Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις κυβερνητικές προκλήσεις για την ΚΑΠ

Ανακοίνωση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΕ, την ΚΑΠ και τη φτωχομεσαία αγροτιά δίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Κάθε προπαγανδιστικό ψέμα επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χτυπήσει τους εξελισσόμενους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να τους διασπάσει.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αφού τονίζει ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που διαμορφώνει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και παρουσιάζει προκλητικά τον οδοστρωτήρα της ΚΑΠ και τα δεσμά της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες σαν ...ευλογία.

Οπως είπε ο υπουργός της συγκυβέρνησης, "η ΕΕ στηρίζει τον αγρότη (...) Για τους Ελληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους, διασφαλίζεται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ένα ποσό (...) έχουμε μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε (...) είναι αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο".

Πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν σήμερα τεράστια πείρα από την ΚΑΠ και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η ΚΑΠ της ΕΕ τους μόνους που υπηρετεί είναι τους μεγαλοαγρότες. Τα στοιχεία από την εφαρμογή της αποδεικνύουν ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοούνται οι μεγάλοι να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης έμειναν εκτός, είτε επειδή έχουν καλλιέργειες κάτω από 4 στρέμματα, είτε επειδή η επιδότησή τους ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με τη φοροληστεία, το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και μια σειρά μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου και της επιστροφής του ΦΠΑ κ.λπ., δίνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισυνάπτει την Ερώτηση που κατέθεσε από τον περασμένο Δεκέμβρη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνέπειες της ΚΑΠ στη μικρομεσαία αγροτιά, με την υπόμνηση ότι η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org