ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δεν αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας;

ΚΚΕ: Η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες ντε φάκτο αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας για το πώς εννοεί η ΕΕ τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα χαρακτηρίζουν «ευρωπαϊκά σύνορα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έθεσε στον εκπρόσωπο στη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πατρίκ Πακέ, κι αντιπρόεδρο του τμήματος για την Τουρκία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παρακάτω ερώτημα:

«Με βάση τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συγκροτηθεί "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή", παραχωρώντας αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης κι οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων "ευρωπαϊκών συνόρων", χωρίς καν να χρειάζεται η άδεια του κράτους - μέλους στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση, λοιπόν, ανάληψης μονομερούς δράσης από την ΕΕ στο Αιγαίο, με βάση τη "νέα Συνοριοφυλακή Ακτοφυλακή της ΕΕ" σε ποια σύνορα αυτή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της θα αναλάβουν δράση μονομερώς; Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία; Η σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχοντας μάλιστα προκλητική ασυλία τόσο από την ΕΕ όσο κι από το ΝΑΤΟ;».

Η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας».

Η αντίδραση αυτή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνει ότι η ΕΕ καθόλου τυχαία δεν αντιδρά στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ένοχη σιωπή της και η «δυσκολία» της να τοποθετηθεί μαρτυρούν ότι η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες ντε φάκτο αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς.

Βρίσκουν συνέχεια νεκρούς στο Αιγαίο

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητά την ένταση των μέτρων καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, πληθαίνουν τα πτώματα ανθρώπων που μεταφέρονται κοντά στις ακτές από τα θαλάσσια ρεύματα στο Αιγαίο. Η σορός ενός ακόμη προσφυγόπουλου, περίπου τεσσάρων χρόνων, εντοπίστηκε την Κυριακή το πρωί από διασώστες, σε παραλία της περιοχής Κάγια Λέσβου. Το πτώμα του παιδιού φαίνεται να προέρχεται από ναυάγιο που είχε σημειωθεί πριν μερικές μέρες ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Την ίδια μέρα εντοπίστηκαν δύο πτώματα, άνδρα και γυναίκας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Αγ. Αντωνίου βορειοανατολικά της Σάμου. Αλλο πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη, αγνώστων στοιχείων, βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή στο νότιο άκρο της παραλίας Παλαμάρι βορειοανατολικά της Σκύρου.

Εξάλλου, από το περασμένο Σάββατο είχαν διακοπεί, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, οι έρευνες του Λιμενικού στα βορειοανατολικά της Καλολίμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων από το ναυάγιο προσφυγικού πλοίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, οδηγώντας στο θάνατο 35 ανθρώπους. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και έντεκα παιδιά. Οι δυσμενείς συνθήκες δεν επέτρεπαν την κατάδυση σε δύτες του Λιμενικού, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ερευνήσουν το ναυαγισμένο ιστιοφόρο. Εγινε χτες προσπάθεια εξόδου σκαφών, τα οποία επέστρεψαν λόγω της κακοκαιρίας. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα. Οι διασωθέντες αλλά και οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο.

Επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι ο απολογισμός από το δεύτερο ναυάγιο που σημειώθηκε την ίδια μέρα, ανοιχτά του Φαρμακονησίου, μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τους αρχικούς υπολογισμούς για οκτώ νεκρούς. Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο ίσως δεν ήταν 49, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά 53, με διασωθέντες γονείς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν δύο παιδιά τους. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι και δύο ενήλικες δεν έχουν εντοπιστεί.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει το έγκλημα!

Η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κάνει επιτακτικό το αίτημα: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Αυτό ζητά με χτεσινή επιστολή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τη συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφερόμενη στους νεκρούς από τα ναυάγια, επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο αριθμός των εξακριβωμένων νεκρών προσφύγων και μεταναστών στον «υγρό τάφο» του Αιγαίου ξεπερνάει πλέον κατά πολύ τους 100 για φέτος.

Και συνεχίζει: «Αυτά είναι και τα "δείγματα γραφής" της νέας φάσης της επιχείρησης "Ποσειδών" που ξεκίνησε στις 28/12, της ενισχυμένης δηλαδή παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο (...) Η κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που εκδηλώνεται και στις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση σώματος συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, οξύνει το πρόβλημα, αποθρασύνει τα δουλεμπορικά κυκλώματα, εξαναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να παραδίδονται στα νύχια τους, ακολουθώντας τα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια, αυξάνοντας τις εκατόμβες των θυμάτων. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων». Οι εξαγγελίες της ΕΕ για τη δήθεν μετεγκατάσταση προσφύγων στα διάφορα κράτη - μέλη της αποδεικνύεται κοροϊδία, τονίζεται στην ανακοίνωση. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει βασικά αιτήματα που διεκδικεί σήμερα το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα:

-- Να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων.

-- Να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης.

-- Να παύσουν τα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κ.λπ.).

-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, με πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ειδική μέριμνα για ανήλικους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Κανένα «κέντρο διαλογής», καμία διάκριση προσφύγων και μεταναστών, καμία απέλαση και κράτηση.

-- Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος, ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να συνεχίσουν στις χώρες προορισμού τους.

-- Να καταργηθούν άμεσα και καθολικά ο Κανονισμός Δουβλίνο 3, η Συνθήκη Σένγκεν (που η ουσία του δεν είναι η «ελεύθερη μετακίνηση», αλλά συνιστά μηχανισμό παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων).

-- Να καταργηθεί η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.

-- Να μη συσταθεί το προωθούμενο σώμα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής.

-- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη Συρία, στη Λιβύη κ.α.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συζήτησαν τη συγκρότηση νέου ευρωπαϊκού κατασταλτικού μηχανισμού

Τη συγκρότηση νέου ευρωπαϊκού κατασταλτικού οργανισμού με πρόσχημα τη λεγόμενη τρομοκρατία συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ.

Η άτυπη αυτή συνάντηση, κατά την οποία δε θα ληφθούν αποφάσεις, είναι η ευκαιρία για την επίσημη εκκίνηση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της τρομοκρατίας» στους κόλπους της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Πρόκειται «για ένα μόνιμο θεσμό, η λειτουργία του οποίου αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο και η οποία προβλέπει τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ευρώπη ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα ασχολείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο με ευαίσθητα θέματα τρομοκρατίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουεϊνράιτ.

Η υπηρεσία αυτή καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα κενά της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών που δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο, ώστε να συνεργάζονται στον τομέα των πληροφοριών.

Η λεγόμενη τρομοκρατία κατέλαβε ένα μέρος των συνομιλιών των υπουργών Εσωτερικών. Οι ξένοι μαχητές και η αντιμετώπιση της διακίνησης των όπλων ήταν τα δύο υποθέματα αυτής της συζήτησης. «Θα ασκήσουμε σημαντική πίεση επί των θεσμών και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προειδοποίησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, κατά τη διάρκεια γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής. «Θα επιδιώξουμε να βγούμε από τη σύνοδο με σχέδιο χρονοδιαγράμματος», με την πρόθεση «να υπάρξουν οι πρώτες συγκεκριμένες ενέργειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2016», είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ