ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργανώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά η αγροτιά

Συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις τις επόμενες μέρες, νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στις αρχές Δεκέμβρη

Συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές αγροτικών μπλόκων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στην ΚΑΠ της ΕΕ. Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα συντονιστούν πανελλαδικά, με νέα πανελλαδική σύσκεψη που θα οργανώσει στις αρχές Δεκέμβρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη Θεσσαλία

Συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 5 Νοέμβρη από την Καρδίτσα δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας. Αύριο, Πέμπτη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, συμμετέχοντας με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί της επαρχίας που οργανώνουν το συλλαλητήριο, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος, επισημαίνοντας: «Τα αντιαγροτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής, την αμάζευτη σοδειά μας εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία και τις χαμηλές τιμές που πουλήθηκαν τα προϊόντα μας, μειώνουν το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, μας ξεκληρίζουν, ερημώνουν τα χωριά μας».

Καλούν, επίσης, στο συλλαλητήριο, τους φορείς της Επαρχίας (Εμπορικό Σύλλογο, Επαγγελματική Ενωση), τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μετά τους αγρότες της Αγιάς, ακολουθούν οι συνάδελφοί τους του νομού Τρικάλων, οι οποίοι, τη Δευτέρα 23/11, στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συνέχεια, έρχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, την Τετάρτη 25/11, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη 2/12, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες των Φαρσάλων, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 11 π.μ., επίσης στην κεντρική πλατεία.

Σε άλλες πόλεις

Αγροτικές κινητοποιήσεις και συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Σύσκεψη οργανώνει η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, αύριο Πέμπτη 19/11, στις 6.30 μ.μ. στο Παλιό Δημαρχείο Μακροχωρίου. Θα μιλήσει, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας.
  • Σε πανηπειρωτική σύσκεψη καλούν την Κυριακή 22/11, στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, η Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας, το Μπλόκο Ωρωπού Πρέβεζας και το Μπλόκο Φαναρίου.
  • Στην Κέρκυρα, συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι αγρότες τη Δευτέρα 23/11, στις 10.30 π.μ., έξω από το Δημαρχείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).
Συνάντηση του ΠΑΜΕ με τη Γραμματεία της ΠΣΟ

Από την επίσκεψη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΠΣΟ
Από την επίσκεψη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΠΣΟ
Με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε, την περασμένη βδομάδα, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της ΠΣΟ ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της απεργίας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και της ΠΣΟ. Επίσης, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στις χώρες τους και την κατάσταση στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, μέρα συνεδρίασης της Γραμματείας της ΠΣΟ, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τη Γραμματεία. Οι νέοι συνδικαλιστές πληροφορήθηκαν για τις μαζικές πρωτοβουλίες που παίρνονται σε όλο τον κόσμο προς τιμήν των 70 χρόνων της ΠΣΟ, για την Ιστορία και τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ για την ενδυνάμωση του διεθνισμού και της ενημέρωσης νέων συνδικαλιστών, για την κατάσταση και τις συνθήκες του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Βαριά ποινή για το προεδρείο του Συνδικάτου ΙΓΜΕ

Σε έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε το προεδρείο του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, με τη χαλκευμένη κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», ενώ για τις ίδιες κατηγορίες είχε αθωωθεί σε τρεις προηγούμενες δίκες. Οι εργαζόμενοι, με ομόφωνες αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης, είχαν προχωρήσει σε λειτουργική κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, γιατί η διοίκηση του Ινστιτούτου καθυστερούσε, το 2009, μισθοδοσία και δώρα, δεν δρομολογούσε εγκεκριμένες προσλήψεις κ.ά.

Την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, «η βιομηχανία διώξεων κατά παντός εργαζόμενου που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του συνεχίζεται ασταμάτητα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή (και κουφή) όταν οι εργάτες διεκδικούν την πληρωμή των μισθών τους, το δικαίωμά τους στη δουλειά. Από την άλλη, στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων όταν 99 στις 100 απεργίες κηρύσσονται παράνομες και οι εργοδότες προχωρούν σε ρεσιτάλ ασυδοσίας με την κάλυψη δικαστηρίων, κυβερνήσεων και ΜΑΤ».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, να καταγγείλουν τη συνδικαλιστική δίωξη και καταδίκη των συνδικαλιστών. Καταγγελία εξέδωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.

Αρχαιρεσίες και συνέδρια
  • Στις 21 και 22 Νοέμβρη 2015, θα πραγματοποιηθεί το 27ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ). Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου της, στις 10 π.μ., η Ομοσπονδία θα τιμήσει τα 70 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το Διεθνές Εργατικό Κίνημα και ο Αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις. Η Δράση των Ταξικών Συνδικάτων στις Μεγάλες Επιχειρήσεις».
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 21 έως τις 30 Νοέμβρη το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν σε χώρους δουλειάς και στα γραφεία του Συνδικάτου (3ης Σεπτέμβρη 48β και Μάρνη, 4ος όροφος). Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο Υγείας. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής: Το Σάββατο οι εκλογές θα γίνουν σε βιοτεχνίες (11 π.μ. έως 4 μ.μ.) και στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.). Την Κυριακή στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (12 μ. έως 8 μ.μ.). Τη Δευτέρα σε βιοτεχνίες (10.30 π.μ. έως 5 μ.μ.) και στα γραφεία του Συνδικάτου.
Δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες
  • Με αφορμή τους 97 μετανάστες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ζουράφας μέσα σε πλοιάριο και μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα του νομού να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους. Ταυτόχρονα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (6 μ.μ. - 8 μ.μ.), στο γραφείο του Σωματείου Οικοδόμων (3ος όροφος ΕΚ Εβρου), συνεχίζει τη συλλογή βοήθειας για τους πρόσφυγες.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η Ομάδα Γυναικών (ΟΓΕ) Νάουσας καλούν σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, από Δευτέρα έως και Παρασκευή (8 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Τα είδη που θα συγκεντρωθούν, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα παραδοθούν σε ατομικές συσκευασίες στην Ειδομένη, με ευθύνη της ΟΓΕ και του Εργατικού Κέντρου.
Χαιρετιστήριο της ΠΑΣΕΒΕ

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους που πήραν μέρος στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 12 του Νοέμβρη. Χαιρετίζει, επίσης, «τα βήματα που έγιναν στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων μέσα από δεκάδες συνελεύσεις σωματείων και ενώσεων συζητώντας, ενημερώνοντας, πείθοντας για την ανάγκη συμμετοχής με αποκορύφωμα την απεργιακή κινητοποίηση. Αυτή η καθημερινή βασανιστική προσπάθεια για ενημέρωση, οργάνωση νέων συναδέλφων, νέων σωματείων στην πάλη, για να αμφισβητηθούν οι μονόδρομοι που μας οδηγούν στην καταστροφή και να έρθουν στο προσκήνιο οι πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες μας είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ