ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ αύξησε τα ποσοστά του και αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη

Τη δεύτερη θέση, με αυξημένα ποσοστά κατέλαβε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση στην ψηφοφορία για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στις εκλογές για νέο ΔΣ ψήφισαν 85 αντιπρόσωποι (103 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες) και έλαβαν:.

  • ΔΑΣ 23 ψήφους και 28% (26 και 25%) και 6 έδρες στο 21μελές ΔΣ.
  • ΠΑΣΚΕ 38 ψήφους και 45% (44 και 43%) και 9 έδρες.
  • ΔΑΚΕ 20 ψήφους και 24% (28 και 27%) και 5 έδρες.
  • «Εργατική Αυτονομία» (οι υποψήφιοί της προήλθαν από ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ σε πρωτοβάθμια σωματεία), 4 ψήφους (από 3) και 1 έδρα.

Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ ψήφισαν 44 αντιπρόσωποι (46) και έλαβαν:

  • ΔΑΣ 19 ψήφους και 43% (15 και 32%) και έναν αντιπρόσωπο.
  • ΠΑΣΚΕ 23 ψήφους και 52% (20 και 43%) και 2 αντιπροσώπους.
  • Η ΔΑΚΕ, που είχε πάρει 10 ψήφους και είχε εκλέξει 1 αντιπρόσωπο, δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «η ανάδειξή της ΔΑΣ σε δεύτερη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Στις αρχαιρεσίες φανερώθηκαν για άλλη μια φορά οι μετακινήσεις και τα αλισβερίσια ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που κοινός τους παρονομαστής είναι πως αποδέχονται και στηρίζουν τη στρατηγική των βιομηχάνων και μεγαλοεργοδοτών, είτε ως καραμπινάτοι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είτε ως ρεφορμιστές, είτε ως δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ πρώην και νυν. Η εργατική τάξη της περιοχής μας χρειάζεται να ξεμπερδεύει με τις λογικές που πρεσβεύουν οι παραπάνω δυνάμεις».

Διαμαρτυρία σε κατάστημα της «Γερμανός»

Από τη διαμαρτυρία που έγινε το Σάββατο
Από τη διαμαρτυρία που έγινε το Σάββατο
Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν το πρωί του Σαββάτου το ΣΕΤΗΠ και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας στο κατάστημα «Γερμανός» στην Καλλιθέα, για να καταγγείλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει εργαζόμενη που συμμετείχε στην απεργία της περασμένης Πέμπτης. Σχετική καταγγελία έγινε και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση - καταγγελία το ΣΕΤΗΠ, «μία μέρα πριν την απεργία στις 3 Δεκέμβρη, προσπάθησαν να εκφοβίσουν με ύβρεις και λεκτικούς τραμπουκισμούς πρωτοπόρα συνάδελφό μας και μέλος του ΣΕΤΗΠ, για να μη συμμετέχει στην απεργία, αλλά και να μην καλέσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε συμμετοχή. Με ανήκουστη φρασεολογία απείλησαν τη συνάδελφο πως αν απεργήσει, θα είναι σίγουρο ότι θα απολυθεί (...) Μπροστά στην αποφασιστικότητα της συναδέλφου, οι υπεύθυνοι επέδειξαν την ίδια και χειρότερη συμπεριφορά την επομένη της απεργίας. Εχουμε πείρα, στέλνουμε ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα πως τέτοιες πρακτικές εδώ στις ταξικές δυνάμεις, στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δεν περνάνε».

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες

Σε απεργία προχωρούν την Παρασκευή, 11 Δεκέμβρη, οι υπάλληλοι των Περιφερειών. Στο πλαίσιο της απεργίας θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση τώρα για μισθοδοσία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες) τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «έτσι απαντάμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να μεταφέρει την πληρωμή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (...) Γνωρίζουμε καλά πως αυτό θα σημάνει τη σύνδεση των μισθών μας με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών και την εξάρτησή τους από τους φόρους (Φόρο Εισοδήματος και ΦΠΑ) και τα τέλη που επιβάλλονται στο λαό.

(...) Επιχειρούν να απαλλάξουν το κράτος από την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών και κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους (...) Διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση, που θα λύνει μια και καλή το ζήτημα καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δική του στέγη απέκτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Το δικό του «σπίτι» απέκτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, χάρη στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των μελών του και ιδιαίτερα των συναδέλφων του Δήμου Ηλιούπολης, που όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα χώρο πραγματικό στολίδι στην Ηλιούπολη. Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια στα εγκαίνια του νέου χώρου (Χρυσάφη 10, κοντά στο μετρό «Ηλιούπολη», έξοδος προς Αθήνα), που θα γίνουν το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

«Αυτός ο χώρος - σημειώνει το Συνδικάτο - θα χρησιμοποιηθεί ως στέκι των εργαζομένων στους δήμους της περιοχής, αλλά και ως χώρος που θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες των εργαζομένων στους δήμους και την Περιφέρεια, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. (...) Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο να πάρει σάρκα και οστά, ιδιαίτερα ευχαριστούμε όσους δούλεψαν καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο τους, με πολύ μεράκι και κόπο, γιατί μοιράζονται τα όνειρά μας να αποκτήσει το Συνδικάτο μας το δικό του σπίτι».

Λήγουν συμβάσεις στην καθαριότητα των δήμων

Κινητοποίηση στην Αθήνα έκαναν την περασμένη Τρίτη συμβασιούχοι στην καθαριότητα από τους Δήμους της Θεσσαλονίκης, οι συμβάσεις των οποίων πλησιάζουν στη λήξη τους, διεκδικώντας την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μαζί τους διαδήλωσαν και συμβασιούχοι από Δήμους της Αττικής μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, έκανε λόγο για παράταση των συμβάσεων για ένα έτος, με τροπολογία που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος μίλησε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Δελής. Επίσης, σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, 8 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Νίκαιας, καλούν τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ στο Δήμο Νίκαιας.

Στις κάλπες οι οικοδόμοι της Πάτρας

Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται καθημερινά μέχρι και τις 12 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού στα Προσφυγικά (5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.). Το Συνδικάτο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή: «Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για να τερματιστεί ο κατήφορος. Αυτό είναι η συμμετοχή στους αγώνες, αυτό είναι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συνδικάτου μας. Γιατί το Συνδικάτο έβαλε πλάτη για να γίνουν αγώνες που χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, γιατί το Συνδικάτο οργάνωσε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, για ό,τι απασχολούσε τους συνάδελφους οικοδόμους, για δεδουλευμένα, για κλεμμένα ένσημα, για επανασυνδέσεις ρεύματος, νερού, για συναδέλφους που είχαν ανάγκη από τρόφιμα, για ζητήματα της Υγείας».

Απολύσεις στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Μετρό από τον τομέα των αρχαιολογικών εργασιών. Κατήγγειλαν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι βρέθηκε λύση και ότι το έργο θα επανεκκινήσει άμεσα, η κατασκευάστρια κοινοπραξία συνεχίζει τις απολύσεις και των τελευταίων 70 εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα. Μάλιστα, τους απολύει χωρίς αποζημίωση, παρουσιάζοντας την απόλυση ως «λύση της σύμβασης», ισχυριζόμενη ότι απασχολούνταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ όλοι είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Για να μπορέσει να συνεχίσει την κάλυψη ολοένα και μεγαλύτερων αναγκών από την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργήσει, το ΠΑΜΕ οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή, 20 Δεκέμβρη, 10 π.μ. - 2 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το ΠΑΜΕ για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η έφεση που έχει καταθέσει ο ΟΑΕΕ ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους 250 συμβασιούχους του Οργανισμού και τον υποχρέωνε να τους προσλάβει ξανά. Ολο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά. «Εδώ και τώρα επιστροφή στη δουλειά όλων των απολυμένων συμβασιούχων του ΟΑΕΕ» ζητάνε με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Καταγγέλλουν την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο και σε αυτούς τους εργαζόμενους, καθώς δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δεν υλοποιεί τη θετική δικαστική απόφαση. Αντίθετα, κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΕΕ «κάνουν μπαλάκι» τους απολυμένους εργαζόμενους, για το ποιος έχει την ευθύνη των αποφάσεων, για το τι πρέπει να γίνει. «Καλούμε τους απολυμένους συναδέλφους του ΟΑΕΕ να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" σε κάθε απεργία, σε κάθε κινητοποίηση, που βάζει μπροστά τη διεκδίκηση της σταθερής δουλειάς, των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να ενώσουν τη φωνή τους με κάθε συμβασιούχο, με κάθε απολυμένο», καταλήγει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ