ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής

«Χρονικό» και «Εντεύθεν» σε μια ενιαία συναυλία

Σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»), στις 20.30, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει, διευθύνοντας ο ίδιος, σε μία ενιαία συναυλία, το εμβληματικό μουσικό του έργο «Χρονικό» σε στίχους Κ. Χ. Μύρη και το νέο του δίσκο «Εντεύθεν».

«Χρονικό»: Η δομή του «Χρονικού», όπως έχει αναφέρει ο συνθέτης, έχει δύο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νέο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει την πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας. Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη, την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκου. Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης.

«Εντεύθεν»: Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ζωντανά όλα τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τον καινούριο του δίσκο. Το «Εντεύθεν», που σημαίνει «από εδώ», είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες.

Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάση του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή.

Συμμετέχουν: Η 12μελής μεικτή χορωδία «Fons Musicalis» σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα και η Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Πειραιώς Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στην Πύλο

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.

Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: Χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα - ορισμένα με χρυσά χείλη - χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1.000) ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.

Η ανασκαφή στον Ανω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Υστερης Εποχής του Χαλκού.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αγαπημένα μουσικά «τοπία»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία της ηχογράφησης των δύο sold out συναυλιών στο Θέατρο Βράχων, με τις οποίες γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 χρόνων στη δισκογραφία, ο Μίλτος Πασχαλίδης από την Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου (Φραντζή & Θαρύπου 35-37, τηλ.: 210.9226.975), κάθε Σάββατο, στις 10.30 μ.μ. (εκτός από τις 7 Νοέμβρη), μας ξεναγεί στα αγαπημένα του τοπία από το ελληνικό τραγούδι. Οι δικές του, προσωπικές στιγμές αλλά και συνεργασίες του με εκλεκτούς συναδέλφους, μπλέκουν με τα τραγούδια που αγάπησε και ζήλεψε.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνδυάζει με άνεση το σύγχρονο τραγούδι με την παράδοση, έχοντας και ο ίδιος μακρά θητεία στην κρητική μουσική. Γνωστός πια σε όλους για τα δυναμικά και απρόβλεπτα προγράμματά του, με έντονο αυτοσχεδιασμό και αυθορμητισμό, έχει καταξιωθεί ως ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων.

Μαζί του σε αυτές τις εμφανίσεις οι σταθεροί του συνεργάτες τα τελευταία χρόνια: Η Μιρέλα Πάχου σε πιάνο, ακορντεόν και τραγούδι, ο Δημήτρης Σινογιάννης στις ηλεκτρικές κιθάρες, ο Πάρις Περυσινάκης στη λύρα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα. Στην ηχοληψία ο Νίκος Λαγός και στα φώτα ο Μανώλης Μπράτσης.

Είσοδος στο μπαρ: 13 ευρώ, μπίρα - κρασί.

Μελωδίες, συναισθήματα, προσδοκίες

Μετά την περσινή επιτυχία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Παντελής Βούλγαρης θα μας παρουσιάσουν για δεύτερο χρόνο, μέχρι τις 10 Γενάρη, στο θέατρο «Διάνα», τη μουσικοθεατρική παράσταση «9.05» (εννέα και πέντε). Με ανανεωμένο πρόγραμμα από τους Βασίλη και Χρήστο, φρεσκαρισμένα κείμενα από τον Οδυσσέα και πάντα κάτω από την επίβλεψη του Παντελή, το τρένο των 9.05 θα αργήσει ακόμη μια χρονιά να έρθει. Ενα τρένο που καθυστερεί. Μια μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στο σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει τη συλλογική μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους.

Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος. Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου. Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος. Drums - κρουστά: Στέφανος Δημητρίου. Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης. Βιολί - τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη. Κιθάρες - πνευστά: Γιάννης Αυγέρης.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου. Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου.

Η ιστορία του ρεμπέτικου από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση

Μέλη των Κοινωνικών Επανεντάξεων του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, με τη φιλική συμμετοχή της Μαίρης Δεναξά, αποτελούν την ομάδα μουσικής της Κοινωνικής Επανένταξης και παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με αναλόγιο «Η ιστορία του Ρεμπέτικου». Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία για τον πολιτισμό, την κοινωνική προσφορά και τη σύνδεση της προσπάθειας πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών με την κοινωνία.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται τις Δευτέρες του Νοέμβρη και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2, 9, 16 και 23 Νέεμβρη, στο Πολιτιστικό Στέκι ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής), στις 19.30.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αθήνα, ο πρώτος σταθμός του Φεστιβάλ Δράμας

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει έως και την Τετάρτη, 4 Νοέμβρη, και έκανε την πρώτη του στάση την Περασμένη Πέμπτη στη φιλόξενη στέγη του «Τριανόν», (Κοδριγκτώνος 21 τηλ.: 210.8215.469). Οι φίλοι των ταινιών μικρού μήκους έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν: Το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 38ου Φεστιβάλ (41 ταινίες), το Βαλκανικό Πανόραμα και τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας. Tην εκδήλωση ανοίγουν και κλείνουν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ