Κυριακή 22 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «σύγκρουση με το κατεστημένο»...

Μπορεί να μην είναι ούτε κατά διάνοια η πρώτη αστική κυβέρνηση που λανσάρει το παραμύθι της περιβόητης «σύγκρουσης με το κατεστημένο», όμως η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κλιμακώνει την αντιλαϊκή της πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου... «απογειώνει» το παραμύθιασμα σε νέα επίπεδα!

Κάπως έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ήρθε να μας... εξηγήσει ποια είναι «η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία», λέγοντας: «Καλούμε και τώρα όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που δείχνουν να μην κατανοούν ποια είναι σήμερα η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία και φτάνουν να συκοφαντούν τον κόσμο του ΣΥΡΙZA, να σκεφτούν τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιον, να δουν ότι έχει αρχίσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία».

Πού τα είπε τα παραπάνω ο Γ. Δραγασάκης; Μα στη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για να ξεσπιτώνονται τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με γνώμονα - όπως λέει και το ίδιο το κείμενο του νομοσχεδίου - «να μην βλάπτονται τα συμφέροντα των πιστωτών», δηλαδή τα συμφέροντα των τραπεζών και κατ' επέκταση τα συμφέροντα συνολικά του κεφαλαίου!

Εχει δίκιο ο αντιπρόεδρος... Αν δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «σύγκρουσης με το κατεστημένο», όπως και της «κυρίαρχης σύγκρουσης σήμερα στην κοινωνία», τότε ποιο είναι;

... και οι «κοινοί στόχοι»

Δεν αρκέστηκε όμως ο Γ. Δραγασάκης στο να «εξηγήσει» την «κυρίαρχη σύγκρουση». Κάλεσε και σε... «συστράτευση»!

«Εμείς δεν θα πάψουμε ποτέ», είπε, «να καλούμε σε συστράτευση σε στόχους κοινούς. Κατανοούμε ότι υπάρχουν θέματα, για τα οποία υπάρχουν διαφορές, αντιθέσεις. Δεν τους ζητούμε να συμμεριστούν τη δική μας ευθύνη. Ομως, νομίζω ότι δεν πρέπει με τη στάση τους να επιτρέψουν σε δυνάμεις αντιλαϊκές να περάσουν το σχέδιό τους».

Πού καλεί η κυβέρνηση το λαό να συστρατευτεί; Ποιοι είναι αυτοί οι «κοινοί στόχοι»; Είναι ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα πληρώσει και πάλι ο λαός. Είναι ο ίδιος ο αντιλαϊκός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τον οποίο υπηρετούν τα μνημόνια και ο οποίος προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Είναι ο στόχος της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, τον οποίο σπεύδει να υπηρετήσει η συγκυβέρνηση με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς...

Ας τελειώνει όμως το παραμύθι! Η διαμάχη μεταξύ «παλιών» και «νέων τζακιών», μεταξύ «κατεστημένων» και... «ριγμένων» τμημάτων του κεφαλαίου, είναι διαμάχη στο στρατόπεδο του αντιπάλου, δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα. Η πραγματική σύγκρουση που αφορά το λαό είναι αυτή ανάμεσα στον ίδιο και το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«B-movie»...

Τη μία τη φώναζαν «cowboy girl» γιατί της άρεσαν τα καουμπόικα καπέλα, τα ξέφρενα πάρτι, τα πολλά αγόρια και οι «σέλφι» γυμνή στο μπάνιο. Το κοράνι; Σύμφωνα με τον αδερφό της, δεν το 'χε καν ανοίξει. Μαντίλα; Αρχισε να φοράει τον περασμένο μήνα. Α! Κι από φτώχεια - που σύμφωνα με τα λεγόμενα γεννάει «τρομοκράτες» - δεν φαίνεται να ένιωθε πολλή τα τελευταία χρόνια που δούλευε διευθύντρια σε κατασκευαστική. Στη συνέχεια, μας είπαν ότι αυτή τελικά δεν σκοτώθηκε αλλά ένας άνδρας καμικάζι!!

Ο άλλος ήταν Βέλγος και πήγε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, το Saint-Pierre d'Uccle. Αλλά επειδή ήταν και πορτοφολάς κι «εγκληματικός εγκέφαλος» και τα 'πιανε, σε τρία χρόνια μέσα κατάφερε να τα βάζει με τις μισές μυστικές υπηρεσίες και τα καπιταλιστικά κράτη του πλανήτη. Από τον τρίτο που ανατινάχτηκε βρήκαν, λέει, μόνο ένα δάχτυλο και - ω του θαύματος! - ένα συριακό διαβατήριο που ήταν και δεν ήταν γνήσιο (αλλά σίγουρα αλεξίσφαιρο). Κι όλοι μαζί τη μια μέρα ανακοινώνεται ότι πιάστηκαν «κάπου και κάποτε» από την αστυνομία ή κάποια μυστική υπηρεσία αλλά αφέθηκαν από παρεξήγηση και «λόγω χαλαρότητας» (φημίζονται γι' αυτό οι μυστικές υπηρεσίες), τη δεύτερη ότι σκοτώνονται και την τρίτη ότι ακόμα «βρίσκονται στα ίχνη τους». Εντάξει, δε λέμε. Εμείς Κλουζό δεν είμαστε ούτε συνωμοσιολόγοι γίναμε. Αλλά σαν κάπου να μη δένει καλά η πλοκή στην καταιγιστική ταινία «προετοιμασία του εδάφους για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ένταση της καταστολής» που βλέπουμε από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Εκτός κι αν, τελικά, καταφύγουμε κι εμείς στη σίγουρη εκδοχή πολλών αστικών ΜΜΕ: «Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου»!

Οι «μεταλλαγμένοι» και η ζημιά τους

Το «μεταλλαγμένο» Γαλλικό ΚΚ (από τα πρώτα «βιολιά», μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), που όλα τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τα κάθε λογής προσχήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ...συνεχίζει την παράδοσή του! Ετσι, σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση του οπορτουνιστικού αυτού κόμματος για τα γεγονότα στο Παρίσι, ασκείται δήθεν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση Ολάντ, ακόμα υπάρχουν και διατυπώσεις ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας «πηγάζει από την κρίση του καπιταλισμού και τις αντιθέσεις του», όμως το «διά ταύτα» είναι που μετράει. Στο Κοινοβούλιο στήριξε το νόμο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προτείνοντας να είναι προσωρινό μέτρο για όσο ...χρειαστεί και, ταυτόχρονα, καλεί σε «διεθνή κινητοποίηση κατά των τρομοκρατών», καλώντας και τη Γαλλία να πρωτοστατήσει. Στην ίδια δε την ανακοίνωση υπάρχει η εξής ...καινοτόμα πρόταση: «Στρατιωτικά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από μια πολυμερή, διεθνή κινητοποίηση που θα υποστηρίζεται από τις περιφερειακές δυνάμεις, ενωμένοι να νικήσουμε το Daesh (σ.σ. το "Ισλαμικό Κράτος"), με τη στήριξη των δημοκρατικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων της Συρίας του PYD, που μάχεται τους τζιχαντιστές. Πρέπει να κοπούν οι πόροι του πετρελαίου και του δικτύου πελατών του "ΙΚ" καθώς και οι οικονομικές, στρατιωτικές και ανθρώπινες εφεδρείες του».

Με μια τέτοια στάση είναι σαφές ότι βάζει εμπόδια σε όποια προσπάθεια χειραφέτησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της Γαλλίας από την πολιτική της «εθνικής ενότητας», της στράτευσης δηλαδή με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ