ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» προσφύγων και μεταναστών

Η «Οδύσσεια» προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο συνεχίζεται. Συνολικά 4.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά από δύο πλοία. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Λέσβο 2.474 πρόσφυγες και το «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Λέσβο, Χίο και Σάμο 1.301 πρόσφυγες. Πάντως, στη Λέσβο παραμένουν χιλιάδες στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται στην ανατολική, στη βόρεια και ακόμη και τη νότια πλευρά του νησιού. Το μεσημέρι των Χριστουγέννων εντοπίστηκε μία σορός κοριτσιού αγνώστων στοιχείων, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, στη θαλάσσια περιοχή «Βάγια» στους Φούρνους. Το άτυχο κορίτσι φορούσε κόκκινο μπουφάν με κουκούλα, μπλούζα μοβ, μπλούζα πράσινη, φόρεμα πολύχρωμο και μία μαύρη κάλτσα. Για τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνει νεκροψία - νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

Στο μεταξύ, πρόβλημα φέρεται να έχει προκληθεί με το κτίριο όπου στεγάζεται το κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Χίο καθώς η σκεπή του, σύμφωνα με τις δυνάμεις της FRONTEX, είναι από αμιαντοτσιμέντο και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τους πρόσφυγες και τους ενστόλους. Ετσι, ο επικεφαλής της ομάδας καταγραφής της FRONTEX ζήτησε πιστοποιήσεις σχετικές με τη μη ύπαρξη κινδύνου από καρκινογόνες ίνες αμιάντου στη συγκεκριμένη στέγη. Η μη ύπαρξη σχετικών μετρήσεων οδήγησε την ομάδα της FRONTEX να απέχει από την καταγραφή. Σημειώνεται πως για το θέμα κλήθηκαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και συνεργείο από τον «Δημόκριτο», προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Εξαρση ρατσιστικής βίας στη Γερμανία

Πολύ συχνές έχουν γίνει πλέον οι ρατσιστικές επιθέσεις από αντιδραστικά και φασιστικά στοιχεία στη Γερμανία με στόχο κέντρα που φιλοξενούνται ή πρόκειται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το 2015 έχουν καταγραφεί 850 τέτοιες επιθέσεις, αριθμός τετραπλάσιος από το 2014. Ανήμερα των Χριστουγέννων εμπρησμός σημειώθηκε σε κατάλυμα που θα στέγαζε πρόσφυγες στο Σβέμπις Γκμιντ. Το Σάββατο δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Σαξονία έγιναν επίσης στόχος ρατσιστικών επιθέσεων. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν τις ίδιες μέρες στη Δρέσδη και στο βαυαρικό Βάλερσταϊν.

Κάθε μέρα πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας στη Γερμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας οι επιθέσεις είναι αντίστοιχα έξι φορές περισσότερες από πέρσι.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Ενσωμάτωσης της κυβέρνησης της Βαυαρίας, Εμίλια Μίλερ (CSU), ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν φθάσει στη Γερμανία μέσα στο 2015 ξεπέρασε το 1 εκατ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στην τελική ευθεία η παραχώρηση «φιλέτων» σε επιχειρηματίες

Η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες
Η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ιδιωτικοποίηση κρατικών εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση αυτών των «φιλέτων», που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να γίνει ένα ακόμα βήμα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας που έχει συσταθεί με νόμο του 2011 και αποτελεί φορέα του υπουργείου Οικονομικών, για να κάνει τις τελικές προτάσεις για τα εξής ζητήματα:

Εισήγηση για να συνταχθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Πολεοδομική Μελέτη κατασκευής παραθεριστικού - τουριστικού χωριού στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Εισήγηση για το ΠΔ με το οποίο θα εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) για την παραχώρηση της παραλίας Αφάντου Ρόδου για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Παρουσιάσεις των μελετών ΕΣΧΑΔΑ για εκτάσεις σε Βαρθολομιό, Πόρτο Χέλι, Σαμπάριζα, Καρτερός, Μαρκόπουλο και Ποσείδι Χαλκιδικής. Εισήγηση για την προώθηση ΠΔ έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο Καστέλο στην Κέρκυρα.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις θα γίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ έως ότου ενεργοποιηθεί το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται από το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου αναμένεται στο β' εξάμηνο του 2016, χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να προσδιορίζεται ο ποσοτικός στόχος (αρχικά 50 δισ. ευρώ), προφανώς και λόγω των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, στο υπό διαμόρφωση Ταμείο θα περάσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η κρατική περιουσία (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, υποδομές, δημόσια ακίνητα κ.ά.) που θα έχει απομείνει προς ιδιωτικοποίηση μέχρι την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου.

Να υπενθυμίσουμε ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι τμήμα των εσόδων του Ταμείου προβλέπεται να δοθεί τάχα στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αλλά είναι κάλπικοι. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη μάζα της κρατικής περιουσίας θα έχει ιδιωτικοποιηθεί μέσω του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ και πριν από την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις. Να σημειωθεί ότι τα ποσά των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τελευταίο σεντ, προορίζονται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ 14ΧΡΟΝΗ από το Ρέθυμνο έχασε τη ζωή της χτες το μεσημέρι, όταν το αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα της κύλησε ενώ ήταν σταθμευμένο και την καταπλάκωσε, στην περιοχή των Απλαδιανών, στο Γαράζο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αυτοκίνητο - για άγνωστο λόγο - κύλησε και χτύπησε τη μικρή που βρισκόταν στο χωράφι όπου μάζευε ελιές μαζί με την οικογένειά της. Η σύγκρουση του οχήματος με την άτυχη κοπέλα - σύμφωνα με τις καταθέσεις των συγγενών της που ήταν μπροστά στο περιστατικό - ήταν σφοδρότατη. Αν και διακομίστηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Περάματος, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της.

ΤΗ ΝΕΚΡΟΨΙΑ αναμένει η Αστυνομία προκειμένου να διαλευκάνει το θάνατο των δύο ηλικιωμένων αδελφών, ηλικίας 79 και 83 ετών, που βρέθηκαν νεκροί από τον αδελφό τους το περασμένο Σάββατο στην αυλή του σπιτιού τους, στη Μακρυκάπα Ευβοίας. Ακόμα και η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξηγήσει το πώς οι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, τα τραύματα που είχαν στο κεφάλι και στο πρόσωπό τους δεν ήταν αυτά που προκάλεσαν το θάνατό τους. Ο αδελφός των θυμάτων, στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, μίλησε για διπλή δολοφονία και επισήμανε πως πρόσφατα τα δύο αδέλφια είχαν πέσει θύματα ληστείας από τρεις αγνώστους.

ΣΕ ...ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ είχε μετατρέψει - σύμφωνα με την Αστυνομία - ένας 43χρονος το αυτοκίνητό του, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη - μετά από καταδίωξη - στην περιοχή του Σολωμού Κορινθίας. Αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα του κατηγορουμένου, το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, στην επαρχιακή Οδό Αρχαίας Κορίνθου - Σολωμού, και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον σταματήσουν. Μετά από την καταδίωξη, κατά την οποία ο 43χρονος φέρεται να πέταξε στο δρόμο τρεις συσκευασίες κοκαΐνης βάρους 21,5 γραμμαρίων, το όχημα σταμάτησε και σε αυτό εντοπίστηκαν μέσα σε κρύπτες ποσότητες κοκαΐνης βάρους 988,18 γραμμαρίων, ηρωίνης βάρους 87,3 γραμμαρίων, χασίς βάρους 1,6 κιλών, το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ περίπου, μια συσκευή εκτόξευσης σπρέι πιπεριού, δύο ζυγαριές ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο.

Πρόστιμο 150 ευρώ για εκπρόθεσμο ΚΤΕΟ

Προθεσμία έως τις 31 Δεκέμβρη δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ να το πράξουν, για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά την προθεσμία, σε όσους εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από τον τεχνικό έλεγχο το όχημά τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Νεκρός κρατούμενος

Ενας κρατούμενος για οικονομικά εγκλήματα στις φυλακές Κορυδαλλού άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» - είχε διακομισθεί από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στις 18 Δεκέμβρη - αντιμετωπίζοντας σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Ο θάνατός του έγινε γνωστός την Κυριακή. Ο κρατούμενος έπασχε από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ήταν πάνω από 70 ετών. Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, διακομιζόταν συχνά σε δημόσια νοσοκομεία για νοσηλεία.

Εκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού

Εκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 03.20 τα ξημερώματα χτες, σε ATM υποκαταστήματος της Alpha Bank, που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 13, στο Χολαργό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο ΑΤΜ και στην είσοδο του υποκαταστήματος. Ερευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών διενεργεί η Αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ