ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε θέση μάχης πανελλαδικά οι μικρομεσαίοι αγρότες

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα από τον Εβρο έως την Κρήτη

Σε όλη τη χώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για τα αγροτικά μπλόκα

MotionTeam

Σε όλη τη χώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για τα αγροτικά μπλόκα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτή τη βδομάδα οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.

Στις αγροτικές περιοχές όλης της χώρας, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συσκέψεις κι άλλες δράσεις, όπου γίνονται συζητήσεις για το πώς θα οργανωθεί με τον καλύτερο κι αποτελεσματικότερο τρόπο η κλιμάκωση και ο συντονισμός της πάλης.

Παράλληλα, παίρνονται μέτρα για την εξασφάλιση τής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής των αγροτών στα μπλόκα με τρακτέρ, που θα στηθούν σε οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία, όπως έχει αποφασιστεί στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 6 Δεκέμβρη.

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, τα τρακτέρ έχουν ήδη βγει στις πλατείες πολλών χωριών του νομού Καρδίτσας, περιμένοντας το «σήμα της εκκίνησης» για το χώρο όπου θα στηθεί το ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο. Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Την Παρασκευή 15 Γενάρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών της Λάρισας και των Τρικάλων, όπως έχει αποφασιστεί σε συσκέψεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των δυο νομών. Θ' ακολουθήσει συνεννόηση και συντονισμός των θεσσαλικών Ομοσπονδιών, για να καθοριστούν ο χρόνος, ο τόπος και η μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Στο μεταξύ, συλλαλητήριο οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στα παλιά διόδια Σελινούντας.

Πρόγραμμα δράσης υλοποιεί και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με τους εξής σταθμούς: Αυτή τη βδομάδα, στις έδρες των δήμων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα οργανώσουν διαμαρτυρίες στους ανταποκριτές του ΟΓΑ για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 11 το πρωί, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις περικοπές στις ενισχύσεις. Για την Τετάρτη 27 Γενάρη αποφασίστηκε παν-χανιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο με στόχο την κλιμάκωση, σε συνεννόηση με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σύσκεψη στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μπλόκων έγινε χτες στη Νάουσα από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο), ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών προετοιμάζονται για τη συγκέντρωση που θα κάνουν στις 17 Γενάρη στον Κόμβο της Μεσσήνης, με γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ, σαν αφετηρία κλιμάκωσης με παμμεσσηνιακό μπλόκο.

Ακόμα, σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, αποφασίστηκε την Κυριακή 17 Γενάρη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της περιοχής. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με περιοδείες και συσκέψεις τις επόμενες μέρες, θα κλιμακώσει την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα οργανώνει και το μπλόκο Γυψοχωρίου - Τριφυλλιού Πέλλας, αύριο Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Γυψοχωρίου, ενώ τα αγωνιστικά της βήματα από κοινού με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συντονίζει η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Ανθήλης, που αποτελείται από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Εχιναίων - Στυλίδας και Πελασγίας. Οι αγρότες της περιοχής βγάζουν κι αυτοί τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών από την περασμένη Κυριακή.

Τέλος, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησε, αποφάσισε να διοργανώσει συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Αργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας, στη Δαλαμανάρα.


Μέτρα που τσακίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά

Εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι τα μέτρα που επιβάλλουν ΕΕ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Περικοπές των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, που στο τέλος του 2019 θα φτάσουν συνολικά στο 60%. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις αποτελούν το μοναδικό τους εισόδημα, αφού από την πώληση των προϊόντων στους εμποροβιομήχανους δεν μένει τίποτα, καθώς οι τιμές παραγωγού στην «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά είναι πολύ χαμηλές.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.ά.), από το 13% στο 23% που ισχύει από 20 Ιούλη 2015 και θα εκτινάξει ακόμα πιο ψηλά το ήδη διογκωμένο κόστος παραγωγής.
  • Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο από το 0,066, στο 0,200 ευρώ το λίτρο και αντίστοιχη μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ από το 0,264 στο 0,1340 ευρώ το λίτρο για το χρονικό διάστημα από 1/10/2015 έως 30/9/2016. Περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ από το 0,200 στο 0,330 ευρώ το λίτρο από την 1/1/2016, που θα σημάνει πλήρη κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ από 1/10/2016.
  • Τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Αυξάνεται, σταδιακά, ο συντελεστής κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί το 2019 και θα φτάσει στο 20%. Από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει ο αγρότης/ κτηνοτρόφος ως κατώτερη εισφορά στον ΟΓΑ, το 2016 θα πληρώνει 950 ευρώ, το 2017 1.210 ευρώ, το 2018 1.375 ευρώ και το 2019 1.544 ευρώ!
  • Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τα εισοδήματα του έτους 2015 και στο 100% για το 2016.

Να δυναμώσει η συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας

Η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση μαζικών Αγροτικών Συλλόγων, που θ' αποτελούν ισχυρό όπλο στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η αναγκαιότητα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τονίστηκε στον 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στις εκλογές, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ψήφισαν 60 αντιπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και εκλέχτηκαν 15 μέλη για το νέο ΔΣ και 3 για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Κοινή εκτίμηση των συνέδρων ήταν ότι την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Ομοσπονδία είναι σε καλύτερο επίπεδο οργανωτικά, το κύρος της είναι ανεβασμένο, την εμπιστεύονται και την ακούνε πολύ περισσότεροι αγρότες και αυτό φαίνεται και από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ της Λάρισας που συμμετέχουν στο Μπλόκο της Νίκαιας.

Στην απόφαση που πάρθηκε στο συνέδριο, σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι η επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ολομέτωπη, με στόχο τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια, τη δημιουργία μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων. Η τάση συγκέντρωσης της παραγωγής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης του καπιταλισμού σε κάθε χώρα και είναι μια αντικειμενική διαδικασία.

Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά, «είναι επιτακτική ανάγκη οι Αγροτικοί Σύλλογοι να μαζικοποιηθούν, να συσπειρώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, να δημιουργηθούν πολύ περισσότεροι και να καλύψουμε το σύνολο του νομού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος με τη δράση του, τη λειτουργία του μπορεί να "ξυπνήσει" συνειδήσεις, να πείσει ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για να υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα μας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.

Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι από μόνοι μας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα αλλάξουμε αποτελεσματικά τη μοίρα μας. Εκ των πραγμάτων, έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους όσοι υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίνε για αυτήν την κρίση.

Οπως εμείς θέλουμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε τη συμπαράστασή μας όταν αγωνίζονται. Χρειάζεται να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες για πολλά ζητήματα που μας αφορούν. Για παράδειγμα, να παλέψουμε μαζί ενάντια στο Ασφαλιστικό σήμερα και στην άγρια φοροληστεία σε λίγο καιρό που θα το φέρουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ