ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
«Εμείς: φλόγες της ίδιας πυρκαγιάς»!

Σαν σήμερα, συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο δικός μας ποιητής, ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής, Γιάννης Ρίτσος.

Ο ποιητής με την απόλυτη ενότητα λόγου και πράξης. Ο ποιητής που «από την πληγή του κοίταξε του κόσμου την πληγή» και από τα 25 κιόλας χρόνια του, γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τίμησε στο ακέριο μέχρι τέλους της ζωής του. Το όνειρό του ήταν μικρό, όμως ήταν το όνειρο όλων των πεινασμένων, όλων των αδικημένων. Με το ποιητικό του έργο, στέκεται μπροστά σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος και του τόπου μας, σχεδόν όλου του 20ού αιώνα και παίρνει τη δική του ξεχωριστή θέση στον αγώνα των εργαζομένων, για να αποτινάξουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να του κάνουμε είναι να διαβάζουμε, να αφομοιώνουμε, να διαδίδουμε και να αξιοποιούμε τα έργα του. Οχι μονάχα από χρέος, αλλά κυρίως από ανάγκη να βαθαίνει και να πλαταίνει η σκέψη μας, να οξύνεται η ευαισθησία μας, να διαμορφώνεται το αισθητικό μας κριτήριο. Στοιχεία όλα που τροφοδοτούν και δυναμώνουν την αποφασιστικότητα, την αντοχή, τη φλόγα για τον αγώνα στο σήμερα και τις απαιτήσεις του.

Από αυτήν την άποψη η ποίηση του Ρίτσου αποτελεί ένα πραγματικό σημείο αναφοράς. Γιατί όπως σημειώνεται και στον πρόλογο της έκδοσης «Γιάννης Ρίτσος. Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και περιλαμβάνει τα πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του, το 2009: «Η ποιητική δημιουργία του Γ. Ρίτσου ούτε συσκότισε, ούτε αντέγραψε, ούτε εξιδανίκευσε την κοινωνία μας. Δε συνέλαβε απ' αυτήν το περιπτωσιακό, αλλά τους βαθύτερους νόμους της και έδειξε τη δυνατότητα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας με ανθρώπινους νόμους. Γι' αυτό η ποίησή του έμεινε ανέγγιχτη από το χρόνο, σαν να γράφτηκε σήμερα για να δώσει απάντηση σε ό,τι μας ανησυχεί ή μας κλονίζει, για να αποκαλύψει τελικά και να δείξει μια διέξοδο για τα ανθρώπινα βάσανα, φανερά ή ανείπωτα».

Οπως είναι φυσικό, ο Ρίτσος δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει κι αυτός τη μοίρα όλων των μεγάλων δημιουργών που στρατεύτηκαν με το δίκιο και την υπόθεση της εργατικής τάξης. Οσο ζούσαν γνώρισαν από το αστικό κράτος διώξεις, εξορίες, λογοκρισία. Τώρα, μετά θάνατον, όσους δεν μπορούν να αγνοήσουν, προσπαθούν να τους «αποχρωματίσουν», να «αγνοήσουν» τη στράτευσή τους.

Ετσι και τώρα, διαβάζουμε ότι ο Ρίτσος «ανήκει γενικά στο έθνος», «δεν είχε κομματική ταυτότητα»... «Δυστυχώς» για όλους αυτούς ο Ρίτσος φρόντισε να δώσει τις απαντήσεις του μέσα από τα λόγια του και το έργο του. «Το να έφευγα από τον κομμουνισμό, ήταν σαν να έφευγα από την πατρίδα μου, σαν να έφευγα από τη ζωή, σαν να έφευγα απ' τον κόσμο», αναφέρει το 1987.

Και στο ποίημα του «Πύλη» από τη συλλογή «Γίγνεσθαι»:

«Αν ήθελα να σφαντάξω μπορούσα να πετάξω / Ξέρω καλά τα μυστικά των πουλιών όπως και της σιωπής / Προτίμησα τη γη, κάθουμε κατάχαμα στο ζεστό χώμα / Μοιράζομαι τη μοίρα τους, την παλεύω / Είπα ναι και κόκκινο / Οπου έπρεπε είπα όχι στους άλλους, και σε μένα...».

Σήμερα, η μικρή μας αναφορά στον ποιητή έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα: φιλοξενεί δύο ποιήματά του, γραμμένα το 1934 και το 1935 στο «Ριζοσπάστη» και σε μια έκδοσή του με τίτλο «Το κόκκινο ημερολόγιο», υπογεγραμμένα με το ψευδώνυμο - αναγραμματισμό του επίθετού του - που χρησιμοποιούσε εκείνη την εποχή: «Γ. Σοστίρ». Για τη σχέση του με την εφημερίδα του Κόμματος θα πει το 1987 σε συζήτηση με το προσωπικό του «Ριζοσπάστη»: «Η συνεργασία με το "Ριζοσπάστη" εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το '32, το '33, το '34 ήταν πάντα συντροφική, πάντα θετική. Πολλά από τα ποιήματά μου δημοσιεύτηκαν πρώτα σ' αυτόν. Οπως τα "Γράμματα στο μέτωπο" και τα "Γράμματα για το μέτωπο". Και μάλιστα οι σύντροφοι τότε, επειδή δεν είχα βγάλει ακόμα βιβλίο, τα έκοβαν, τα αποστήθιζαν και τα διάβαζαν σε διάφορες συγκεντρώσεις που έκαναν. Κι εγώ ένιωσα την πρώτη βαθιά συγκίνηση της επαφής μου με τον κόσμο, με τον "Ριζοσπάστη"».

Προλετάριοι

Εσύ, εγώ: φελλοί στην τρικυμία.

Εμείς: φλόγες της ίδιας πυρκαγιάς.

κόσμος πλατύς, σκοπός, καρδιάς μας: μία

κι' οι πίκρες μας σπαθιά της Λευτεριάς.

***

Δεν ξέρουμε να κλαίμε, στη ματιά μας

τ' όραμα λάμπει κόκκινης Αυγής

λυώνουμε τον καϋμό μας στη φωτιά μας

κι' οργή ξερνούν τα χείλια της πληγής.

***

Το «χτες» της ιστορίας το δρόμο παίρνει

και πίσω του ακολουθάει ο κουρνιαχτός,

τις πλάτες μας η μνήμη του κι αν γέρνει

στο φως του όμως ο δρόμος ανοιχτός

***

Ατράνταχτή μας δύναμη το Δίκηο.

Ο,τι δικό μας ξένο ήταν ως χτες

μα η στέρηση λοστός σε χέρι αντρίκιο

βιάζει όσες πόρτες μένουν σφαλιχτές.

***

Κυριαρχικά περνάμε και τραβάμε.

Ολοι για όλους. Νόμο και δεσμό

ζητάμε την Αγάπη που αγαπάμε

- κύτταρα εμείς, στον ίδιο οργανισμό.

***

Η ζωή μας κλει τον Τάφο, κι απ' τη χτίση

τις ρυπαρές ξεφτάμε ζωγραφιές.

Εχει η καρδιά χαρές να καταχτήσει

κι ο νους ανυποψίαστες ωμορφιές.

(Δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 2 - 9 - 1934, στη στήλη με την ονομασία «Κόκκινος στίχος»).

Κόκκινοι αθλητές

Είμαστε οι κόκκινοι αθλητές

γνήσια της εργατιάς παιδιά.

Με τις κορμοστασιές στητές

και φλογισμένη την καρδιά,

σφίγγουμε τις γροθιές μας.

***

Η φτώχεια, η αναδουλειά

δε μας λυγίζουν τα κορμιά.

Μέσα στα ταξικά σχολειά

σφίγγουμε τον καϋμό θηλειά

για τους τυραγνιστές μας.

***

Ρίχνουμε μπάλα την οργή

και με του δίκιου την κλωτσιά

τη σφεντονίζουμε γοργή

ίσια στ' αφέντη την κοιλιά,

που κρύβει την ημέρα.

***

Τα μπράτσα μας τα στιβαρά

γκρεμίζουνε τη συμφορά

και πάμε για τη Λευτεριά

κρατώντας πάντοτε γερά

την Κόκκινη Παντιέρα.

(Το παραπάνω άγνωστο ποίημα δημοσιεύτηκε το 1935 στο «Κόκκινο Ημερολόγιο», έκδοση του «Ριζοσπάστη». Στη συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει και η παρτιτούρα, άγνωστου μέχρι σήμερα συνθέτη. Στη μουσικοθεατρική εκδήλωση «Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες...» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 20.15, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Διημερίδας (20 - 21/11) της ΚΕ του ΚΚΕ, «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», θα ακουστεί και το παραπάνω τραγούδι).

Η συγκεκριμένη έκδοση φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ).

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα

Καθημερινή και πλούσια είναι η πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβών για το μήνα Νοέμβρη έχει ως εξής:

Εκδηλώσεις

15 Νοέμβρη

19.00: Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας οργανώνει προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» για μαθητές.

19 Νοέμβρη

18.00: Παρουσίαση πρωτότυπων μελοποιημένων κομματιών σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ από νέους δημιουργούς. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

20.00: Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης της Φιλοσοφικής για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μαθήματα και πρόβες

Κάθε Δευτέρα, 17.00 - 20.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 17.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής και ορθοφωνίας.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.00: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη 17.00 - 19.00: Ομάδα εικαστικών.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Παρασκευή, 18.00 - 21.00: «Παίζω και Δημιουργώ!», δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 14.30: Παραδοσιακό σχήμα.

Το στούντιο για μουσικά συγκροτήματα θα είναι ανοιχτό (έπειτα από επικοινωνία) κάθε Τετάρτη 19.00 - 22.00, Παρασκευή 17.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 13.00 και 17.00 - 22.00.

Η βιβλιοθήκη και η αίθουσα σεμιναρίων λειτουργούν όλες τις ώρες κατόπιν επικοινωνίας.

Στοιχεία επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210.8823.674 και στο e-mail steki@kne.gr



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ