ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Επαναδιαπραγματεύεται με ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την κλιμάκωση της πίεσης για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του βρετανικού κεφαλαίου με την ΕΕ και την «αναδόμηση» στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας σηματοδοτούν οι «όροι» που έθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τις οποίες παρουσίασε σε ομιλία του στο Λονδίνο. Στις θέσεις του, ο Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβάνει τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης, το «ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα προς πολίτες έτερων κρατών - μελών, αλλά και το δικαίωμα να εξαιρούνται ομάδες χωρών από την κοινοτική νομοθεσία. Η διαπραγμάτευση πλέον αρχίζει, με την Κομισιόν να δηλώνει ήδη ότι είναι «εξαιρετικά προβληματική» η πρόταση σχετικά με τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για ορισμένες «εξαιρετικά προβληματικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Λονδίνου. Ο ίδιος επισήμανε πως εκ πρώτης όψεως ορισμένα αιτήματα της Βρετανίας μοιάζουν εφικτά, όμως άλλα είναι «εξαιρετικά προβληματικά» και σε αυτά περιλαμβάνεται «η ευθεία διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών». Ο Ντ. Τουσκ αναμένεται να ξεκινήσει γύρο διμερών διαβουλεύσεων την επομένη βδομάδα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αισιόδοξη πως θα βρεθεί λύση δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως η Γερμανία θα κινηθεί σε εποικοδομητικό πνεύμα. «Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία και κάποια λιγότερο δύσκολα, όμως εάν έχουμε το πνεύμα της εξεύρεσης λύσης, τότε είμαι αρκετά σίγουρη ότι αυτό μπορεί να γίνει» ήταν το πρώτο της σχόλιο. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του «think tank» «Chatham House», ο ηγέτης των Τόρις επισήμανε ότι η Βρετανία επιδιώκει αλλαγές σε τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται προστασία για χώρες - μη μέλη της ζώνης του ευρώ, λιγότερη γραφειοκρατία και ευρύτερη εξουσία στα εθνικά κοινοβούλια να εξαιρούνται από κοινοτικούς κανονισμούς. «Είμαστε ένα περήφανο, ανεξάρτητο έθνος. Και σκοπεύουμε να παραμείνουμε» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η χώρα του επιδιώκει μία «καθαρή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη» συμφωνία, ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση. Για την εξαίρεση από κοινοτική νομοθεσία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δε ζητά δικαίωμα βέτο για να μπλοκάρει νόμους της ΕΕ, αλλά η Ενωση θα πρέπει να επιτρέψει σε εθνικά κοινοβούλια από ομάδες κρατών - μελών να απορρίψουν νόμους. «Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μία Ευρώπη των "28" αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Ομως, θέλουμε να δούμε μία νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους» δήλωσε. «Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επιστροφή εάν η Βρετανία βγει εκτός ΕΕ: «Εάν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δε θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Αρα, λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε - για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ενωση».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υψηλές επαφές με την ΕΕ και συνέχιση των επιθέσεων

ΚΙΕΒΟ.--

Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε στο Κίεβο τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια επίσκεψη που, όπως δηλώθηκε, έγινε για να «ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα», η οποία προχωράει μαζί φυσικά με τα αντιλαϊκά μέτρα, τα δάνεια που πάνε στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών και τα οποία χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, και συνεχίζονται - αν και με σχετικά μικρότερη ένταση - οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της χώρας, η αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς είναι το κλειδί για την απελευθέρωση του εμπορίου και την κατάργηση της βίζας για τους Ουκρανούς».

Από την πλευρά του ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόεδρος ανταπέδωσε : «Είμαι ευγνώμων που η κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι μας ξεκαθάρισε τη θέση της ΕΕ για την κατάργηση της βίζας στην Ουκρανία αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ακόμα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, και κυρίως στην απόσυρση του βαρέως οπλισμού.

Πάντως η λεγόμενη «επιτροπή του ουκρανικού κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς» δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να περάσει το πακέτο μέτρων στο σύνολό του.

Χτες πάντως, στο εσωτερικό μέτωπο, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», κατήγγειλαν συνεχόμενες παραβιάσεις και βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης στο Ντεμπάλτσεβο, που είναι πάνω στην γραμμή αντιπαράθεσης, και μάλιστα με βαρέα όπλα (που υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί), όπως και σε περίχωρα του Ντονέτσκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-- Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πέθανε χτες στα 96 του χρόνια. Το 1974 είχε αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ και ήταν στην καγκελαρία ως το 1982. Ηταν ο πολιτικός που συνέβαλε μαζί με άλλους αστούς πολιτικούς στην αντεπανάσταση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, και αυτός που το 1979 επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Ευρώπη στο όνομα της ...σοβιετικής απειλής. Τα τελευταία χρόνια, υπερασπιζόμενος τα συλλογικά συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, ασκούσε κριτική σε κάποιες πλευρές της εξωτερικής πολιτικής, με χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κυβέρνηση τεχνοκρατών συγκροτήθηκε στη Ρουμανία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, με αφορμή την πυρκαγιά σε κλαμπ με πάνω από 30 νεκρούς, που στην πραγματικότητα κρύβει άλλες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Πρωθυπουργός, χρισμένος από τον Πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ανέλαβε για θητεία ενός έτους ο πρώην επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντατσιάν Τσιόλος. Η κυβέρνηση των τεχνοκρατών, όπως δηλώθηκε και από τα άλλα αστικά κόμματα, αποτελεί την καταλληλότερη λύση για την παρούσα στιγμή.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Οι πρόεδροι του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, που συναντήθηκαν στο Ασγκαμπάτ, εστίασαν στη σημασία έναρξης της κατασκευής νέου αγωγού (γνωστού ως ΤΑΡΙ) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το πρώτο στο δεύτερο. Το Τουρκμενιστάν θεωρείται ότι έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο (στην τέταρτη θέση κατά ορισμένους) και προς το παρόν εξάγει κυρίως στην Κίνα. Ο ΤΑΡΙ (που βρίσκεται «στα σκαριά» εδώ και καιρό) θα έχει συνολικό μήκος 1.735 χιλιόμετρα και θα ματαφέρει ετησίως 33 δις κ.μ. αέριο μέσω των αφγανικών πόλεων Χεράτ και Κανταχάρ, καταλήγοντας στην πόλη Φαζίλκα της ινδο-πακιστανικής μεθορίου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν 44 υπόπτους, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση». Συγκεκριμένα, 20 άτομα πιάστηκαν στα σύνορα με Ιράκ και Συρία, όπου (εκτιμάται ότι) θα πήγαιναν για να ενωθούν με τζιχαντιστές, και άλλοι 24 εντοπίστηκαν σε διάφορες ιρανικές πόλεις για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» (που ωστόσο δεν προσδιορίστηκαν).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πάνω από 230.000 άνθρωποι έλαβαν το πρώτο εμβόλιο κατά της χολέρας, στο πλαίσιο «εκστρατείας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιράκ. Τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στη χώρα ξεπερνούν τα 2.500, μόνο αφού διαπιστώθηκε η επιδημία που ξέσπασε στη γύρω περιοχή, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα. Οι αρχές του Ιράκ αποδίδουν το ξέσπασμα της επιδημίας στην επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Ευφράτη, αλλά και στο ότι το επίπεδο του νερού έχει μειωθεί σημαντικά.

ΜΑΛΕ.-- Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Αμπντάλα Γιαμίν, τελικά έπαψε να ισχύει νωρίτερα, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε «βελτίωση» της κατάστασης της ασφάλειας. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση θεωρεί την κατάσταση στη χώρα έκρυθμη, ενώ μεταξύ όσων θεωρείται ότι στοχοποίησαν τον πρόεδρο ήταν και ο αντιπρόεδρος Αχμεντ Αντίμπ, που κατηγορείται για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΙΑΝΜΑΡ
Καταγγελίες για σκόπιμες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-

Καταγγελίες για σκόπιμη καθυστέρηση στην καταμέτρηση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε ξανά χτες το κόμμα της (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» (NLD). Μέχρι χτες το μεσημέρι, τοπική ώρα, οι αρμόδιες εκλογικές αρχές είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μόνο για τις 88 έδρες του Κοινοβουλίου (που συγκροτούν δύο Σώματα), εκ των οποίων τις 78 κατέλαβε το NLD και τις 5 το USDP, μια μετεξέλιξη των στρατιωτικών που είχαν επιβάλει για χρόνια χούντα στη χώρα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC η ηγέτης του NLD, Αούνγκ Σαν Σου Κι, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της θα καταλάβει μέχρι και το 75% των συνολικά 664 εδρών των δύο Σωμάτων του νέου Κοινοβουλίου.

Η Κι εμφανίζεται από πολλά δυτικά ΜΜΕ ως «ελπίδα» για «δημοκρατικές αλλαγές» στη χώρα, εννοώντας αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και θα ευνοήσουν την προσέλκυση ξένων επενδυτών που, όπως για παράδειγμα σχολίαζε πριν μερικές μέρες το γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», «παρακολουθούν στενά πώς θα καταγραφεί το αποτέλεσμα της κάλπης». Στο ίδιο πλαίσιο, αναλυτές σημειώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα από το 2011 (όταν η χούντα «αυτοδιαλύθηκε») προκάλεσαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που συχνά προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τις επιδοκιμασίες ισχυρών κέντρων, όπως π.χ. των ΗΠΑ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ