ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Πληθαίνουν τα πάρε - δώσε για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος των λαών

Σήμερα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ

Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς συνιστά η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών

Eurokinissi

Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς συνιστά η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών
Πληθαίνουν τα πάρε - δώσε της κυβέρνησης με το Ισραήλ, προσηλωμένη καθώς είναι στο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή, μέσα κι από το στήσιμο αξόνων και αντι-αξόνων με άλλα κεφάλαια της ζώνης. Αυτόν το χαρακτήρα είχε η επίσκεψη χτες στην Αθήνα του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μ. Γιαλόν, όπως και το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ, που γίνεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

Ενδεικτικές ήταν σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ότι οι δυο κυβερνήσεις «μοιραζόμαστε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις παραδοσιακές, αλλά και τις νέες απειλές, ενισχύουμε - και είναι λογικό αυτό - την αποτρεπτική μας δύναμη. Η συνεργασία δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας». «Ιδιες ανησυχίες» και «συνεργασία», λοιπόν, με το ισραηλινό κράτος και το συνεχιζόμενο έγκλημά του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως και τη συνολικότερη στάση του κατά των λαών της περιοχής (από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, μέχρι τις επεμβάσεις στο Λίβανο, το ρόλο του στη Συρία κ.ο.κ.)...

Αλλωστε, στη συνάντησή τους στο υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που μεταξύ άλλων προβλέπει: Πύκνωση των επαφών ανωτάτου επιπέδου, με δύο υπουργικές συναντήσεις ετησίως (μία στην Αθήνα, μία στο Ισραήλ). Αύξηση των κοινών ασκήσεων. Ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών.

Αξονες του «καλού» και του «κακού»...

Εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κατόπιν, συμφώνησαν ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, μέσα από τη συνεργασία τους αποτελούν τον «άξονα του καλού», στον οποίο μπορούν να προστεθούν Βουλγαρία και ενδεχομένως Ιορδανία και Αίγυπτος, εναντίον του «άξονος του κακού» στην ευρύτερη περιοχή, τον οποίο - όπως είπαν - αποτελούν η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός.

Παραπέρα, αντανακλώντας την κόντρα ελληνο-ισραηλινών κεφαλαίων με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες, για να συμμετάσχει σε αυτόν τον περιλάλητο «άξονα του καλού»...

Ο Μ. Γιαλόν, μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας χειροτέρεψαν με ευθύνη της Αγκυρας, από την οποία ζήτησε να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δραστηριότητα για την οποία υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε, και να σταματήσει να επιτρέπει τη μετανάστευση «τζιχαντιστών» στην Ευρώπη. Περαιτέρω ανέφερε ότι η Τουρκία φυλάει τη «Χαμάς» στην Κωνσταντινούπολη.

Στον ίδιο καμβά, ο Π. Καμμένος είπε ότι η συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που γίνεται μέσω της παράνομης διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων. Κάλεσε κι αυτός, με τη σειρά του, την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, να αναγνωρίσει την Κύπρο, να αλλάξει στάση στο θέμα της τρομοκρατίας και να εκμεταλλευθεί τη χρηματοδότηση της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το προσφυγικό και η Μεσόγειος να μετατραπεί σε μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. «Ελπίζουμε, αντί η κυβέρνηση Ερντογάν να οδηγεί την Τουρκία προς τον φονταμενταλισμό, να αποφασίσει να στρέψει το καράβι και να το οδηγήσει προς τις αξίες της Δύσης, τις αξίες του άξονα του καλού, προς όφελος και των πολιτών της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατανομή ρόλων

Ο Π. Καμμένος επέμεινε, εξάλλου, ότι «η εμβάθυνση των σχέσεων (...) περνά επίσης μέσα από την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών - ιδιαίτερα για το θέμα της τρομοκρατίας, το οποίο πλέον είναι ένα θέμα άμυνας, ένα παγκόσμιο θέμα».

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των πεδίων που μπορεί να συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, μιλώντας πρόσφατα στο «Βήμα» ξεχώρισε το ίδιο ακριβώς θέμα: «Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών, καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών, αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων»!

Μία μέρα μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Σταυρίδη, ο Π. Καμμένος έδινε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι' αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος».

Παραπέρα, χτες στη συνέντευξη Τύπου, κι ενόψει της επίσκεψης σήμερα του πρωθυπουργού και μελών του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, o Π. Καμμένος εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Αντίστοιχα, ο Μ. Γιαλόν εξέφρασε τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και στο εμπόριο, στη γεωργία και την Ενέργεια.

Στην Ενέργεια βλέπουν «ψητό» μια σειρά παράγοντες, εξ ου και ο Π. Καμμένος μίλησε χτες για «συνεργασία» που «μπορεί να επεκταθεί με εταιρείες οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα και όσον αφορά τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ».

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι ο Ισραηλινός συναντήθηκε επίσης, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, με τον οποίο επισήμως συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Σε Ιερουσαλήμ και Λευκωσία

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο γίνεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα βρεθεί για δεύτερη φορά στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Επικρατείας, Εξωτερικών, Ενέργειας, Ναυτιλίας και Υποδομών, τους αναπληρωτές υπουργούς Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Ερευνας και Τεχνολογίας και την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, χωριστές συναντήσεις των υπουργών των δύο χωρών, ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση και από τα δύο μέρη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ενώ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση και ξεχωριστή δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.

Αύριο, εξάλλου, γίνεται στη Λευκωσία, τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, μεταξύ των Αλ. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας των τριών κρατών.

Εκτός από την Ενέργεια και τον Τουρισμό, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των τριών μερών και αφορούν ασφάλεια, καινοτομία, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ