, αλλά η απουσία διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, λες και θα έπαυαν να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου και βαθύτατα αντιλαϊκές αν υπήρχε διαφάνεια. `Η λες και μπορεί να υπάρχει διαφάνεια στην αστική πολιτική, στη διαχείριση του καπιταλισμού. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη ότι «συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει».

Στοχεύσεις χειραγώγησης στη ρότα του συστήματος

Ενδεικτικό ότι οι στοχεύσεις της «νέας» κίνησης είναι ενταγμένες στο πλαίσιο που ορίζουν οι επιταγές του κεφαλαίου είναι και η παρουσία εκπροσώπων του Die Linke, του Podemos, των Βρετανών Πρασίνων. Ακόμα ακόμα και μηνύματα του θερμού υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα Σλοβένου Σλαβόι Ζίζεκ μεταδόθηκαν, σε μια ανακύκλωση όχι μόνο περιεχομένου αλλά και προσώπων που το πλαισιώνουν. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Die Linke Κ. Κίπινγκ προσδιόρισε και τι εννοούν όταν αναφέρονται στη δημοκρατία. Με τη φράση «θέλουμε δημοκρατία ή λιτότητα» υπέδειξε επί της ουσίας αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Ο Γ. Βαρουφάκης εστίασε σε στόχους που αφορούν στη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, με το αίτημα για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Eurogroup, του Ecofin, της ΕΚΤ, να ξεχωρίζει συμπυκνώνοντας τις αυταπάτες που σερβίρουν στους λαούς σαν λύση στα προβλήματά τους. Και μάλιστα όταν όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια, αφού ο Γ. Βαρουφάκης έκανε καθαρό ότι αγωνιούν κι αυτοί και θέτουν σαν στόχο την εξεύρεση τρόπου για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, των επενδύσεων κ.λπ., του συστήματος δηλαδή που βαρύνεται με την ευθύνη για τα λαϊκά βάσανα.

Επιπλέον, σαν «λαγός» σχεδιασμών που τρέχουν από καιρό στην ΕΕ, χαρακτήρισε τα εθνικά κόμματα «παρωχημένα».

Αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων

Επίσπευση των διαδικασιών μέσω της άρσης «γραφειοκρατικών» εμποδίων για την αδειοδότηση υδατοδρομίων, σε διάφορες περιοχές της χώρας τουριστικού ενδιαφέροντος, ζητούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και σύμφωνα με όσα λένε στελέχη τους, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «θετικά». Βιάζονται για να ξεκινήσει η συγκοινωνία με υδροπλάνα, ενώ ενδιαφέρονται και οι εταιρείες με τα υδροπλάνα και αυτές με τα υδατοδρόμια, αλλά και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού. Επίσπευση των διαδικασιών για κερδοφόρες επιχειρηματικές δουλειές, λοιπόν.

Ετσι, με αφορμή την έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Υδατοδρόμιο Παξών εντός περιοχής «Natura 2000», η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τον «κομβικό ρόλο» που έχει αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών, «με την πιστή τήρηση της νομοθεσίας αλλά χωρίς καθυστερήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία υποστηρίζει ότι από μόνο του το γεγονός πως το Υδατοδρόμιο Παξών θα λειτουργεί εντός περιοχής «Natura 2000», «αποδεικνύει ότι τα υδροπλάνα είναι από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς» και υπό αυτό το σκεπτικό, ζητά να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις όλων των υπό αδειοδότηση υδατοδρομίων. Το Υδατοδρόμιο Παξών αναμένεται να είναι το δεύτερο που θα λειτουργήσει, μετά από εκείνο της Κέρκυρας, ενώ έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση τα υδατοδρόμια της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, της Σκύρου, της Αλονήσου και των Παξών και αναμένεται επίσης να λάβουν τα υδατοδρόμια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Σκοπέλου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπολογίζεται ότι στην αναμονή για έγκριση άδειας χωροθέτησης και λειτουργίας βρίσκονται περί τα 50 υδατοδρόμια, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη λειτουργία υδατοδρομίου στην Αθήνα, με την περιοχή του Αγ. Κοσμά να είναι μέχρι στιγμής η επικρατέστερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ