ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική Γενική Συνέλευση με θέμα την οργάνωση της απεργίας

Ακολούθησε διαμαρτυρία στο υπουργείο Τουρισμού, όπου οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με αιτήματά τους

Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη μαζική Γενική Συνέλευση
Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν ο έλεγχος της δουλειάς που έχει γίνει έως τώρα για την απεργία και η συζήτηση πάνω σε πλευρές της δράσης του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων, που πρέπει να βελτιωθούν, ώστε να είναι καθοριστική η συμβολή του κλάδου στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Το λόγο στη συνέλευση πήραν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους και μεταφέρθηκε ζωντανά η πείρα από την προετοιμασία της απεργίας, κύρια σε ό,τι αφορά τη δουλειά στους νέους και «ελαστικά» εργαζόμενους. Αμέσως μετά τη συνέλευση, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τουρισμού, όπου οι εργαζόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην Αττική, μέχρι και τη μέρα της συνέλευσης, έντεκα επιχειρησιακά σωματεία είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, είχαν οριστεί τέσσερις Γενικές Συνελεύσεις και είχαν γίνει δεκάδες περιοδείες. Σοβαρή δουλειά έχει γίνει από τις ταξικές δυνάμεις και στον Επισιτισμό, σε αλυσίδες καταστημάτων και χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Να τα δώσουμε όλα έως την Πέμπτη

Οπως τόνισε εισηγητικά ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου, «έχουμε ιεραρχήσει το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που αγγίζει όλες τις πλευρές της ζωής μας, ως το πιο σημαντικό αυτή την περίοδο.

Το Ασφαλιστικό, όμως, είναι ζήτημα που η περιπλοκή του με τις εργασιακές σχέσεις, όπως έχουν εξελιχθεί, έχει κάνει εκρηκτική την κατάσταση στον κλάδο, όχι μόνο επειδή ο χώρος αποτελεί πεδίο πιλοτικών εφαρμογών όλων των επαίσχυντων μορφών απασχόλησης, πριν ακόμη γίνουν νόμοι του κράτους, αλλά γιατί αφορούν κλάδο της οικονομίας που δεν αντιμετωπίζει την κρίση όπως επιχειρήσεις με άλλες οικονομικές δραστηριότητες».

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «οι πιο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής που λειτουργούν όλο το χρόνο (όπως άλλωστε και το 45,4% των μονάδων της χώρας), έχουν δραστικά μειώσει το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία τρία χρόνια: Το 2013 κατά 4,8% και το 2014 κατά 13,7%, ενώ αντίστοιχη - ίσως και μεγαλύτερη - αύξηση έχει και το 2015».

Στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει έως τώρα, ο Ν. Παπαγεωργίου κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν την προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας, στην τελική ευθεία προς τις 12 Νοέμβρη.

Είπε συγκεκριμένα: «Από αύριο το πρωί να ενισχύσουμε το απεργιακό κλίμα σε κάθε fast food, καφέ, εστιατόριο, κέτερινγκ. Σε κάθε τουριστικό γραφείο, στο καζίνο. Σε κάθε ξενοδοχείο, μικρό και μεγάλο. Σε κάθε γειτονιά. Να μη μας αγχώσει το πώς θα τα πούμε. Ο καθένας μας έχει τον τρόπο του. Το κριτήριο είναι να μπουν μπροστά όλοι οι αγωνιστές στα σωματεία που παλεύουν για την ανασύνταξη, την αναζωογόνηση του κινήματος, την απαλλαγή του από τη σαπίλα και την επιρροή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τις μέρες που απομένουν, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια περισσότεροι να μπουν στη μάχη της απεργίας, να αναλάβουμε όλοι μερίδιο στην οργάνωσή της, να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για κλιμάκωση αμέσως μετά. Να μην αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο».

Υπονομεύουν την ενότητα και την απεργία

Από την εισήγηση της διοίκησης, αναδείχτηκε και ο ρόλος των άλλων δυνάμεων που δρουν στον κλάδο και υπονομεύουν τα συμφέροντα και την ενότητα των εργαζομένων. Είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαγεωργίου: «Τα παραδείγματα είναι πολλά για την υπονομευτική δράση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και πολλών σωματείων. Εμείς το λέμε καθαρά: Εργάτη πρέπει να απαλλαγείς από τέτοιες πλειοψηφίες. Να αλλάξεις τους συσχετισμούς άμεσα. Να κόψεις κάθε σχέση με όσους είναι μέρος του προβλήματος, γιατί είναι ένα με τον εργοδότη σου.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που μας σερβίρουν αγωνιστικά "ορεκτικά" στα λόγια και στην ουσία μάς καλούν να κάνουμε "λίφτινγκ" στο βάρβαρο αυτό σύστημα. Μας κατηγορούν ότι τα παραπέμπουμε όλα στη "Δευτέρα Παρουσία", λες και στις κινητοποιήσεις που συμμετείχε και οργάνωσε το Συνδικάτο μόνο μέσα στον Οκτώβρη, δεν αγωνιζόμασταν για τη βελτίωση της ζωής μας, για άμεσα μέτρα προστασίας των συναδέλφων μας που πλήττονται περισσότερο.

Τέτοιες κινητοποιήσεις ήταν τα συλλαλητήρια στις 16 και 22 Οκτώβρη, η 40ωρη κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας στις 15 Οκτώβρη, η μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στο ΤΑΠΙΤ στις 20 του μήνα. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις δεν είδαμε κανέναν από τις δυνάμεις τις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΝΤΖΑΣ, που έρχονται ανά δύο ή τρεις στα ανοιχτά ΔΣ, έχοντας ως κύριο αντίπαλο το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο, με κριτική αλλά και συκοφαντίες.

Πρόκειται γι' αυτούς που δήθεν συμφωνούν στην ταξική γραμμή, κρύβοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο. Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγηθεί η λύσσα τους να μη γράφονται στα σωματεία όπου οι ίδιοι είναι στελέχη οι εργαζόμενοι από δουλεμπορικά και "εξτρά", όπως γίνεται στο "Hilton"; Πώς να εξηγηθεί ότι η παρουσία τους στο Συνδικάτο είναι μέσω αντιπροσώπων; Πώς αλλιώς να δικαιολογηθεί ότι καλούν στις 12 Νοέμβρη σε συγκέντρωση που συμμετέχει το διασπαστικό Σωματείο Σερβιτόρων - Μαγείρων και όχι εκεί που συγκεντρώνεται ο κλάδος στην Αττική;».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
Κανένας δεν θα πιάσει δουλειά την Πέμπτη

Σε μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι εξέλεξαν εργοταξιακή Επιτροπή

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Ούτε μια σφυριά δεν έπεσε χτες το πρωί στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όπου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής είχαν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν για την οργάνωση της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Σταύρο Λίτσα, καθώς και αντιπροσωπεία της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο χώρο και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Πάνω από 300 εργαζόμενοι του εργοταξίου συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση που έγινε στη διάρκεια της στάσης εργασίας και στην οποία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Τη συνέλευση, στην οποία πήραν το λόγο και αρκετοί από τους εργαζόμενους, απασχόλησε και το πώς θα εξασφαλιστεί η διακριτή συμμετοχή των εργαζομένων του εργοταξίου στο μπλοκ που θα συγκροτήσουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην Ομόνοια.

Από τη συνέλευση μάλιστα εκλέχτηκε και πενταμελής εργοταξιακή Επιτροπή, αντιπροσωπευτική των οικοδόμων, μηχανικών, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων που δουλεύουν στο εργοτάξιο. Η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής είναι σημαντική για την οργάνωση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο και ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα στην ισχυροποίηση των δύο ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλούσαν στη χτεσινή στάση εργασίας.

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ούτε βήμα πίσω!» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Τα σωματεία και τους φορείς που εκφράζουν συμπαράσταση χαιρετίζει η Σωματειακή Επιτροπή

Από την περιφρούρηση της κινητοποίησης στην πύλη του εργοστασίου
Από την περιφρούρηση της κινητοποίησης στην πύλη του εργοστασίου
Ενα μαζικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχει ξεσηκώσει στο Ηράκλειο ο αγώνας των 42 εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», που, εδώ και πέντε μέρες, διεκδικούν να επιστρέψουν στη δουλειά, με όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει συσπειρωμένοι στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και τη Σωματειακή τους Επιτροπή.

Οι εργαζόμενοι έκαναν χτες το πρωί γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να παραμείνουν στην πύλη του εργοστασίου όσο χρειαστεί. Μέχρι στιγμής έχουν αποκρούσει κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να «μπάσει», με τη βοήθεια της αστυνομίας, τους λιγοστούς από τους νέους εργαζόμενους που δέχτηκαν να πιάσουν δουλειά σε αντικατάσταση του παλιού, απολυμένου προσωπικού. Θυμίζουμε ότι η νέα εταιρεία, που ανέλαβε την εργολαβία, προσπαθεί να απαλλαγεί από την παρουσία τους και να τους αντικαταστήσει με νέους και «φτηνότερους» εργαζόμενους.

Στο πλευρό τους βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος κατέθεσαν για το θέμα Αναφορά και Ερώτηση στη Βουλή.

Σε νέα ανακοίνωση, η Σωματειακή Επιτροπή αναφέρει: «Δεν περνάει η προσπάθεια της εργοδοσίας, να βάλει τους πάμπτωχους να τσακώνονται με τους φτωχούς για ψίχουλα σε τόσο άθλιες συνθήκες δουλειάς, να βάλει δηλαδή τους υποψήφιους νέους εργαζόμενους να τσακωθούν με τους παλιούς! Ομως είναι φανερό ότι είναι αδίστακτοι! Γι' αυτό δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο: τη δουλειά και τη ζωή μας. Την αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους!».

Η Σωματειακή Επιτροπή καλεί τα σωματεία, τους φορείς να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με αποφάσεις, ψηφίσματα και την παρουσία τους έξω από το εργοστάσιο. Ταυτόχρονα, χαιρετίζει όσους έχουν ήδη δηλώσει συμπαράσταση και συγκεκριμένα το Σωματείο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Σύλλογος Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», τον Αγροτικό Σύλλογο Αρχανών, τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Παράρτημα Ηρακλείου ΠΕΤ - ΟΤΕ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηρακλείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου.

Χαιρετισμό στους εργαζόμενους απηύθυνε, επίσης, ο Μ. Καραντούσιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Τέλος, όπως καταγγέλλει η σωματειακή Επιτροπή, «εντύπωση προκαλεί η στάση της ηγεσίας του Σωματείου χειριστών - κλαρκατζίδων και συγκεκριμένα του προέδρου του σωματείου και αντιπροέδρου του ΔΣ του ΕΚΗ, στελέχους της παράταξης ΠΑΣΚΕ - δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμβάλλει με κάθε τρόπο, ώστε η εργοδοσία να διεμβολίσει το δίκαιο αγώνα των εργατών».

Διαμαρτυρία της ΟΓΕ στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, διεκδικώντας να παρέχονται πλήρως και δωρεάν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας και ιδιαίτερα του μαστού. «Υγεία και Παιδεία ανάγκη λαϊκή, μέτωπο λαέ για την ανατροπή», «Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και μας δικαίωμά μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, ενώ η ΟΓΕ απηύθυνε και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γγ Δημόσιας Υγείας, στον οποίο κατέθεσαν το υπόμνημά τους.

Η ΟΓΕ διεκδικεί: Να εγκριθούν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στον τομέα της Υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία. Να ενταχθεί η ψηφιακή μαστογραφία στις εξετάσεις του υποχρεωτικού προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου, μαζί με την κλινική εξέταση και τον υπέρηχο μαστών, μήτρας, το τεστ Παπανικολάου, με επιστημονικά προσδιορισμένο χρόνο έναρξης και συχνότητα. Δωρεάν μοριακό έλεγχο σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δε θα περάσουν οι απολύσεις στην Αρτα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση των έξι απολύσεων, μεταξύ άλλων και εκλεγμένων συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που αποφάσισε το σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Αρτας, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Οικοδόμων Αρτας καθώς και μαθητές και αγρότες της περιοχής. Σήμερα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων παραμένει ανένδοτη στην απόφασή της και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες επί του θέματος».

Σημαντική παρακαταθήκη οι Απεργιακές Επιτροπές

Μια από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες, που αφήνει ήδη η δουλειά για την οργάνωση της απεργίας, είναι οι Σωματειακές και Απεργιακές Επιτροπές που στήνονται από εργαζόμενους σε διάφορους χώρους δουλειάς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδεικτικά οι Απεργιακές Επιτροπές του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στις εταιρείες δημοσκοπήσεων «CMR», «Ipsos Opinion» και «Metron Analysis». Οι τρεις Απεργιακές Επιτροπές σημειώνουν, σε κοινή τους ανακοίνωση: «Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις δημοσκοπικές εταιρείες είναι νέοι και για αυτούς το δικαίωμα στη σύνταξη και την Ασφάλιση ουσιαστικά καταργείται. Για όλους εμάς, που υπογράφουμε συμβάσεις έργου και παίρνουμε 50 έως 100 ένσημα το χρόνο, η συνταξιοδότηση μοιάζει με άπιαστο όνειρο, ανανεώνουμε ίσα-ίσα τα βιβλιάρια Υγείας μας. Καθημερινά καταπονούμε τον οργανισμό μας με προβλήματα που μας δημιουργεί η δουλειά που κάνουμε σε μυοσκελετικό - όραση - ακοή, λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και διαλειμμάτων. Ολοι όσοι δουλεύουμε σε αυτές τις εταιρείες είμαστε παιδιά λαϊκών οικογενειών και δεν πρέπει να δεχτούμε να καταργηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης για τον οποίο αγωνίστηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας».

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Με επιτυχία έγινε χτες η στάση εργασίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», στις μονάδες της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και πλέον έχουν ξεπεράσει τους τέσσερις μισθούς, την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την επαναφορά των δρομολογίων των λεωφορείων που έχουν περικοπεί.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» στα Καλύβια έκανε το απόγευμα της Τετάρτης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, ενημερώνοντας για τις «οικειοθελείς» παραιτήσεις και τις απολύσεις που δρομολογεί η εργοδοσία και καλώντας τους εργαζόμενους να απαντήσουν και με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.
  • Συγκέντρωση στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, με απόφαση σωματείων του χώρου της Υγείας και τη συμμετοχή υγειονομικών και των Λαϊκών Επιτροπών της πόλης. Κατήγγειλαν την πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Υγείας και απαίτησαν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό, χωρίς επιχειρηματική δράση. Επίσης, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 12 του Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ