ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Να διεκδικήσουμε την πόλη μας»

Το πρόβλημα της αλλοίωσης του ανθρώπινου και δημόσιου χαρακτήρα της «Αθήνας - διαφημιστικού σκουπιδότοπου» και η ανάγκη αντίδρασης σε αυτήν την κατάσταση αναδείχτηκαν σε χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η «Συμπαράταξη»

Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρεθέντων που γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν οι εισηγήσεις
Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρεθέντων που γέμισαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν οι εισηγήσεις
«Η εμπορική διαφήμιση δεν είναι ενημέρωση. Είναι βίαιη και συνολική επίθεση με σκοπό τον έλεγχο κάθε έκφρασης της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Η εμπορική διαφήμιση λειτουργεί μόνο όταν είναι καταιγιστική, υπερβολική, κυρίαρχη». Τα λόγια αυτά της Ζωής Βαλάση, συγγραφέως και δημοτικής συμβούλου Αθήνας, στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» με θέμα «Αθήνα - Διαφημιστικός Σκουπιδότοπος», δίνουν το στίγμα της καταπάτησης που υφίσταται ο δημόσιος χώρος, αλλά και της αλλοίωσης του ανθρώπινου χαρακτήρα της Αθήνας από τις μεγάλες εταιρίες.

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου και έγινε η ημερίδα αναδείχτηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη το σύνθημα «διεκδικούμε την πόλη μας», μια πόλη φιλική στους ανθρώπους, στον πολιτισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορική μνήμη, αλλά κυρίως στο μέλλον.

Αλλωστε, όπως σημείωσε κι ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Στέλιος Λάμπρου «η επίθεση των διαφόρων συμφερόντων στο δημόσιο χώρο της πόλης, δείχνει στην ουσία την απόπειρα περιορισμού της χρήσης του από τους κατοίκους της πόλης, που η πλειοψηφία τους, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα παιδιά δεν έχουν άλλη εναλλακτική δυνατότητα να αντικαταστήσουν αυτόν τον περιορισμό και να απολαύσουν την πόλη τους».

Το προεδρείο της ημερίδας. Στο βήμα ο Στ. Λάμπρου επικεφαλής της «Συμπαράταξης»
Το προεδρείο της ημερίδας. Στο βήμα ο Στ. Λάμπρου επικεφαλής της «Συμπαράταξης»
Την ίδια στιγμή, όμως, που ο δημόσιος χώρος γίνεται βορά στα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών, η τακτική της δημοτικής αρχής είναι να παραπέμπει το θέμα είτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ είτε στη Νομαρχία. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους πετάνε το μπαλάκι στο Δήμο. «Ετσι γινόμαστε μάρτυρες ενός συναρπαστικού παιχνιδιού πινγκ - πονγκ» όπως είπε η Ζωή Βαλάση. Στο σημείο αυτό ο Περικλής Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος με τη Συμπαράταξη, έκανε μια πρόταση προς τους αρμόδιους: «Αφού είναι παράνομες οι διαφημίσεις, αφήστε μας να τις κατεβάσουμε και δώστε μας νομική κάλυψη».

Αμέσως μετά προβλήθηκαν διαφάνειες από το αρχείο του γλύπτη Γιώργου Παπαδούκα. Οι διαφημίσεις πάνω στα πεζοδρόμια και τις κολόνες ακόμη και δίπλα στα πάρκα και στις πλατείες, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν κάθε μέρα οι αθηναίοι.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε στη συνέχεια ο Νίκος Αντωνάκος, σκηνοθέτης, που μίλησε για την οπτική ρύπανση, την οποία προκαλούν οι διαφημίσεις. Αλλωστε, «η αισθητική για μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη», όπως σημείωσε. Εκτός όμως της οπτικής ρύπανσης, οι διαφημίσεις αλλοιώνουν, καταστρέφουν και στην ουσία καταπατούν το δημόσιο χώρο, όπως είπε και η Ελένη Πορτάλιου, αρχιτέκτων. «Είναι ανάγκη να επανέλθει η δυνατότητα της εμπειρίας του δημόσιου χώρου, των κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων σ' αυτούς από τους πολίτες», είπε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Π. Κοροβέσης, ο οποίος τόνισε ότι «η διαφήμιση είναι η προπαγάνδα του ιμπεριαλιστικού και αμερικάνικου τρόπου ζωής» και σημείωσε ότι αν υπήρχε ισχυρό δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε είναι η πόλη της Αθήνας.

Στις επιπτώσεις της διαφήμισης στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών αναφέρθηκε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας πως η αδιαφορία της εξουσίας για το ζήτημα οφείλεται στην εξάρτησή της από τα οικονομικά συμφέροντα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι πολλά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στις διαφημιστικές πινακίδες που τοποθετούνται ακόμα και δίπλα στα φανάρια.

«Η συνάρτηση της διαφήμισης με χρήμα θα λειτουργήσει σαν ιδιότυπη αισθητική αστυνομία με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη», σε ορίζοντα... 2004, σημείωσε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη. Η ίδια τόνισε ότι τα κόμματα χρησιμοποιούν κατεξοχήν διαφημιστική πολιτική για να περάσουν την άποψή τους.

Στη θέση της διαφήμισης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος, αρχιτέκτων. Οπως ενημέρωσε από την 1/3/2003 έως την 30/9/2004 απαγορεύεται η ανάρτηση διαφήμισης στους χώρους τέλεσης ολυμπιακών αθλημάτων, αλλά επιτρέπονται δυο χιλιάδες αίθριες διαφημίσεις για τις ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής. «Δηλαδή φεύγουν όλες οι διαφημίσεις και μένουν "λίγες για τους λίγους" ολυμπιακούς προνομιούχους χορηγούς», σημείωσε.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης. (Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο).

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Να απομακρυνθεί η βάση του Ναυτικού

Την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού από τα Βριλήσια, ζήτησαν από κοινού οι Δήμοι Βριλησσίων, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Ν. Ψυχικού Αμαρουσίου και η Κοινότητα Πεντέλης, στη διάρκεια κοινής ημερίδας που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων.

Οι εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν μια έκταση 50 στρεμμάτων, η οποία αν και έχει χαρακτηριστεί από το 1984 ως υπερτοπικός χώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλοπαιδιών και από το 1987 έχει ενταχθεί με Προεδρικό Διάταγμα στο Σχέδιο Πόλης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό κέντρο τηλεπικοινωνιών από το Ναυτικό. Τα παραπάνω επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Βριλησσίων, κ. Λώλας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πεντέλης, κ. Στεργίου, σημείωσε ότι ο χώρος πρέπει να γίνει πράσινο και αυτό «πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Κ. Πατακός, είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ζήσουν με το πράσινο κοντά στη γειτονιά τους. Ο δήμαρχος Ν. Ψυχικού Μεζιντάνης αναρωτήθηκε αν το Πολεμικό Ναυτικό ή το υπουργείο Αμυνας έχουν το δικαίωμα να καταπατούν το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Φ. Αρχιμανδρίτης, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων», επισήμανε ότι μόνο με τους αγώνες των κατοίκων είναι δυνατόν η έκταση να γίνει πράσινο και σημείωσε ότι «είναι επιτακτικά αναγκαίο να φύγει η βάση από την περιοχή».

Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», επισήμανε στη σύντομη τοποθέτησή του ότι η αύξηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τη διεκδίκηση του χώρου ως πράσινο. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ακόμη και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι γίνονται βορά στα σχέδια του κεφαλαίου, αναφέροντας τη γενικότερη εμπειρία από το Λεκανοπέδιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού πλοίαρχος κ. Κόλλιας, αφού επιβεβαίωσε ότι η βάση λειτουργεί με προσωπικό 10 ναύτες και έναν αξιωματικό, είπε ότι είναι ευθύνη των δήμων να υποδείξουν ένα χώρο για να μεταφερθεί η βάση.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Προκαλεί τους σεισμόπληκτους η κυβέρνηση

Το θέμα της προκλητικής διακοπής παροχής ρεύματος σε σεισμόπληκτους που διαμένουν σε κοντέινερ στον καταυλισμό της Μεταμόρφωσης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: «Η απόφαση της ΔΕΗ να κόψει πρόσφατα την παροχή ρεύματος στον καταυλισμό της Μεταμόρφωσης ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διαμένουν στους καταυλισμούς είναι χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι είναι αυξημένοι, αφού τα σιδερένια κοντέινερ προκειμένου να ζεσταθούν στοιχειωδώς το χειμώνα επιβάλλεται η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έστω τώρα για την επίλυση του προβλήματος συνολικά για όλους τους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή διοργανώνουν σήμερα οι συνεργαζόμενες οργανώσεις «κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος», την ώρα που θα συζητείται από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η αναθεώρηση των άρθρων 94, 95 και 100.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις θα καταθέσουν κείμενο διαμαρτυρίας στη Βουλή, καλώντας τους βουλευτές των κομμάτων να μην ψηφίσουν την πρόταση αναθεώρησης. Κύρια όμως τονίζουν την ανάγκη - ακόμη και αν η προτεινόμενη αναθεώρηση περάσει λόγω του σημερινού συσχετισμού στην ελληνική Βουλή - αγωνιστικής συστράτευσης του λαού για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των οργανώσεων, μέσω της αναθεώρησης των παραπάνω άρθρων επιχειρείται η παράκαμψη και εξουδετέρωση του δικαστικού ελέγχου του Συμβουλίου της Επικρατείας και ιδίως του Ε` Τμήματος, «το οποίο έχει αναδειχτεί ως το σοβαρότερο αντίβαρο στην ισχύ των κυβερνώντων όσον αφορά το περιβάλλον». Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις επισημαίνουν ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση αφαιρεί μια σειρά αρμοδιότητες από το ΣτΕ, που αφ' ενός λειτουργούν ακυρωτικά στη μέχρι σήμερα περιβαλλοντική νομοθεσία και αφ' ετέρου αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του Ε` Τμήματος του ΣτΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ