ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ρυθμό κλιμάκωσης
  • Βομβιστική επίθεση στη Νετάνια αφήνει 4 νεκρούς, 66 τραυματίες και θέτει σε συναγερμό όλες τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας
  • «Συνεχίζουμε μέχρι τέλους», δηλώνει, ανεβάζοντας τους τόνους, ο Γιάσερ Αραφάτ

Ισραηλινός στρατιώτης ελέγχει αυτοκίνητα των Παλαιστινίων

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης ελέγχει αυτοκίνητα των Παλαιστινίων
ΝΕΤΑΝΙΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και με το στρατό, αλλά και την αστυνομία σε ύψιστη ετοιμότητα, η ισραηλινή ηγεσία απαντά στις απειλές των εξτρεμιστών ισλαμιστών της «Χαμάς», μια μέρα μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, για την οποία ουδείς, μέχρι χθες, είχε αναλάβει την ευθύνη. Ιδιαίτερα, όμως, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, χθες για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που τόνισε ότι η «Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία κυματίσει στην Ιερουσαλήμ».

Εθελοντές, απόστρατοι στρατιωτικοί και συνταξιούχοι αστυνομικοί κλήθηκαν, χθες, από τις ισραηλινές αρχές να παρουσιαστούν, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας. Οπως δήλωνε ο επικεφαλής της ισραηλινής αστυνομίας Σλόμο Αχαρονίνσκι, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να εγκαταλειφθεί, σχεδόν, κάθε άλλη δραστηριότητα ή καθήκον της αστυνομίας, ακόμη και η δίωξη του κοινού ποινικού εγκλήματος, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η χώρα. Ο Αχαρονίσκι τόνισε, επίσης, ότι πληθώρα δυνάμεων έχει προωθηθεί κατά μήκος της πράσινης γραμμής που χωρίζει τα εδάφη του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Κάλεσε, δε, τους Ισραηλινούς πολίτες να είναι τα μέγιστα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, παραδεχόμενος ότι, παρά την ύψιστη ετοιμότητα, είναι πρακτικώς αδύνατο να «απομονωθούν εντελώς» τα σύνορα του Ισραήλ.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα λήφθηκαν ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της ισραηλινής πόλης Νετάνια, που στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, τον κομάντος αυτοκτονίας, 2 Ισραηλινές γυναίκες και έναν άνδρα, ενώ τραυμάτισε 66 άλλους. Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου την Πρωτοχρονιά είχε πραγματοποιηθεί άλλη μια έκρηξη που τραυμάτισε, τουλάχιστον, 12 ανθρώπους. Σε αντίθεση, όμως, με τις άλλες φορές, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, παρά το γεγονός ότι η «Χαμάς» επικρότησε την πραγματοποίησή της.

Η ένταση, που ήδη είναι αυξημένη, τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ, όσο και στα αυτόνομα εδάφη, πυροδοτήθηκε άμεσα. Λίγη ώρα μετά την έκρηξη στη Νετάνια, ένας άραβας εργάτης δέχτηκε επίθεση από ομάδα Ισραηλινών, στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Την ίδια στιγμή, οπλισμένος με μαχαίρι Ισραηλινός εισέβαλε σε παλαιστινιακό κατάστημα, στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, όπου τραυμάτισε σοβαρά τον έναν Παλαιστίνιο υπάλληλο και ελαφρότερα τους άλλους 3 ομοεθνείς του.

Παράλληλα, χιλιάδες Παλαιστινίων συμμετείχαν στην κηδεία 2 Παλαιστινίων, την Κυριακή στη Νάμπλους, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, στο κέντρο και στα περίχωρα της πόλης, το Σάββατο το βράδυ, χωρίς, όμως, να έχουν συμμετάσχει σε επεισόδια. Οι συγκεντρωμένοι καταφέρθηκαν με συνθήματα κατά του Ισραήλ και δε δίστασαν να εκφράσουν την οργή τους και με το σύνθημα «πήραμε εκδίκηση στη Νετάνια». Λίγο αργότερα, άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από εποίκους, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σφοδρές ήταν οι ανταλλαγές πυρών, τόσο στη Γάζα, στην περίμετρο του εποικισμού Νετζαρίμ, όσο και στη Δυτική Οχθη, στο χωριό Μπέιτ Ελ της Ραμάλα και στη Τζενίν, όπου τα ξημερώματα σκοτώθηκε και ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός.

Και λεκτική κλιμάκωση

Στην Παλαιστινιακή Αρχή έστρεψε για άλλη μια φορά τα βέλη της η ισραηλινή ηγεσία. Τόσο ο νέος πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, όσο και ο απερχόμενος Εχούντ Μπαράκ, κατηγόρησαν την παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν προσπαθεί διόλου να συλλάβει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και να αποτρέψει τρομοκρατικές πράξεις. Εντούτοις, αυτή τη φορά, αυτός που ανέβασε περισσότερο από όλους τους τόνους, ήταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, απέφυγε τα σχόλια για τη βομβιστική επίθεση, και, για πρώτη φορά, εγκατέλειψε το ελεγχόμενο ύφος του, για να δηλώσει φανερά εξοργισμένος: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά την πείνα, τον αποκλεισμό και την επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση, θα συνεχίσουμε μέχρις ότου η παλαιστινιακή σημαία κυματίσει στα τείχη της Ιερουσαλήμ και στα τεμένη της».

Ανάλογης έντασης ήταν και οι δηλώσεις του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς» Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, πλην, όμως, κυμάνθηκαν στο γνωστό, για την οργάνωση, ύφος. «Δεν έχουμε επιλογή, μοναδικοί δρόμοι είναι ο αγώνας και ο θάνατος», τόνισε ο Γιασίν, συμπληρώνοντας ότι «οι βομβιστικές επιθέσεις είναι η μοναδική νόμιμη αυτοάμυνα στην κατοχή και στη βία του εχθρού». Οι δηλώσεις Γιασίν ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης στη Γάζα, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, ότι είναι έτοιμοι 10 κομάντος αυτοκτονίας να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αριέλ Σαρόν.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του ηγέτη του Λικούντ, η κομβική χρονική στιγμή που ορίζει η «Χαμάς» θα είναι η Τετάρτη, οπότε αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Μέχρι χθες, είχε εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς, εκτός από το Εργατικό κόμμα και τα δύο ακροδεξιά, είχε διασφαλίσει και τη συνεργασία του θρησκευτικού Σας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι συζητήσεις και με το μετριοπαθές κεντρώο κόμμα Σινούι.

ΕΛΒΕΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Νέο ηχηρό «όχι»

ΓΕΝΕΥΗ-ΖΥΡΙΧΗ.-

Ανατρέποντας για άλλη μία φορά προγνωστικά, δημοσκοπήσεις αλλά και τάσεις, οι Ελβετοί ψηφοφόροι επανέλαβαν χτες την άρνησή τους, και μάλιστα το «όχι» αυτό ανήλθε στο συντριπτικό 77%, να ενταχθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το «όχι» αυτό ήταν τόσο πεισματικά ηχηρό, που έκανε πολιτικούς και παρατηρητές, που προσδοκούσαν ένα πιο «θετικό» αποτέλεσμα, να χαρακτηρίσουν την άρνηση αυτή «μεγάλη ήττα», «ράπισμα» ακόμη και «Βατερλό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελβετοί κλήθηκαν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για την ένταξη ή μη της χώρας τους στην ΕΕ. Η συνήθης απάντηση είναι «όχι». Εξάλλου, για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ θα πρέπει να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία όχι μόνο στο επίπεδο των ψηφοφόρων, αλλά και στο επίπεδο των 26 καντονιών που αποτελούν τη χώρα, σύμφωνα με το ισχύον ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό, η ελβετική κυβέρνηση είχε επιλέξει την πολιτική της «βαθμιαίας προσέγγισης» με τις διμερείς συμφωνίες, έχοντας και την υποστήριξη των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς και του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, που σύσσωμοι έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης.

Ομως, το σκηνικό ανατράπηκε και πάλι με την πρωτοβουλία του «Νέου Ευρωπαϊκού Κινήματος της Ελβετίας» (Nomes), αφού προηγουμένως είχε συγκεντρωθεί, όπως απαιτείται, ο αριθμός των 100.000 υπογραφών για την ανακήρυξή του.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον οδυνηρό: Και τα 26 καντόνια της Ελβετίας ψήφισαν «όχι» και το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι 76,7 «όχι», 23,3% «ναι», με ποσοστό συμμετοχής 55,2%. Μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το εν λόγω αποτέλεσμα κανείς δεν το περίμενε αφού ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και σφυγμομετρήσεις έδιναν το «ναι» να φτάνει στο 35%.

Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα

Ολα τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα μεγάλα καντόνια ψήφισαν «όχι»: Η Ζυρίχη 77,5%, η Γενεύη 59%, η Λοζάνη 60%, το Βαλέ 79%, το Φριμπούργκ 73%, το Νιουσατέλ 59% και το ρεκόρ με 93% ήταν στο μικρό καντόνι της γερμανόφωνης Ελβετίας Απενζέλ. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη μεγατόνων είναι το μεγάλο ποσοστό με το οποίο αρνήθηκε την ένταξη η γαλλόφωνη Ελβετία, που σε προηγούμενη ψηφοφορία είχε δείξει μεγαλύτερη θέληση υπέρ της ένταξης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των «αρνητικών αποτελεσμάτων» όλοι έσπευσαν να τα ερμηνεύσουν αλλά και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Γενικά, οι σχολιαστές συμφώνησαν ότι το δημοψήφισμα έγινε σε μια άσχημη στιγμή, ιδιαίτερα με τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας στην ΕΕ, τις διαδηλώσεις των αγροτών και την αρρώστια των «τρελών αγελάδων»...

Η ΕΕ «σέβεται την επιλογή των Ελβετών», δήλωσε ο Λικ Βερσόν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι μόνο ένα «"όχι" στην άμεση έναρξη συνομιλιών». Ο Βερσόν συμπέρανε λοιπόν ότι οι Ελβετοί δεν είπαν «όχι» στην Ευρώπη, αλλά ότι προτιμούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό αργότερα!

Οσο για την ελβετική κυβέρνηση, το συμπέρασμα που εξήγαγε ήταν... ότι «οι Ελβετοί ακολούθησαν την κυβέρνησή τους, η οποία είναι υπέρ της βαθμιαίας προσέγγισης», όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών, Ζοζέφ Νταΐς, προσθέτοντας ότι «η στιγμή του δημοψηφίσματος δεν ήταν η κατάλληλη, αλλά θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη της Ελβετίας μέχρι το 2003». Ενώ σε ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρριψη μιας ενδεχόμενης ένταξης της Ελβετίας στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Nomes, Μαρκ Σούτερ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «ένα Βατερλό».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαχών συνέχεια...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη έξι φέρονται ως αγνοούμενοι ή απαχθέντες, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών, αλλά και επιθέσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τις κολομβιανές αστυνομικές αρχές.

Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μάχες υπήρξαν μεταξύ του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN), των Ενόπλων Δυνάμεων και παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων στα βόρεια της χώρας, όπου έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ έξι ακόμη έχουν «απαχθεί», σύμφωνα πάντα με την κολομβιανή αστυνομία. Στους «απαχθέντες» περιλαμβάνονται δύο μυστικοί πράκτορες, αλλά και ο πρώην πρωταθλητής μοτοσικλέτας της Λατινικής Αμερικής, Γουστάβο Βελάσκο.

Εκτός αυτών, τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν χτες την πόλη Κάλι, τραυματίζοντας 3 ανθρώπους, ενώ μία πέμπτη έκρηξη σε τράπεζα σημειώθηκε στο τουριστικό θέρετρο Καρθαγένα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ