ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δίνουμε τη μάχη για μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία

Κορυφώνεται η προσπάθεια των ταξικών συνδικάτων περισσότερες δυνάμεις να τραβηχτούν στον αγώνα

Μεγάλα περιθώρια υπάρχουν ακόμα για να εκφραστεί πιο μαζικά η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Αυτό δείχνουν οι περιοδείες των ταξικών δυνάμεων που συνεχίζονται καθημερινά, οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς.

Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει, για το νέο γύρο των μέτρων που τους εξοντώνει. Στόχος είναι να βρει διέξοδο αυτή η αγανάκτηση με συμμετοχή στην απεργία, αλλά και μετά από αυτή, στους αγώνες που πρέπει να κλιμακωθούν. Σ' αυτό το στόχο επικεντρώνει τώρα η δουλειά των ταξικών συνδικάτων, που κορυφώνεται τις επόμενες μέρες.

Απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους, που καλλιεργούν το φόβο και τη μοιρολατρία, αλλά και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, ο οποίος, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είτε δεν κάνει τίποτα για να πετύχει η απεργία, είτε την υπονομεύει ανοιχτά.

Για παράδειγμα, μεγάλες Ομοσπονδίες δεν έχουν καν συνεδριάσει για να αποφασίσουν τη συμμετοχή των κλάδων τους στην απεργιακή κινητοποίηση, επικαλούμενες την απόφαση της ΓΣΕΕ. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να απαξιώσουν την απεργία και τελικά να την υπονομεύσουν, να σπείρουν την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, κόντρα στις δυσκολίες και στα προβλήματα, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας και στη δημιουργία απεργιακού κλίματος. Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστούν σε κάθε εστία αντίστασης και διεκδίκησης που ξεπηδά από τους τόπους δουλειάς. Δουλεύουν με σχέδιο για να δημιουργήσει αυτή η απεργία προϋποθέσεις κλιμάκωσης, να αφήσει μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος.

Τη δική τους μάχη δίνουν και οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, να κινητοποιηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τη μέρα της πανεργατικής απεργίας με τα δικά τους ιδιαίτερα αιτήματα, να κλείσουν τα μαγαζιά τους τη μέρα εκείνη και να συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Τη συμμετοχή τους έχουν ήδη αποφασίσει οι κατά τόπους επιτροπές των αγροτικών μπλόκων, που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επόμενος σταθμός η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Εληξε σήμερα το ξημέρωμα και η δεύτερη 48ωρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη συνεχίζουν οι ναυτεργάτες τον αγώνα τους ενάντια στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα που τους φορτώνει η κυβέρνηση, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Τη συμμετοχή στην απεργία επιβεβαίωσε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, καθώς σήμερα το ξημέρωμα έληξε και η δεύτερη 48ωρη σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Με ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ και η ΠΕΣ/ΝΑΤ «χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες, που με αποφασιστικότητα και μαζική συμμετοχή έδωσαν τη μάχη της απεργίας.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όσα λέει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί μαζί με τους εφοπλιστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προωθούν σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, κατάργηση των ΣΣΕ, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μείωση των οργανικών συνθέσεων, ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, φοροεπιδρομή, νέες δραματικές περικοπές στους ναυτεργάτες και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα.

Ολες μας οι δυνάμεις στην οργάνωση, στην ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, έτσι ώστε στις 12 Νοέμβρη μαζικά, μαχητικά οι ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και την προοπτική κλιμάκωσής της, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ολοι οι ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα, με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων, Καταστρώματος, Μηχανής και Γενικών Υπηρεσιών.

Προχωράμε με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στη δύναμη της ταξικής πάλης, που αποτελεί και κινητήρια δύναμη, για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι όλα όσα παράγουν και να τα χρησιμοποιήσουν για την ευημερία του λαού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Τροπολογία για να συνεχίσουν τα σαπάκια να ταξιδεύουν

Την οριστική κατάργηση του ορίου ηλικίας για τα ακτοπλοϊκά πλοία, ώστε κάθε σαπάκι, αντί να βρίσκεται στο διαλυτήριο, να είναι εν πλω μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σημειώνεται ότι το 2000, ένα μήνα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», καθορίστηκε στα 30 χρόνια το όριο ηλικίας των επιβατικών πλοίων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από 35 που ήταν.

Από τότε ξεκίνησε παράλληλα και η διαδικασία για την οριστική κατάργηση ακόμα και αυτού του υποτυπώδους μέτρου, καθώς θεωρήθηκε εμπόδιο στην ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΕΕ 3577/92 για την «άρση του καμποτάζ». Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφάνισε χτες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δίνει το δικαίωμα ακόμα και σε σαπάκια με ληγμένα πιστοποιητικά να ταξιδεύουν κανονικά για ένα χρόνο και μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς.

Η κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων έχει ξεκινήσει σταδιακά με νομοθετικές ρυθμίσεις από το 2005, όταν η τότε κυβέρνηση ΝΔ έκανε τα 30 χρόνια 36. Ακολούθησαν δύο ακόμα νόμοι της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και το 2014. Το Μάη του 2015, Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας και αξιοπλοΐας, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την ηλικία τους. Το ΠΔ ελέγχεται αυτή την περίοδο από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι να αποφανθεί, θα ισχύει το μεταβατικό καθεστώς όπως αυτό ορίζεται με την τροπολογία.

Την τροπολογία κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, είπε ότι «τώρα είμαστε μπροστά στο να μη στερήσουμε νησιά από ολίγα πλοία που έχουν ολοκληρώσει αυτή την ηλικία (...) μέχρι να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα». Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι πρόκειται για πλοία που «έχουν ενεργά πιστοποιητικά, τα οποία, όμως, επειδή ακριβώς συμπληρώνουν την 35ετία, εκ των πραγμάτων ακυρώνονται»!

Πικετοφορίες σε γειτονιές

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες ενόψει της απεργίας στις 12 Νοέμβρη διοργανώνουν Λαϊκές Επιτροπές σε γειτονιές της Αττικής.

  • Σήμερα, Παρασκευή: Στο Μενίδι, στις 6 μ.μ., στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42). Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης.
  • Αύριο, Σάββατο 7/11: Στο Περιστέρι, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στο Ιλιον, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ιλίου. Στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώ. Στο Χαϊδάρι, στις 11 π.μ., στο Παλατάκι. Στην Καλλιθέα, στις 11.00 π.μ., από την πλ. Δαβάκη. Στην Αγία Παρασκευή, στις 11.00 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Καισαριανή, στις 11.00 π.μ., στο παλιό τέρμα. Στου Ζωγράφου, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Τερζάκη. Στο Βύρωνα, στις 12.00 π.μ., στο πάρκο Καραολή - Δημητρίου (έναντι Δημαρχείου). Στην Ηλιούπολη, στις 12.00, στην πλατεία Κανάρια. Στο Ελληνικό, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Σούρμενων. Στον Αγ. Δημήτριο, στις 12.00, σταθμός Μετρό «Δάφνη». Στο Πέραμα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων.
  • Την Τρίτη 10/11: Στην Αγία Βαρβάρα, στις 6 μ.μ., Ελ. Βενιζέλου και Κρήτης. Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Ανδρέα (Λαμπρινή).
Συσκέψεις - συνελεύσεις

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» καλούν σε σύσκεψη τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β). Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των αγώνων που ανάγκασαν το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίων με τις οποίες τους αναγνωρίζονται μια σειρά δικαιώματα. Θα συζητηθεί επίσης η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Σε σύσκεψη καλεί τους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) η Συντονιστική Επιτροπή ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

Συνάντηση με Τούρκο συνδικαλιστή της ΠΣΟ

Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα ο Ali Riza Kucukosmanoglu, πρόεδρος της Διεθνούς Κλαδικής Μεταφορών της ΠΣΟ και του Συνδικάτου Μεταφορών Τουρκίας, Νakliyat is, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Τουρκία και μετέφερε την αλληλεγγύη του διεθνούς ταξικού κινήματος των εργαζομένων στις Μεταφορές στο ΠΑΜΕ και στην απεργία των ναυτεργατών. Το ΠΑΜΕ εξέφρασε τη σταθερή του αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Τουρκίας και την ανάγκη να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση μεταξύ των εργαζομένων των δύο χωρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ