ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά
Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά
Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη - και πιο συγκεκριμένα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο - πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Γενάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ξεκινώντας την επίσκεψή του το Σάββατο από τα Χανιά, ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θέρισσο. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησε ομιλία σε συνεστίαση των ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, στον Πλατανιά.

Προχτές Κυριακή, το πρωί, συναντήθηκε με νέους και νέες στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, ενώ το μεσημέρι ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο νησί με ομιλία σε συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου στον Αγιο Νικόλαο.

***
Στα Χανιά

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα ήταν στην Παναγιά, εκεί όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων της μεγαλύτερης κατά παράταξη μάχης του ΕΛΑΣ με τους ναζί, που έγινε στις 10 - 14 Νοέμβρη του 1944. Το 14ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατάφερε μεγάλο πλήγμα, σκοτώνοντας 600 Γερμανούς. Εκεί, οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα ιστορικό χτύπημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ψυχική δύναμη είναι ανώτερη από τη στρατιωτική υπεροχή, όπως επισήμανε ο Μπ. Πετράκης, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υποδεχόμενος στο χώρο τον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως αυτά τα μηνύματα είναι πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

Στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Θέρισσο
Στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Θέρισσο
Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1945 στη Θέρισσο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που μαρτυρούν την αντίσταση του λαού της Κρήτης. Δεσπόζουν οι φωτογραφίες αγωνιστών, πολεμικό υλικό, αυθεντικά και αντίγραφα διάφορων ντοκουμέντων και εφημερίδων της εποχής. Ξεχωρίζουν η παράνομη τυπογραφική μηχανή, μια γραφομηχανή και μια ηλεκτρική γεννήτρια, αλλά και το τρυπημένο από σφαίρα σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη ενός εκτελεσμένου από τους ναζί αγωνιστή, καθώς και η σημαία του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

«Από τα πιο σημαντικά μουσεία της αθάνατης εποποιίας της Εθνικής μας Αντίστασης για τη λευτεριά και την τιμή του λαού», χαρακτήρισε το Μουσείο, υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών, ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι πρέπει να το επισκεφτούν νέοι άνθρωποι, σχολεία και σχολές.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στο χώρο από τον πρόεδρο του Μουσείου, Νίκο Γιαννικάκη, ενώ το ΔΣ του Μουσείου τού δώρησε εκδόσεις σχετικές με την Αντίσταση.

Το βράδυ, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε στη συνεστίαση της ΤΕ Χανίων στον Πλατανιά (βλ. αποσπάσματα από την ομιλία στη σελ. 8).

Στο Ρέθυμνο

Το πρωί της Κυριακής, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, όπου μίλησε σε συγκέντρωση νεολαίας και αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις, τις κινητοποιήσεις και την προοπτική των αγώνων.

Το γιλέκο του Γερμανού στρατιώτη που παραδόθηκε στον Δ. Κουτσούμπα
Το γιλέκο του Γερμανού στρατιώτη που παραδόθηκε στον Δ. Κουτσούμπα
«Σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, πρόσωπα αλλάζουν και διάφορα κόμματα λένε ότι ανανεώνονται. Σήμερα, για παράδειγμα, που ο ΣΥΡΙΖΑ σβήνει το κεράκι τού ενός χρόνου διακυβέρνησης, του ενός χρόνου "πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά", βλέπουμε να υλοποιείται ένα από τα πιο βάρβαρα μνημόνια, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο προηγούμενα που ψήφισαν, αντίστοιχα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να συνεχίζονται τα προαπαιτούμενα, να συνεχίζονται τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα. Σήμερα με αιχμή το Ασφαλιστικό, αύριο με νέα φορολογικά βάρη και έπεται συνέχεια» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εμείς λέμε, ως ΚΚΕ», τόνισε, «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες στα μπλόκα τους, στις συνελεύσεις τους, στα σωματεία τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, να αποφασίσουν και να καθορίσουν αυτοί τις μορφές πάλης, την κλιμάκωση και το περιεχόμενο του αγώνα. Και βεβαίως χρειάζεται σθεναρή αντίσταση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν ουσιαστικά τον αγώνα».

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν η Οργάνωση παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα κειμήλιο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ένα γιλέκο Γερμανού στρατιώτη, που αποκτήθηκε σε μια από τις πολλές σκληρές μάχες των ΕΛΑΣιτών στην περιοχή. Οταν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι μαχητές του ΕΛΑΣ αποκτούσαν εξοπλισμό μόνο μέσα από την ηρωική τους πάλη.

Συνάντηση με νέους στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ
Συνάντηση με νέους στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ
Το γιλέκο ανήκε στον αγωνιστή Αλέκο Μαθιουδάκη, ο οποίος είχε ζητήσει μετά το θάνατό του να δοθεί στο αρχείο του Κόμματος. Μέσα σε πολύ ζεστό κλίμα έγινε στη συνέχεια συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη σύζυγό του, Στέλλα Μαθιουδάκη, στο γηροκομείο όπου διαμένει.


Με την Στέλλα Μαθιουδάκη, σύζυγο του αγωνιστή Αλέκου Μαθιουδάκη
Με την Στέλλα Μαθιουδάκη, σύζυγο του αγωνιστή Αλέκου Μαθιουδάκη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ