ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Κλιμάκωση και συντονισμός για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων

Εκπρόσωποι από 37 μπλόκα επιβεβαίωσαν το πλαίσιο πάλης και κατέληξαν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με ορόσημο την απεργία στις 4 Φλεβάρη

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων γέμισαν την αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων γέμισαν την αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας
Κλιμάκωση της πάλης βήμα το βήμα, για μεγαλύτερη αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και πανελλαδικός συντονισμός της δράσης των μπλόκων αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκάλεσε, χτες, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από 37 μπλόκα απ' όλη τη χώρα, οι οποίοι, στη συζήτηση που έγινε, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ του πλαισίου αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στις μαζικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μετέφεραν ταυτόχρονα τη θέληση και την απόφαση των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρθηκε εν συντομία στο πλαίσιο των αιτημάτων, τονίζοντας ότι εκφράζει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας που απειλούνται με ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στον αγώνα και τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, επισήμανε ότι τα κυβερνητικά στελέχη εκτοξεύουν λάσπη κατά των αγροτών κι επιχειρούν να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» εναντίον τους.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Eurokinissi

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Οπως είπε, «θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας, να εφαρμόσουν το "διαίρει και βασίλευε". Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Στην επίθεση λάσπης που δεχόμαστε θα απαντήσουμε ψύχραιμα, με τα πολλά και συγκεκριμένα επιχειρήματα που έχουμε κι ενδυναμώνοντας τον αγώνα μας. Ετσι θα απαντήσουμε και στην "επίθεση φιλίας", στα "ελάτε να κουβεντιάσουμε" και στις "μαλαγανιές" ότι τάχα θέλουν και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά μας».

Στη σύσκεψη πήραν το λόγο, καταθέτοντας προτάσεις για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η κλιμάκωση του αγώνα, εκπρόσωποι από τα μπλόκα που έχουν στηθεί στους Νομούς Καστοριάς, Πέλλας, Φλώρινας, Σερρών, Ημαθίας, Λάρισας, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Αργολίδας και Μεσσηνίας.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη αναφέρεται: «Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Γενάρη στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, χαιρετίζει τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών. Ολους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην καταιγίδα του Ασφαλιστικού, του Φορολογικού κ.ά. Τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν στήσει μπλόκα σ' όλη τη χώρα. Καλούμε όσους συναδέλφους δεν έχουν βγει ακόμα στον αγώνα να συστρατευθούν μαζί μας για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα μπλόκα.

Βγήκαμε στους δρόμους ν' αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε "διάλογο". Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός "διαλόγου" που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Καλούμε όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση της πάλης, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας, όπως έχουν διαμορφωθεί, ως το ελάχιστο για να επιβιώσουμε και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καταλήξαμε σε πανελλαδική δράση, όλα τα μπλόκα να προχωρήσουμε σε συντονισμένο κλείσιμο, για περισσότερες ώρες, δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.ά. Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, π.χ. στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε τράπεζες, δικαστήρια για τις διώξεις κ.ά.

Στόχος των ενεργειών μας είναι να εκφράζεται η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα μας. Να ενισχύονται η ενότητα και η κλιμάκωση του αγώνα.

Επόμενος βασικός σταθμός της αγωνιστικής μας πορείας θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Πάμε με όλους όσοι στοχεύουν μαζί μας τον ίδιο αντίπαλο. Καλούμε τους αγρότες των μπλόκων να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν την ίδια με μας αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουμε την αγωνιστική αντίστασή μας σ' αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει.

Κοινός αγώνας όλων των παραγωγών του πλούτου, μικρομεσαίων αγροτών, βιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων ενάντια στους ληστές του μόχθου, απέναντι στην κερδοφορία της εκμετάλλευσης, του ιδρώτα μας».

Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Στον Εβρο
Στον Εβρο
Με τον «αέρα» των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε χτες στη Νίκαια, τα μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων συνεχίζουν και ενισχύονται, ενώ κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στην Αρκαδία συνεχίστηκε για 2η μέρα η κατάληψη των γραφείων του ΟΓΑ Τρίπολης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αρκαδίας, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη. Στη Μεσσηνία, το μπλόκο στον κόμβο του Ασπροχώματος ενισχύθηκε με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αγροτών του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, ενώ πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Γίνονται, επίσης, αποκλεισμοί του κόμβου κατά διαστήματα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζεται για 4η μέρα το μπλόκο στον Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας, το οποίο καθημερινά ενισχύεται, ενώ θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί του κόμβου στη βάση των αποφάσεων της σύσκεψης στη Νίκαια, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι του μπλόκου. Στην Αρτα, στο μπλόκο που στήθηκε στη γέφυρα της πόλης, καθημερινά εκφράζεται η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη με τον αγώνα των αγροτών από σωματεία και φορείς της Αρτας.

Στη Βόνιτσα
Στη Βόνιτσα
Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια (Νομαρχία) σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί καλούν ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και Επιτροπές Αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων. Στο Ηράκλειο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων έκανε χτες συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο των Πραιτωρίων, όπου στήθηκε μπλόκο. Οι αγρότες χαιρετίζουν τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια και σήμερα οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο.

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους των Χανίων να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Μπαράζ από δίκες τον επόμενο μήνα

Την ώρα που η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται στους δρόμους, οι διώξεις και οι δίκες «καλά κρατούν» και με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Tην Τετάρτη 10 Φλεβάρη, δικάζονται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, οι πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας Βαγγέλης Μπούτας και Ρίζος Μαρούδας κι άλλοι τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2014. Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚ Λάρισας απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε άλλου είδους διώξεις συνδικαλιστών εργαζομένων, αγροτών, για τη συνδικαλιστική τους δράση και τους αγώνες. Σε άλλη δίκη που έχει οριστεί για τις 24 Φλεβάρη κι αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013, κατηγορούμενοι θα είναι πάλι οι Β. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας κι άλλοι 7 αγροτοσυνδικαλιστές. Σε επόμενη δίκη, πάλι για τις κινητοποιήσεις του 2013, θα δικαστούν 14 αγροτοσυνδικαλιστές, ανάμεσά τους και πάλι οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα οργανώσει κινητοποίηση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, στα γραφεία του ΟΓΑ, σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί. Επίσης, με ψήφισμά του, το ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξή του στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις κυβερνητικές προκλήσεις για την ΚΑΠ

Ανακοίνωση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΕ, την ΚΑΠ και τη φτωχομεσαία αγροτιά δίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Κάθε προπαγανδιστικό ψέμα επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χτυπήσει τους εξελισσόμενους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να τους διασπάσει.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αφού τονίζει ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που διαμορφώνει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και παρουσιάζει προκλητικά τον οδοστρωτήρα της ΚΑΠ και τα δεσμά της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες σαν ...ευλογία.

Οπως είπε ο υπουργός της συγκυβέρνησης, "η ΕΕ στηρίζει τον αγρότη (...) Για τους Ελληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους, διασφαλίζεται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ένα ποσό (...) έχουμε μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε (...) είναι αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο".

Πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν σήμερα τεράστια πείρα από την ΚΑΠ και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η ΚΑΠ της ΕΕ τους μόνους που υπηρετεί είναι τους μεγαλοαγρότες. Τα στοιχεία από την εφαρμογή της αποδεικνύουν ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοούνται οι μεγάλοι να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης έμειναν εκτός, είτε επειδή έχουν καλλιέργειες κάτω από 4 στρέμματα, είτε επειδή η επιδότησή τους ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με τη φοροληστεία, το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και μια σειρά μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου και της επιστροφής του ΦΠΑ κ.λπ., δίνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισυνάπτει την Ερώτηση που κατέθεσε από τον περασμένο Δεκέμβρη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνέπειες της ΚΑΠ στη μικρομεσαία αγροτιά, με την υπόμνηση ότι η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση.

Τα μπλόκα που συμμετείχαν

Στη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα παρακάτω μπλόκα: Νίκαιας (Καρδίτσα - Λάρισα - Τρίκαλα), Δαμασίου (Λάρισας), Τυρνάβου (Λάρισας), Μελούνας (Ελασσόνα), Ελευθεροχωρίου (Ελασσόνα), Γερακαρίου (Αγιά Λάρισας), Αερινού (Μαγνησίας), Καστανιών (Εβρος), Κορνοφωλιά (Εβρος), Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης (Εβρος), Προμαχώνα (Σέρρες), Γυψοχωρίου (Πέλλα), Νάουσας (Ημαθία), Αργους Ορεστικού (Καστοριά), Διοδίων Πολυμύλου (Κοζάνη), Κόμβου Νεάπολης (Κοζάνη), Αγιάς Κυριακής (Κοζάνη), Γρεβενών, Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα), Τελωνείου Κρυσταλοπηγής (Φλώρινα), Αμύνταιου (Φλώρινα), Κατερίνης (Πιερία), Δομοκού (Φθιώτιδα), Δρούγου (Φθιώτιδα), Ανθήλης (Φθιώτιδα), Λοκρίδας (Φθιώτιδα), Ιστιαίας (Εύβοια), Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία), Κάστρου (Βοιωτία), Αρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Αιγίου (Αχαΐα), Δαλαμανάρα (Αργολίδα), Μεσσήνης, Μεσσηνίας, Αρκαδίας. Οι αγρότες των Χανίων έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα.

Σύσκεψη στη Σίνδο

Στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και το μπλόκο των Τεμπών. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι εκπρόσωποί του αποχώρησαν, επικαλούμενοι διαφωνίες επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν μετά, αποφασίστηκε επέκταση του χρόνου που κλείνουν οι δρόμοι στα μπλόκα, κινητοποίηση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica, και άρνηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν πρώτα δεν αποσύρει η κυβέρνηση τις προτάσεις για Ασφαλιστικό - Φορολογικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ