ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στην Περιφέρεια χτες οι εργαζόμενοι της «Softex»

Κινητοποιήσεις και σε άλλους χώρους ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής έκαναν τη Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Softex», απαιτώντας από τη Διοίκηση να μην ανάψει το «πράσινο φως» για τις απολύσεις με το 5% κάθε μήνα, όπως επιδιώκει η πολυεθνική «Bolton», αν δεν καταφέρει να αποσπάσει άδεια από το υπουργείο για ομαδικές απολύσεις. Στη διαδικασία των απολύσεων με το 5% εμπλέκεται η Αντιπεριφέρεια και γι' αυτό επιλέχτηκε η Περιφέρεια για τη χτεσινή παρέμβαση των εργαζομένων. Στο πλευρό τους βρέθηκε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλεξάνδρα Μπαλού.

Αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου. Τόνισαν ότι δε θέλουν άλλο ένα δελτίο Τύπου ή μια ανακοίνωση που να αναγνωρίζει στα λόγια το δίκιο τους, αλλά απαιτούν ένα επίσημο έγγραφο προς την εταιρεία, με το οποίο η Περιφέρεια θα ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς το ζήτημα των απολύσεων με το 5%. Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Σωματείου, το θέμα θα τεθεί προ ημερησίας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα παραστούν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στο εργοστάσιο και θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού, σε μια πρωτοβουλία ενημέρωσης του λαού για τον αγώνα που δίνουν. Καλούν σωματεία και φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Τέλος, επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το κλείσιμο του εργοστασίου της «Softex» κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Απολύσεις και απληρωσιά

Σε πέντε απολύσεις εργαζομένων που μετρούν αρκετά χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση προχώρησε την Παρασκευή η εργοδοσία στην «ΕΒΓΑ». Χτες, Δευτέρα, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου, οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων και βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας. Οπως καταγγέλλουν, η εργοδοσία επιδιώκει να «ξεφορτωθεί» παλιότερους εργαζόμενους και παράλληλα κάνει προσλήψεις με το βασικό μισθό.

Στο μεταξύ, με 48ωρη απεργία που ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται σήμερα αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΚΟΝΕ ΑΕ», στις 18 απολύσεις που εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα η εργοδοσία, ξεκινώντας το Φλεβάρη με τις πρώτες έξι. Το επιχειρησιακό σωματείο κάλεσε σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή, όπου πάρθηκε η απόφαση για απεργία. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Παράλληλα, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών πέτυχε χτες την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που απολύθηκε νωρίτερα από την εργολαβική εταιρεία CNTS, στην κοινοπραξία «Impregilo» - «ΤΕΡΝΑ» (κατασκευάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο). Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης, η απόλυση ήταν στοχευμένη, καθώς ο εργαζόμενος είχε εκλεγεί πρόσφατα στην εργοστασιακή επιτροπή του εργοταξίου.

Τέλος, διαμαρτυρία στην κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» οργανώνει σήμερα στις 9 π.μ. το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, που είναι μέχρι και 18 μήνες απλήρωτοι. «Η εργοδοσία, στην αγωνία της να "σπάσει" τον αγώνα των εργαζομένων, προσπάθησε να στήσει εργοδοτικό μηχανισμό. Ονόμασε στελέχη της επιχείρησης "εκπρόσωπους" των εργαζομένων και τους κάλεσε να "αγωνιστούν" στο πλευρό της», καταγγέλλει το Σωματείο.

Επίσης, καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αφού έδωσε χρόνο στην εταιρεία, έσπειρε αυταπάτες, γέμισε με ψεύτικες υποσχέσεις τους εργαζόμενους, δήλωσε τελικά ότι «δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει ουσιαστικά (...) αρνήθηκε τριμερή συνάντηση με το κλαδικό σωματείο και παρέπεμψε τους συναδέλφους στην Επιθεώρηση Εργασίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Πρωτιά και άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Σε πρώτη δύναμη, αυξάνοντας ποσοστά και έδρες, αναδείχθηκαν οι ταξικές δυνάμεις στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου» (το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) κατέκτησε ξανά την πρωτιά, εκλέγοντας τα 14 από τα 15 μέλη του ΔΣ, από 12 που είχε στο προηγούμενο ΔΣ και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Μια έδρα πήρε μεμονωμένος υποψήφιος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων ενέκρινε τον διοικητικό απολογισμό, ενώ το σχέδιο απόφασης - πρόγραμμα δράσης της απερχόμενης διοίκησης εγκρίθηκε ομόφωνα. Συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά, η δουλειά των σωματείων και η οργάνωση των αγώνων για τα ζητήματα αυτά, με βασικά «μέτωπα» πάλης την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τις απολύσεις και την ανεργία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μοιράστηκε και η τριμηνιαία έκθεση για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο. Επίσης, εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συγκρούσεων και επεμβάσεων, για τον αγώνα των εργαζομένων της SOFTEX και τις κινητοποιήσεις των φτωχών αγροτών, ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για την οργάνωση και επιτυχία της απεργιακής μάχης στις 4 Φλεβάρη και του συλλαλητηρίου που θα γίνει σήμερα.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν ως προσκεκλημένοι και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι ταξικές δυνάμεις αναδείχθηκαν, για μια ακόμα φορά, στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, με μεγάλη πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 182 αντιπρόσωποι. Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός» (ΠΕΔΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε 157 ψήφους (από 156) και εξέλεξε 27 έδρες στο ΔΣ και 22 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (όσες είχε). Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Οικοδόμων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, πήρε 24 ψήφους (από 24) και εξέλεξε από 4 έδρες στο Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο (όσες είχε). Ο συνδυασμός «Ταξική Πορεία Οικοδόμων», πήρε 1 ψήφο (από 2) και δεν εξέλεξε καμία έδρα.
  • Για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ ψήφισαν 125 αντιπρόσωποι. Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός» πήρε 117 ψήφους (από 112) και εξέλεξε 12 αντιπροσώπους (όσους είχε). Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Οικοδόμων» (ΠΑΣΚΕ), πήρε 7 ψήφους (από 12) και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 1 αντιπρόσωπο). Τέλος, ο συνδυασμός «Ταξική Πορεία Οικοδόμων» πήρε μία ψήφο (από 2) και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.
Συνάντηση ευρωπαϊκών συνδικάτων στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Συνάντηση Συνδικάτων της Ευρώπης, με θέμα «Οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων για τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης - Η Απάντηση των Ταξικών Συνδικάτων». Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δημοσίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων από όλη την Ευρώπη. «Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και τη συνεργασία των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης, την ενδυνάμωση της ΠΣΟ», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Στοιχεία για την ανεργία το Δεκέμβρη

Με νέα αύξηση των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων «έκλεισε» το 2015. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού, για το μήνα Δεκέμβρη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 1.047.661 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 1,72% (14.494 άτομα) σε σχέση με το Νοέμβρη και στα ίδια επίπεδα (+0,08%) σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2014. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, επίδομα παίρνουν μόνο οι 186.737 (17,82%), δηλαδή ούτε 2 στους 10 ανέργους. Οι άνεργοι, που έχουν καταγραφεί ως «αναζητούντες εργασία» φτάνουν τα 858.802 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (52,71%) είναι άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο. Το 39,56% είναι άντρες και το 60,44% γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών συγκεντρώνει το 40,16% των ανέργων αυτών. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή τους, το 43,84% συγκεντρώνεται στην Αττική (299.236 άτομα) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, που συγκεντρώνει το 18,96% των εγγεγραμμένων «αναζητούντων εργασία» ανέργων (162.859 άτομα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ