ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών αναμένεται να αποτυπώσει η νέα πολυμερής συνάντηση για τη «συριακή κρίση» που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη Βιέννη, η δεύτερη μετά από αυτή που έγινε στις 30 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή συνολικά 19 χωρών και οργανισμών.
Η προχτεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη Βηρυτό (για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το «Ισλαμικό Κράτος»), αναμένεται να αναζωπυρώσει τις «διακηρύξεις» για την ανάγκη «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», την οποία βέβαια κάθε πλευρά νοηματοδοτεί και αξιοποιεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγονται και οι διαφωνίες για τον προσδιορισμό των «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία και τη διάκριση της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» που θα πάρει μέρος στη «μετάβαση» της χώρας στην επόμενη φάση, ανάλογα με τις επαφές που κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο έχει στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και τις μεθοδεύσεις σε όλη την περιοχή.
Από τη μεριά της, η ρωσική κυβέρνηση απηύθυνε χτες νέο κάλεσμα, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση στη Βηρυτό, ώστε «όλες οι δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και παραπέρα, που ενδιαφέρονται για την εξάρθρωση του ΙΚ και άλλων παρόμοιων εγκληματικών οργανώσεων, να ενωθούν σε ένα κοινό αντιτρομοκρατικό μέτωπο πάνω στη διεθνή νόμιμη βάση, με στόχο να ηττηθούν οι τρομοκράτες όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φέρουν τη σταθερότητα στην περιοχή».
Χτες και ενώ αναμένονταν στη Βιέννη όλοι οι συμμετέχοντες, είχαν προγραμματιστεί μια σειρά διμερείς επαφές, υποδηλώνοντας εντατικά παζάρια ως την τελευταία στιγμή και ενώ τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκαν και σενάρια για ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονται στη Συρία. Στην Τουρκία, μετά την προθυμία που ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε εκφράσει για στήριξη «με όλες τις έννοιες» (και με χερσαίες δυνάμεις) μιας ευρείας επέμβασης στη Συρία, η «Χουριέτ» την Πέμπτη αναφερόταν σε Εκθεση που διέρρευσε στο CNN Turk, σύμφωνα με την οποία αριθμός τουρκικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στη βάση του Ιντσιρλίκ ετοιμαζόταν για «μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση» τον επόμενο μήνα, που θα διαρκέσει μέρες. Στους σκοπούς της επιχείρησης αυτής περιλαμβάνονται η «εκκαθάριση» από τζιχαντιστές περιοχών όπως οι Τζαραμπουλούς, Αζαζ και Μαρε στη Βόρεια Συρία (στην οποία βέβαια επιχειρούν και κουρδικές οργανώσεις όπως το PYD που η Αγκυρα στοχοποιεί ανοιχτά). Τουρκμένοι και Αραβες της συριακής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να επιχειρούν στο έδαφος, σύμφωνα με την ίδια Εκθεση, ενώ τουρκικά στρατεύματα θα βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα (σημειωτέον ότι η Αγκυρα έχει διαμηνύσει ότι αν οι ένοπλοι Κούρδοι της Συρίας κινηθούν δυτικά του Ευφράτη, θα τους «χτυπήσει»).
Οσον αφορά τη στάση της Κίνας, τη δική τους σημασία έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Γκονγκ Σιαοσένγκ, στο ιρανικό πρακτορείο IRNA (στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη), καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που η Ρωσία ξεκίνησε ενάντια στο ΙΚ στη Συρία, επιδιώκουν την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και αποτελούν απάντηση στην έκκληση της συριακής κυβέρνησης για στρατιωτική βοήθεια.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στη Ράκα («πρωτεύουσα» του ισλαμικού Χαλιφάτου), με στόχο την εξόντωση του λεγόμενου «Τζιχάντι Τζον», του προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών Μοχάμεντ Εμουάζι, με ιρακινή καταγωγή, μεγαλωμένου στη Μ. Βρετανία, που εμφανίζεται στα βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» με τις εκτελέσεις ομήρων των ισλαμιστών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες του ιρακινού Κουρδιστάν, Πεσμεργκά, μπήκαν χτες στην πόλη Σιντζάρ που το περασμένο καλοκαίρι είχε καταλάβει το ΙΚ, προκαλώντας το διωγμό χιλιάδων μελών της φυλής Γιαζιντί.
Πολλές ανταποκρίσεις δυτικών και ασιατικών ΜΜΕ εμφάνιζαν τους Πεσμεργκά ουσιαστικά να έχουν ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Ο έλεγχος της Σιντζάρ θεωρείται πολύ σημαντικός, καθώς μπορεί να εμποδίσει σημαντικά τον ανεφοδιασμό του ΙΚ και τη σύνδεση των δυνάμεών τους στο Ιράκ (στα βόρεια όπου εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικές περιοχές) με αυτών στη Συρία.
Οι Πεσμεργκά συμμετείχαν στην επιχείρηση σε συντονισμό με το «διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ» που έχει δημιουργηθεί υπό τις ΗΠΑ και επιτελείς του συνασπισμού μιλούσαν για σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ανακατάληψης και της Μοσούλης (περιοχής με πολλά πετρέλαια).
Στη Βαγδάτη, χτες, στη διάρκεια μνημοσύνου μαχητή που σκοτώθηκε πολεμώντας ενάντια στο ΙΚ, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 17 και τον τραυματισμό 43 ανθρώπων.
Ξεκινά αύριο στην Αττάλεια η Σύνοδος Κορυφής του G20
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ευρείες διαστάσεις παίρνουν ξανά οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον «τρομοκρατών», με αρκετές γειτονιές σε νοτιοανατολικές επαρχίες να μετατρέπονται και πάλι σε πεδία μαχών. Χτες νωρίς το πρωί, η αστυνομία προχώρησε σε ειδική επιχείρηση σε πολλά σημεία της Κωνσταντινούπολης με στόχο μέλη της YDG-H (θεωρείται η οργάνωση νεολαίας του ΡΚΚ). Στα νοτιοανατολικά, οι συγκρούσεις με δυνάμεις του ΡΚΚ διευρύνονται, όπως έγινε στην επαρχία Βαν όπου χτες το πρωί ένας Τούρκος λοχίας σκοτώθηκε στην περιοχή Ερτσίς.
Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη Σύνοδο Κορυφής του G20, που ξεκινά αύριο στην Αττάλεια, και ενώ η κυβέρνηση επιμένει να επενδύει σημαντικά στο «χαρτί» της «αντιτρομοκρατικής προστασίας» που μπορεί να προσφέρει, αυξάνονται πάλι οι καταγγελίες για το «κλίμα» που επιβάλλουν οι δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές λαϊκές γειτονιές, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να «εξαρθρώσουν» δίκτυα «τρομοκρατών». Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, όπως η «Χουριέτ», στην πόλη Σιλβάν υπάρχουν γειτονιές όπου από τον Αύγουστο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας έξι φορές. Σύμφωνα με καταγγελίες ΜΚΟ και στελεχών του HDP (όπως του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Ιντρίς Μπαλουκέν), χτες ήταν η 10η κατά σειρά μέρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των οποίων «κυκλοφορούν» μέχρι και άρματα μάχης και στρατιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν.
Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών της 1ης Νοέμβρη, την επόμενη Τρίτη αναμένεται να συγκληθεί η νέα Βουλή και εντός 15 ημερών να έχει εκλεγεί και το επόμενο προεδρείο. Τροφή στα ενδοαστικά «παζάρια» αναμένεται να δώσει τόσο η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής όσο και η συζήτηση που σύντομα θα ξεκινήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που δεν αφορά μόνο την πιθανή ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της χώρας, αλλά και ζητήματα που θα επιδράσουν και στην οικονομία. Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του ΑΚΡ Αχμέντ Νταβούτογλου είπε «ας φτιάξουμε (όλοι) μαζί ένα σύνταγμα που θα αφήνει πίσω τις τάσεις αυταρχισμού, ώστε καθένας να μπορεί να εκφράζεται ανοιχτά, αλλά και ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματική διακυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το σύνταγμα να γίνει ένα «στοιχείο πόλωσης». Λίγες μέρες πριν, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ακόμα ότι το προεδρικό σύστημα δε χρειάζεται να είναι στις προτεραιότητες της συνταγματικής αναθεώρησης.
Οσον αφορά τις εργασίες του G20, εκτός από την οικονομία, στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων θα βρεθούν και οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ ώθηση στα παζάρια θα δώσουν και οι διμερείς επαφές που προγραμματίζονται, όπως αυτή ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπ. Ομπάμα.
Λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πολυσύχναστη γειτονιά της Βηρυτού |
Το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 200 ακόμα προκάλεσαν οι δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Πέμπτη. Ορισμένοι έλεγαν ότι πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση που έγινε στη Βηρυτό από τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Οι επιθέσεις έγιναν σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της συνοικίας Μπουρζ αλ-Μπαραζνέ, στα νότια της πόλης. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που στηρίζει ανοιχτά τη συριακή κυβέρνηση και μάχεται ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Η λιβανέζικη κυβέρνηση κάλεσε σε «ενότητα» ενάντια στην τρομοκρατία και κήρυξε τη χτεσινή μέρα πένθους. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε «αποτροπιασμό», ενώ ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την «αφοσίωση» της Ουάσιγκτον «για στήριξη των θεσμών του λιβανέζικου κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας, για τη διασφάλιση ενός σταθερού, κυρίαρχου και ασφαλούς Λιβάνου». Ακόμα, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τους Λιβανέζους «να συνεχίζουν να εργάζονται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».