Το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης αναδεικνύεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο
Είναι αξιοσημείωτο πως από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) που έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το 2000, έχουν ελεγχθεί περίπου τα 6.000. Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε ελάχιστα έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες. Αυτό συνέβη και με το Γυμνάσιο της Βασιλικής που κρίθηκε ακατάλληλο και το νοσοκομείο του νησιού που εμφάνισε προβλήματα. Τα κτίρια αυτά είχαν πληγεί και στο σεισμό του 2003. Αντί, δε, να ενισχυθούν τα κτίρια που έπαθαν φθορές από σεισμούς, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες επισκευής που προβλέπουν ότι πρέπει να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές.
Eurokinissi |
Ζημιές και στο οδικό δίκτυο του νησιού |
Με... καταιγιστικά παράπονα για το πώς αντιμετωπίζει η κεντρική και Τοπική Διοίκηση την κατάστασή τους, υποδέχτηκαν την περασμένη Πέμπτη οι κάτοικοι του χωριού Αθάνι το κλιμάκιο του ΚΚΕ. «Είμαστε τρεις μέρες έξω από τα σπίτια μας χωρίς νερό και ρεύμα» λένε. «Τα περισσότερα σπίτια του χωριού δεν μπορούν να κατοικηθούν. Μας είπαν από το Δήμο να μη μετακινήσουμε τα πράγματα από τα σπίτια μας μέχρι να έρθουν τα συνεργεία καταγραφής. Πότε θα γίνει αυτό; Μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Ποιος θα υπολογίσει τη ζημιά στις οικοσκευές;» προσθέτουν.
Επίσης, καταγγέλλουν ότι οι μερίδες φαγητού που τους έχουν δοθεί δεν ήταν αρκετές. «Την Τετάρτη, ενώ είχαμε ζητήσει 100 μερίδες φαγητό, μας έφεραν 40. Με τη στέγαση τι θα γίνει; Δε μας έχουν πει τίποτα. Οι ζημιές στα σπίτια είναι μεγάλες. Πώς θα τα επισκευάσουμε; Με δάνεια; Πώς θα τα ξεπληρώσουμε; Κάποιοι ακόμα δεν έχουν ξεχρεώσει από το σεισμό του 2003. Με τον ΕΝΦΙΑ τι θα γίνει; Ερχονται οι αρμόδιοι, υπόσχονται και μετά μας ξεχνούν».
Μια ματιά στο χωριό δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Ο δρόμος «σκισμένος» σε πολλά σημεία, με χώματα, βράχια και πέτρες, κατεστραμμένες κεραμοσκεπές, μάντρες και βράχια που έχουν πέσει σε τοίχους κατοικιών προκαλώντας σημαντικές φθορές, ο ναός της Αγ. Παρασκευής και το νεκροταφείο του χωριού ισοπεδωμένα. Η πλατεία του χωριού είναι «ζωσμένη» με κορδέλες της Πυροσβεστικής. Κτίριο που είναι ετοιμόρροπο έχει δίπλα του κολόνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντιέται με συνεργείο καταγραφής ζημιών. Χτες, από τα 24 σπίτια που έλεγξε, τα μισά βρέθηκαν μη κατοικήσιμα. Κάτοικος του χωριού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία μόνο οι επισκευές στις κατοικίες, αλλά να γίνουν και τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης, γιατί το έδαφος του χωριού έχει μεγάλη κλίση. Αλλωστε, είναι κτισμένο σε πλαγιά.
Eurokinissi |
Δίπλα από το νεκροταφείο του χωριού είναι το σπίτι της κυρα Θοδώρας. Βουρκωμένη λέει ότι «ευτυχώς δε μας βρήκε ο σεισμός στο κρεβάτι. Θα πρέπει η Πολιτεία να δει κι εμάς. Με τους μετασεισμούς πέφτουν σοβάδες. Πού θα μείνουμε το χειμώνα; Εδώ, συχνά έχει σεισμούς. Οι αρμόδιοι έρχονται εδώ μόνο για την ψήφο. Αυτές τις μέρες μένω στο αυτοκίνητό μας».
Στο Δράγανο, κάτοικοι του χωριού έχουν αγωνία με ποιο τρόπο θα γίνουν οι επισκευές στα σπίτια τους. Υπογραμμίζουν, δε, ότι πρέπει να επισκευαστεί άμεσα το οδικό δίκτυο, γιατί από την περιοχή περνούν πολλοί τουρίστες και παραθεριστές. «Αυτοί πώς θα έρθουν το καλοκαίρι; Τι θα γίνει με τον τουρισμό; Πολλοί εδώ ζουν από τον τουρισμό» τονίζουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη χρήση προηγμένων μέσων, κατά 36 εκατοστά προς το νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε την Τρίτη και άφησε πίσω του δύο ηλικιωμένες γυναίκες νεκρές και πολλές ζημιές σε διάφορα σημεία του νησιού. Επιπλέον, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 έφτανε τα εννέα εκατοστά.
Κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές συζητούν με το βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο |
Η πραγματική αιτία της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας αναδεικνύει και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Γιατί, όποια πολιτική δύναμη και να βρίσκεται στην αστική κυβέρνηση, αυτή υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και γι' αυτό δεν μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα.
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την οποία ζητά κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.
Στην Ερώτηση αναφέρεται:
«Ο ισχυρός σεισμός στη Λευκάδα, με συνέπεια το θάνατο δύο ανθρώπων, ανέδειξε με τραγικό τρόπο για ακόμη μια φορά την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, που βρίσκεται σε μία περιοχή με συχνή και έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες της σημερινής, όπως και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που αδιαφορούν για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση, ενώ τέτοια έργα και υποδομές θεωρούνται μη επιλέξιμα από τις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ για χρηματοδότηση από τα "Διαρθρωτικά Ταμεία" και τα "Ταμεία συνοχής" της ΕΕ, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο. Το δε Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, με βάση αλλεπάλληλες σχετικές απαντήσεις της Επιτροπής σε Ερωτήσεις μας, δεν αποζημιώνει τις ζημιές των πληγέντων ιδιωτών. Την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι του Ιονίου αφήνονται στο έλεος των σεισμών, αποδεικνύεται ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια ΕΕ, κυβέρνησης για την "μακροπεριφέρεια Ιονίου - Αδριατικής" βρίσκονται σχέδια και έργα αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Ερωτάται η Επιτροπή: Προτίθεται να διαθέσει κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές και να παρθούν μέτρα στήριξης των πληγέντων και ανακούφισης των ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που χτυπήθηκαν από το σεισμό ή για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν διπλά την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης;».