ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Το δίλημμα είναι υποταγή στη σφαγή ή λαϊκός ξεσηκωμός και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου

Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνεστίαση στον Αγιο Νικόλαο
Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνεστίαση στον Αγιο Νικόλαο
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα στην Κρήτη ήταν ο Αγιος Νικόλαος. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε στη συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου, σε μία εκδήλωση που συνδύασε το λαϊκό γλέντι με τη συζήτηση για τις εξελίξεις και τους αγώνες που έχουν μπροστά τους οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι του νομού.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλοι και φίλες,

Και από τον Αγιο Νικόλαο, σήμερα από το Λασίθι της Κρήτης, απευθύνουμε ένα θερμό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους εργάτες, αγρότες, άνεργους, επαγγελματίες, επιστήμονες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Αυτές τις ώρες που εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες ξεσηκώνονται σε όλη την Ελλάδα για να εμποδίσουν τη νέα σφαγή στο Ασφαλιστικό, που τώρα έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι σε εξέλιξη και οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με μοναδικό στόχο να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που δυναμώνει, να μη φτάσει να συναντηθεί στο δρόμο του αγώνα με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική που τσακίζει το λαό

Γι' αυτό στήνουν το νέο κάλπικο δίπολο «κεντροαριστερά» με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και «κεντροδεξιά» με βασικό πόλο τη ΝΔ μετά και την εκλογή του Μητσοτάκη, που θα συμπιέσει όποιον βρίσκεται στα «αριστερά» και στα «δεξιά» τους, τους γνωστούς πρόθυμους του συστήματος.

Εδώ είμαστε και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Γι' αυτό ξαναζεσταίνουν τα ψεύτικα διλήμματα «αριστερά ή δεξιά», αφού τους τέλειωσε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο».

Γι' αυτό στήνουν νέες κόντρες, γι' αυτό ανταλλάσσουν δήθεν βαριές κουβέντες, για να κρύψουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν την ίδια στρατηγική που τσακίζει το λαό.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, την καπιταλιστική ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, η οποία προϋποθέτει το διαρκές τσάκισμα του λαού.

Και πάει πολύ να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη «νεοφιλελεύθερη ΝΔ», όταν η κυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, ακριβώς από εκεί που την άφησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οταν τσακίζει μισθούς και συντάξεις, όταν χαρατσώνει άγρια το λαό, όταν υλοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, αυτές δηλαδή που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Οταν τώρα, με το σχέδιό της, ολοκληρώνει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, ξέρουμε ότι όταν φωνάζει η ΝΔ, όταν αναμασά τα περί «λαϊκισμού» και «ανίκανης κυβέρνησης», στο μυαλό της έχει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που πρέπει να τρέξουν, όπως αυτές που πιστά υλοποίησε ως υπουργός ο Μητσοτάκης. Εχει στο μυαλό της και η ΝΔ την πιο γρήγορη υλοποίηση μέτρων στήριξης της ανάκαμψης για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί ακριβώς με συνέπεια την αντιλαϊκή συμφωνία - αυτό το βάρβαρο μνημόνιο που υπέγραψε. Προαπαιτούμενα πακέτα, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικό, Ασφαλιστικό, όλη δηλαδή τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αυτή τη βρώμικη δουλειά προσπαθεί να βγάλει μέτρο το μέτρο, νόμο το νόμο, για να περάσει την αξιολόγηση, να πάρει τη χρηματοδότηση, όχι φυσικά για να καλύψει ανάγκες του λαού, αλλά τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδύσεων του κεφαλαίου.

Και όπως λένε και τα κοράκια τύπου Σόιμπλε, «είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, ανόητε», εμείς τους απαντάμε είναι η εφαρμογή των απαιτήσεων του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, των ομίλων, για τα κέρδη τους σε βάρος των λαών, σε όφελος των καπιταλιστικών ενώσεων και λυκοσυμμαχιών τους.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτούς τα πάει καλά. Και στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε, και στα προαπαιτούμενα.

Μόνο που οι εξελίξεις έχουν και τη δική τους δυναμική. Και σ' αυτές τις εξελίξεις, εμείς, τη δυναμική, θέλουμε να την καθορίσει ο ίδιος ο λαός.

Το κρίσιμο είναι τι επιλέγει να κάνει ο ίδιος ο λαός

Το αν στη φάση αυτή θα επιλεγεί το κάλπικο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αν η ΝΔ θα ψηφίζει μέτρα ασκώντας δήθεν «σκληρή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, το αν θα δούμε νέους κυβερνητικούς εταίρους, νέα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας ή ακόμα και ένα είδος «οικουμενικής» που δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμα ως σενάριο, αυτό εξαρτάται με το τι επιλέγουν σε κάθε φάση ως αποτελεσματικότερη τακτική τα κυρίαρχα τμήματα του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.

Το κρίσιμο, όμως, δεν είναι τι επιλέγει το κεφάλαιο στη χώρα μας - τα κάλπικα δίπολα ή τη συναίνεση -, αλλά το τι επιλέγει να κάνει η ίδια η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Και τώρα πια φαίνεται πιο καθαρά το δίλημμα: Υποταγή στη σφαγή ή λαϊκός ξεσηκωμός και συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής.

Το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο κάδρο της αστικής «συναίνεσης», γιατί δεν θέλει ο λαός να υπογράψει τη σφαγή του.

Το ΚΚΕ δεν στριμώχνεται από τα δίπολα.

Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι δίπλα, παραδίπλα, ούτε καν στα «αριστερά», όπως λένε, των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Το ΚΚΕ είναι απέναντι γιατί οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων είναι απέναντι από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες.

Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα μέσα στις συναντήσεις και άλλα έξω στο λαό, άλλα μπροστά και άλλα πίσω από τις κάμερες, άλλα φορώντας γραβάτα και άλλα χωρίς γραβάτα.

Το ΚΚΕ έχει σταθερές, ξεκάθαρες θέσεις που απευθύνονται στον ελληνικό λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκεί μέσα στο λαό βάζουμε τις θέσεις μας σε δοκιμασία ακόμη κι όταν ξέρουμε ότι ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμος να τις αποδεχτεί ο εργαζόμενος λαός.

Το ΚΚΕ δεν είπε ούτε θα πει ψέματα.

Μιλάει καθαρά, ντόμπρα, με βάση τις θέσεις μας, οι οποίες, όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν πέσει έξω σε καμιά περίπτωση όλα τα τελευταία χρόνια.

Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και λύση προς όφελος του λαού

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Θέλουμε και από δω, από το Λασίθι της Κρήτης, να απευθυνθούμε σε όλους όσοι δεν το βάζουν κάτω, συμφωνούν ότι δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει και, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, νιώθουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν στο ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι συζητούν, προβληματίζονται για την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σ' αυτό το δρόμο της συμπόρευσης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού.

Σήμερα, όπως έδειξαν και οι μεγάλες πετυχημένες πανελλαδικές πανεργατικές, πανυπαλληλικές απεργίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη, μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις οργάνωσης, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας.

Αρκεί ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, να την κάνει δύναμη αγώνα και ανατροπής. Ηδη τα εργατικά συνδικάτα στη χώρα μας, κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται για τη νέα απεργιακή μάχη που έχουμε μπροστά μας στις 4 του Φλεβάρη, όπου πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα.

Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις και εδώ στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί με τους αγρότες που έχουν στήσει τα μπλόκα τους και διεκδικούν τελικά το αυτονόητο, να μείνουν και να δουλέψουν στα χωράφια τους και να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Στα μπλόκα του αγώνα η φτωχή αγροτιά απαντά στον πόλεμο που της έχει κηρύξει η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μαζί με την ΚΑΠ, τώρα η κυβέρνηση με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στόχος τους; Να εξοντώσουν τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά με την αβάσταχτη φορολογία, τις ιδιαίτερα αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, αλλά και τα μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ