Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις κουρδικές οργανώσεις PYD και YPG
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ολο και περισσότερο υψώνει τους τόνους η τουρκική κυβέρνηση, διεκδικώντας ευνοϊκότερους όρους εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς που μαίνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ετσι, ενώ οι εντάσεις στις σχέσεις της με τη Ρωσία παραμένουν έντονες, η Αγκυρα επιλέγει ιδιαίτερα επικριτικό ύφος και απέναντι σε «εταίρους» της όπως οι ΗΠΑ, με τις οποίες βέβαια υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις, όπως με την αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων σε Συρία, PYD και YPG. Το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε κλήση του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Τζον Μπας, υποβάλλοντας και επίσημα τη διαμαρτυρία της για το ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στις συγκεκριμένες οργανώσεις μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην «αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους».
Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε με δριμύ ύφος, αναρωτώμενος αν «είστε με τη δική μας πλευρά ή με την πλευρά των τρομοκρατικών οργανώσεων;... Ε, Αμερική, δεν μπορείς να μας κάνεις να αναγνωρίσουμε ούτε το PKK ούτε το PYD και την YPG», ενώ επιστρατεύοντας και ειρωνεία, συνέχισε: «Τι είδους συνεργασία (ΗΠΑ - Τουρκίας) είναι αυτή; Μπροστά μας σιωπούν και όταν απουσιάζουμε λένε "δεν το βλέπουμε έτσι" (το ζήτημα των PYD, YPG)».
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα άρθρα στον αστικό Τύπο για την ανάγκη ΗΠΑ και ΕΕ να αυξήσουν την πίεσή τους προς τη Ρωσία, την οποία πλέον η Τουρκία προβάλλει καθημερινά ως βασική υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές από τη Συρία, χρησιμοποιώντας και βαρείς χαρακτηρισμούς. Ενδεικτικές είναι διατυπώσεις ορισμένων αναλύσεων όπως «Διώξτε τη συμμαχία (σ.σ. υπό τις ΗΠΑ) από το Ιντσιρλίκ» (όπου ο αρθρογράφος ανέλυε την ανικανότητα του συνασπισμού και των ΗΠΑ να λύσουν το Προσφυγικό), ενώ καθημερινές είναι οι επισημάνσεις για την «ανικανότητα» και της ΕΕ να δώσει λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Ολα δείχνουν ότι το τουρκικό κεφάλαιο δυναμώνει ολόπλευρα την παρέμβασή του, για να επιδράσει ακόμα πιο καθοριστικά στην ατζέντα των διεργασιών στη Μέση Ανατολή και εμφανίζεται ως η πλέον έτοιμη δύναμη να διεξάγει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», εννοώντας ασφαλώς να επιδράσει στις ανακατατάξεις που θα εδραιωθούν την επομένη μέρα από μια «διευθέτηση» του συριακού προβλήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και να αναθερμάνει συνεργασίες που θα της δώσουν πλεονεκτήματα (ή τουλάχιστον θα της... αφαιρέσουν δυσκολίες) είναι και η «κινητικότητα» γύρω από τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Προχτές το βράδυ, η «Χουριέτ» «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της νέα είδηση για επικείμενη συνάντηση αξιωματούχων Ισραήλ - Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, στην Ελβετία. «Τουρκικές διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαίωσαν ούτε και διέψευσαν σχετικές αναφορές, αλλά το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ήταν στο δρόμο προς Γενεύη για να παραβρεθεί στη συνάντηση».
Στο μεταξύ, στελέχη του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP είχαν σειρά επαφών σε ΗΠΑ και Ρωσία, όπου βρέθηκαν με αφορμή και τα εγκαίνια γραφείων κουρδικών οργανώσεων (η «Χουριέτ» έγραφε για παράρτημα γραφείων του «συριακού Κουρδιστάν» στη Μόσχα). Οι επαφές αυτές του HDP αναπτύσσονται ενώ στη Νοτιοανατολική Τουρκία εντείνονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκαν Αλα, δήλωσε ότι πλέον ειδικό βάρος θα δοθεί στις περιοχές Ιντίλ και Νισαϊμπίν, όπου οι «εκκαθαρίσεις» θα συνεχιστούν. Από αυτές τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, ο λαός της περιοχής μετρά καθημερινά ξεσπιτωμένους, ενώ αρκετοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους και κέντρα ολόκληρων πόλεων έχουν μετατραπεί σε ρημαγμένες ζώνες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 6 ιδρυτικών μελών συναντήθηκαν στη Ρώμη
Δηλώνουν ακόμα ότι επιμένουν στη δημιουργία μιας «στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης», εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει και «περισσότερη ολοκλήρωση προς μια τραπεζική ένωση, πιο αυστηρή δημοσιονομική εναρμόνιση και ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και στην ασφάλεια».
Παρά, βεβαίως, τις διατυπώσεις «ενότητας», είναι φανερό ότι υπάρχουν εντονότατοι ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις (απόρροια της ανισόμετρης ανάπτυξης), με «γκρίνια» για άλλο μείγμα διαχείρισης από τους «ριγμένους», όπως η Γαλλία και η Ιταλία σε σχέση με την αστική τάξη της Γερμανίας που είναι και η πιο κερδισμένη στη λυκοσυμμαχία. Αλλωστε, η ιταλική πλευρά διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι βλέπει θετικά μια πιο χαλαρή σχέση κάποιων χωρών - όπως της Βρετανίας - με την ΕΕ, με τη μορφή μιας ευρύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου, από το ενδεχόμενο της εξόδου που θα δημιουργήσει και περισσότερα προβλήματα.
Ενδεικτική, επίσης, της διαπάλης που γίνεται είναι και η τοποθέτηση του σοσιαλδημοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» ότι «η Eυρωπαϊκή Ενωση είναι σαν την ορχήστρα που παίζει στον Τιτανικό», ενώ καλεί να «αλλάξει η λανθασμένη γραφειοκρατική προσέγγιση» σε πολλές προκλήσεις και ζητά το κόστος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης να αφαιρείται από τα δημοσιονομικά μεγέθη, για τα οποία πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο όνομα της ανάπτυξης. Επίσης, προτείνει ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη όπως και βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Φυσικά, όλα αυτά λέγονται με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιταλικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με τα υπόλοιπα.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Ακόμη έναν 16χρονο Παλαιστίνιο έφηβο δολοφόνησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη διάρκεια προκλητικής εφόδου «ρουτίνας» στρατιωτών στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αρούμπ, βόρεια της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη.
Οταν οι δεκάδες νεαροί της περιοχής αντέδρασαν στις τρομοκρατικές εφόδους των Ισραηλινών στρατιωτών, πετώντας τους πέτρες, εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας αρχικά δακρυγόνα, μετά σφαίρες καουτσούκ και στο τέλος αληθινά πυρά, με τα οποία θέρισαν τη ζωή του 16χρονου Ομάρα Τζαουμπρέχ Μάντι, σημαδεύοντάς τον στο κεφάλι και στο στήθος.
Το αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Χεβρώνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από τα ισραηλινά πυρά. Ηταν ένας από τους πάνω από 170 Παλαιστίνιους που έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες κατά τους οποίους εντείνεται η κατοχική ισραηλινή καταστολή.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι κατοχικές δυνάμεις είχαν δολοφονήσει, υπό παρόμοιες συνθήκες, έναν 14χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Οχθη.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Αργά προχτές το βράδυ, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα ακόμα «πακέτο» διατάξεων που αφορούν την αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας έχει ενταχθεί και η παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης». Το νέο «πακέτο» αφορούσε και την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας από άτομο που τελεί έγκλημα ή αδίκημα που «αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη ζωή του έθνους». Εγκρίθηκε με ενστάσεις από το κυβερνητικό «στρατόπεδο», καθώς η συζήτηση για την αναθεώρηση αξιοποιείται και στο πλαίσιο διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα (είναι «νωπή» η παραίτηση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης). Επιπλέον, χτες, ανακοινώθηκε και ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, θα αποχωρήσει από το συγκεκριμένο πόστο. Η κυβέρνηση και ο ίδιος συνέδεσαν την αποχώρησή του με το διορισμό του στη θέση του προέδρου του Συνταγματικού Συμβουλίου, του κορυφαίου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Αρκετοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό που αναμένεται, σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης Βαλς - Ολάντ να πείσει το κεφάλαιο ότι αποτελεί άξιο υπερασπιστή του.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει η είδηση που εμφανίστηκε χτες σε ειδησεογραφικό μπλογκ της «Λε Μοντ», σύμφωνα με την οποία βουλευτές του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» (ανάμεσά τους και το ανερχόμενο «αστέρι» του κόμματος, η νεαρή Μαριόν Μορεσάλ Λεπέν) ετοιμάζουν ταξίδι στη Συρία, πιθανώς τον Απρίλη. Μέλη της αντιπροσωπείας δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, σχολιάζοντας ότι «είναι ο μόνος στην περιοχή που μπορεί να παλέψει εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει να στηριχτεί».