ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Βάζει τα δυνατά του

Διαβάζουμε στον Τύπο πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση πίσω από θεόκλειστες πόρτες να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις του και να προχωρήσουν το νομοσχέδιο και η «αξιολόγηση». Οπως γράφεται, προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος για περικοπές και εξοικονομήσεις κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 από τις συντάξεις, η κυβέρνηση συζητάει την επιπλέον μείωση κατά 5% των συντάξεων που παίρνουν σήμερα όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και την επιβολή πρόσθετου «πέναλτι» στις συντάξεις όσων θα αποχωρούν εφεξής σε ηλικία κάτω των 65 ετών. Μ' αυτά και μ' αυτά η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει στον κορβανά της περίπου 765 εκατ. ευρώ, χαρατσώνοντας περίπου 880.000 συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και αποτρέποντας χιλιάδες άλλους να βγουν άμεσα στη σύνταξη. Πέρα από το περιεχόμενο της προωθούμενης συμφωνίας, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι και η μεθόδευσή της. Ετσι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συζητιέται το σενάριο να οδηγηθεί αρχικά σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να εκδηλώσει σχετική πρωτοβουλία η Γαλλία, που θα διατυπώσει συμβιβαστική πρόταση και θα υπάρξει συναίνεση από το ΔΝΤ. Ετσι, μέσα στο γενικότερο κλίμα του εκβιασμού και των ψευτοδιλημμάτων που θα έχουν φουντώσει, ο λαός θα καταπιεί ευκολότερα τις νέες μειώσεις. Είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού και, όπως όλα δείχνουν, έχει βάλει τα δυνατά του...

Εχουν δείξει τις προθέσεις τους

Πληθαίνουν τα σινιάλα ότι κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζονται οσονούπω να συζητήσουν τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, μετά (ή παράλληλα με) την ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό. Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΔΝΤ ζητάει να περιληφθεί στην πρώτη αξιολόγηση το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η κυβέρνηση εμμένει στο σχεδιασμό που μετέθετε αυτή τη συζήτηση για την άνοιξη. Θυμίζουμε ότι το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις αφορά κυρίως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη νομοθέτηση της ανταπεργίας («lock out»), καθώς και τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στο δυσκόλεμα των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας. Δεν ξέρουμε αν τελικά το θέμα θα ανοίξει «στα γεμάτα» τώρα ή την άνοιξη, αν και ο Π. Καμμένος υπονόησε χτες ότι συζητήσεις γίνονται με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους είναι ότι οι αντιδραστικές ανατροπές στα Εργασιακά περιγράφονται με λεπτομέρεια στο τρίτο μνημόνιο, που το ψήφισαν επίσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Οσο για τις προθέσεις της κυβέρνησης, έγιναν απολύτως ευκρινείς, όταν τις προάλλες επικύρωσε στη Βουλή τον αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη της ΕΕ, όπου, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται το «δικαίωμα» της εργοδοσίας στην ανταπεργία. Σε επιφυλακή, λοιπόν, για να υπάρξει ακαριαία και αποφασιστική απάντηση, όποτε κι αν επιχειρηθούν οι νέες αντεργατικές αλλαγές.

Τι επιδιώκει;

Μια σειρά από σκίτσα που εμφανίζουν τους αγωνιζόμενους αγρότες να δρουν καθ' υπόδειξιν και για λογαριασμό των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών έχει εγκαινιάσει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι σχέσεις πάθους που έχει η συγκεκριμένη εφημερίδα με την κυβέρνηση, ούτε βέβαια οι όποιοι ανταγωνισμοί τους με τους μεγαλοκαναλάρχες. Καλά θα κάνουν, όμως, να αφήσουν τους αγρότες έξω από τα παιχνίδια τους. Ο αισχρός τρόπος που τους παρουσιάζει η εφημερίδα με τα σκίτσα της καμιά σχέση δεν έχει με τον δίκαιο αγώνα που δίνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες για την επιβίωσή τους. Αυτός ο αγώνας στρέφεται αντικειμενικά ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία όλοι λιβανίζουν νυχθημερόν από τις συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών. Εκτός αν η εφημερίδα, πέρα απ' όλα τα άλλα, διεκδικεί και βραβείο στην υποδαύλιση του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος του αγώνα των αγροτών, για να ξεπλύνει και μ' αυτόν τον τρόπο τα κυβερνητικά ανομήματα...

Αθλια παρέμβαση της ΚΕΔΕ

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, πρωτοστατεί στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είναι αγώνας επιβίωσης. Και έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο αιτημάτων με αιχμή την απόσυρση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, μια σειρά αιτημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής και βέβαια την εναντίωση στην ΚΑΠ. Αυτό είναι γνωστό. Προχτές, όμως, η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, σε αντίθεση με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, υιοθέτησε ψήφισμα που εκφράζει τους μεγαλοαγρότες και τα συμφέροντά τους και μάλιστα ζήτησε την άμεση συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων της χώρας, προκειμένου να λάβουν απόφαση στη βάση αυτού του ψηφίσματος! Αυτό είναι κυριολεκτικά ωμή πολιτική παρέμβαση, που έχει στόχο να παρέμβει στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων, φτωχών αγροτών. Γι' αυτό και πρέπει να αποδοκιμαστεί αυτή η μεθόδευση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1756 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1775 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ φον Σέλινγκ.

1832 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντόντγκσον).

1901 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1918 Ξεσπά στη Φινλανδία σοσιαλιστική επανάσταση και στο νότιο (βιομηχανικό) τμήμα εγκαθιδρύεται εργατική εξουσία. Εναντίον της κινήθηκαν αμέσως τόσο οι αστικές δυνάμεις (με έδρα το βορρά), όσο και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, η στρατιωτική υπεροχή του οποίου ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντεπανάστασης. Το τελευταίο προπύργιο της επανάστασης, το Βίμποργκ, θα πέσει στις 29 Απρίλη 1919.

1918 Ξεκινά στην Πετρούπολη σύσκεψη αντιπροσώπων της επαναστατικής πτέρυγας μιας σειράς σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με θέμα την ίδρυση της Γ' Διεθνούς (27/1-2/2/1918).

1926 Η παγκαλική δικτατορία καθορίζει την υποχρεωτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία ειδικών μαθημάτων για «την καταπολέμησιν του κομμουνισμού».

1932 Ο Α. Χίτλερ εισηγείται το πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση βιομηχάνων και τραπεζιτών στο Ντίσελντορφ.

1944 Μετά από 900 μέρες σκληρών και ηρωικών μαχών, λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Αξονα.

1945 Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60ή Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

1959 Ξεκινά το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), που διήρκεσε έως τις 5/2.

1964 Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τη ΛΔ της Κίνας, προκαλώντας τη μετά βίας συγκαλυπτόμενη οργή της Ουάσιγκτον, ενώ μετά την αναγνώριση το Πεκίνο απαιτεί από το Παρίσι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την αστική κυβέρνηση της Ταϊβάν.

1973 Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού υπογράφεται η Συμφωνία για τη Λήξη του Πολέμου και την Αποκατάσταση της Ειρήνης στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο πόλεμος θα μαινόταν για 2 ακόμα χρόνια, ωσότου οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ εισέλθουν νικηφόρες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, στις 30/4/1975.

1973 Με απόφαση της συγκλήτου αναστέλλεται επ' αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου, επειδή οι φοιτητές συνέχιζαν την απεργία τους. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής Σχολής πραγματοποιούν διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας. Ομάδες οικοδόμων προσχώρησαν στη διαδήλωση. Διενεργήθηκαν πολλές συλλήψεις από την Ασφάλεια.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

1980 Πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηανδρέας).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ