ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας

Αντιδρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και διεκδικεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου
Συγκέντρωση ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και συνολικά ενάντια σε όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σήμερα Τρίτη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το Συνδικάτο καλεί σε παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι.

Θυμίζουμε ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ ΑΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υποδομών και στρατηγικών τομέων που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, ΕΕ, εργοδοσία και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου (...) μαζί με την παραπέρα επίθεση στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις (...) αποτελούν πλευρές ενός ενιαίου σχεδίου της αστικής τάξης και υπηρετούν τον ίδιο στόχο: Την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και κερδοφορίας μέσα από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, όπως άλλωστε τις ανάγκες των εφοπλιστών και του κεφαλαίου γενικότερα υπηρετούσε το λιμάνι και τα ναυπηγεία όταν ήταν εξ ολοκλήρου κάτω από κρατικό έλεγχο, γεγονός που οι μεταλλεργάτες, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι». Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά ενιαίους κρατικούς φορείς στους τομείς στρατηγικής σημασίας (Λιμάνια - Ναυπηγεία - Αεροδρόμια - Αστικές συγκοινωνίες κ.τ.λ.), που ως λαϊκή περιούσια θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
  • Καμία απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.
  • Αμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα επίπεδα του 2009. Αμεση επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων.
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πτωχευμένες ΦΙΛΚΕΡΑΜ και ΒΙΟΜΕ

Ζητάει να εκκαθαριστούν οι δύο εταιρείες και να αποδοθούν τα οφειλόμενα σε όλους τους απολυμένους

Ερώτηση για τους απλήρωτους απολυμένους των πτωχευμένων εταιρειών «Φιλκεράμ - Johnson Βιομηχανία κεραμικών πλακιδίων ΑΕ» και της θυγατρικής της «Βιομηχανική Μεταλλευτική ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Στο κείμενο της Ερώτησης γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η εταιρεία "Φιλκεράμ - Johnson", κηρύχτηκε σε πτώχευση τον Οκτώβρη του 2011 και ο σύνδικος που την ανέλαβε απέλυσε το προσωπικό της (223 άτομα) στις 23/1/2012.

Η τελευταία φορά που πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι της "Φιλκεράμ" ήταν για τον Μάρτη του 2011, ενώ τα δεδουλευμένα από τότε μέχρι τη μέρα της απόλυσης καθώς και οι αποζημιώσεις των απολύσεων επαληθεύθηκαν από τον σύνδικο με προοπτική να πληρωθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων για τους πρώην εργαζόμενους ανέρχεται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, η απαίτηση του ΙΚΑ, μόνο για εισφορές διετίας σύμφωνα με την πρώτη αναγγελία, ανέρχεται στο ποσό των 3.889.442 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η αναστολή για διάστημα έξι μηνών της εκποίησης της περιουσίας της "Φιλκεράμ", που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30.12.2015), επιδεινώνει την προαναφερόμενη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρώην εργαζόμενοί της.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη αναστολή, δυσχεραίνεται η εύρεση πόρων, ώστε ο σύνδικος να καλύπτει τα έξοδα φύλαξης του εργοστασίου, στο οποίο φυλάσσεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της επιχείρησης αξίας περίπου 32 εκ. ευρώ, η οποία στο εξής εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο λεηλασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30.12.2015), εντείνεται η αγωνία και η αβεβαιότητα και για τους πρώην εργαζόμενους της "Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ΑΕ", θυγατρικής της "Φιλκεράμ", γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η πτώχευση στην επαλήθευση των απαιτήσεών τους, με συνακόλουθη επίπτωση τη μη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από αυτή (μη αναγνώριση ενσήμων απαραίτητα για τη συνταξιοδότηση, δεδουλευμένες αποδοχές, αποζημιώσεις κ.ά.)».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν, σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση για να επισπευσθούν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης των προαναφερόμενων πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε επιτέλους να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Μεγαλώνουν οι αναμονές για χειρουργεία στο «Θριάσιο»

Κλειστές χειρουργικές αίθουσες, μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία των ασθενών. Αυτές είναι οι συνέπειες από την παλαιότητα και μη αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Θριάσιο», λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης προς το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα «Θριασίου» Νοσοκομείου, τα περισσότερα αναισθησιολογικά μηχανήματα (5 από τα 7) λειτουργούν οριακά εδώ και πολύ καιρό, ενώ είναι χωρίς επίσημο service από τον Ιούνη του 2014. Παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες, τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω του 70%. Επιπλέον, οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι 6 από τις 8 οθόνες καταγραφής (monitors) της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί εκ νέου οι χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν καθημερινά. Λειτουργούν μόλις 5 αίθουσες, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν τουλάχιστον 7 - περισσότερες αν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό. Ετσι γίνονται λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις, μεγαλώνει η αναμονή των ασθενών, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβάρυνσης της υγείας τους.

Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου «Θριάσιο» για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατ. ευρώ (17,5 εκατ. το 2016, από 21 εκατ. ευρώ το 2015), με αντίστοιχη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, θα επιδεινωθεί η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα μεγαλώσουν οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, το Ιολογικό Τμήμα της Αιμοδοσίας του νοσοκομείου θα προβαίνει στον αντίστοιχο έλεγχο μόνο στις επίτοκες και σε πολύ επείγοντα περιστατικά.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν: Συντήρηση κι αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού για να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες και να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες.

Νέα διαμαρτυρία από τις καθαρίστριες των σχολείων

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 2 μ.μ., καλεί η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας. Η Επιτροπή διεκδικεί να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. «Οι καθαρίστριες και καθαριστές στα δημόσια σχολεία, με συμβάσεις έργου ακόμα και 13 χρόνων και μισθούς πείνας, είναι εκείνο το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο παρά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, κρατάνε τα σχολεία καθαρά, τους χώρους που παίζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα υπενθυμίζει πως τη φετινή χρονιά οι αποδοχές των εργαζομένων, που κινούνται μεταξύ των 200 και των 500 ευρώ το πολύ, υφίστανται μείωση 10%. «Η πληρωμή ακόμα και αυτών των άθλιων αποδοχών γίνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών, συνάδελφοί μας πληρώθηκαν δεδουλευμένα του σχολικού έτους 2014 - 2015, μόλις πριν από ένα μήνα και αυτό μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις», καταγγέλλει.

Απληρωσιά και μειώσεις στο «Ευγενίδειο»

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο αντέδρασαν χτες, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» στην απληρωσιά και τις μειώσεις μισθών που προωθεί η εργοδοσία. Εκτός από την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους, που φτάνει τους πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αξίωση της Διοίκησης να επιβάλει μονομερώς μειώσεις μέχρι και 25% στους μισθούς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ευγενίδειο», το οποίο λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν μεγάλη, ενώ έγινε και Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων. Εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον αγώνα τους, απαιτώντας να μπει άμεσα τέλος στην απλήρωτη εργασία και να μη γίνει καμία μείωση μισθού.

Απολύσεις στην επιχείρηση «Μόρνος»

Σε τρεις απολύσεις προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η επιχείρηση «Μόρνος» στη Θήβα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, υπογραμμίζουν πως στόχος της εργοδοσίας είναι να προωθήσει τις γενικότερες επιδιώξεις της, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας. Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ανάκληση των απολύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ