ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια των ιμπεριαλιστών

Ο Ομπάμα φέρεται έτοιμος να στείλει δεκάδες κομάντος μεταμφιεσμένους σε «στρατιωτικούς συμβούλους» στη βόρεια Συρία

Από τις χτεσινές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη
Από τις χτεσινές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη
BIENNH.--

Νέος διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ 17 ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, των χωρών του Κόλπου και της Ρωσίας, παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ, εκτυλισσόταν από χτες το μεσημέρι σε αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου «Ιmperial» της Βιέννης, με κεντρικό ζήτημα τις δυνατότητες για τη «μεσοπρόθεσμη εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία», χωρίς τη συμμετοχή... Σύρων αξιωματούχων (είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης εντός ή εκτός Συρίας).

Διπλωματικές πηγές που είχαν πρόσβαση στο τραπέζι των μαραθώνιων διαβουλεύσεων, εκτιμούσαν ότι η χτεσινή συνάντηση δε θα οδηγήσει στην έκδοση κάποιου τελικού κοινού ανακοινωθέντος, λόγω των έντονων διαφορών που παραμένουν αγεφύρωτες στην ενδοϊμπεριαλιστική σκακιέρα, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Ρόιτερς ότι πιθανώς να δοθεί συνέχεια και να επαναληφθεί για τρίτη φορά και την επόμενη βδομάδα η συνάντηση των 19 στη Βιέννη (που είναι η δεύτερη από την περασμένη Παρασκευή 23/10).

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, σημείωσε ότι οι χτεσινές συνομιλίες στη Βιέννη «επικεντρώθηκαν στη συριακή αποκατάσταση» της σύρραξης, προσθέτοντας ότι «μόνο οι Σύροι μπορούν να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ». Επιπροσθέτως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε με νόημα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία στη Συρία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της συριακής κυβέρνησης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα «περιορισμένης» χερσαίας επιχείρησης από τις ΗΠΑ στη Συρία, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο Κογκρέσο. Ο ίδιος απάντησε έτσι ότι «το ερώτημα της χρήσης στρατιωτικής βίας με όποια μορφή, χωρίς τη συμφωνία της Δαμασκού, για μας είναι μη αποδεκτό».

«Στρατιωτικούς συμβούλους» στη Συρία στέλνει ο Ομπάμα

Φαίνεται πως ο Ριαμπκόφ δεν έκανε τυχαία την παραπάνω δήλωση, αφού ώρες μετά (χτες το απόγευμα) η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν έτοιμη να ανακοινώσει την ανάπτυξη «ενός μικρού αριθμού δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων» στη Συρία, οι οποίες θα έχουν, τάχα, «συμβουλευτικό ρόλο». Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς που επικαλείται μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Συρία 20-30 στρατιωτικούς συμβούλους που θα συμμετάσχουν - δήθεν - «στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Μια άλλη πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν θα είναι «πολύ μικρός», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι παραπάνω αξιωματούχοι ερμηνεύουν αυτή την επιλογή στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης των «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ενόπλων στη Συρία που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες, μολονότι η Ουάσιγκτον εντείνει ταυτόχρονα τις προσπάθειές της για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

Ανταλλαγές «μαύρων λιστών»

Ας επανέλθουμε, όμως, στη Βιέννη, όπου χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, (αρμόδιος για Αφρική και Μέση Ανατολή) δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση «θα ανταλλάξουν λίστες με οργανώσεις και παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία». Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη έτοιμη μία λίστα, που προς το παρόν έχει 38 συριακές οργανώσεις και ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές και γι' αυτό «θα πρέπει να καταπολεμηθούν». Μία παρόμοια λίστα έδωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ανάλογη λίστα υποσχέθηκε και η αμερικανική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που τέθηκε επικεφαλής του τραπεζιού, να δηλώνει «αισιόδοξος» για την εκδήλωση προόδου, αν και παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις «είναι πολύ δύσκολες»...

Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η δήλωση του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αμίρ Αμπντολαχιάν, πως το Ιράν θα υποστήριζε μία εξάμηνη μεταβατική περίοδο μετά από εκλογές που θα καθορίσουν την πολιτική τύχη του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί τη διατήρηση του Ασαντ στην εξουσία για πάντα»...

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται το μεγάλο παζάρι διαπραγμάτευσης στη Βιέννη ν' ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας και μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και για άλλες περιφερειακές κρίσεις. Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε χτες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ, θεωρώντας πως αυτές οι διαπραγματεύσεις (στις οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά και το Ιράν και η Σ. Αραβία) μπορεί ν' ανοίξουν το δρόμο για μια συνολικότερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης για άλλες συγκρούσεις όπως στην Υεμένη και το Ιράκ. «Πιστεύω ακράδαντα πως σε μια δεδομένη στιγμή, πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Είναι γειτονικές χώρες και όλες έχουν λόγους να ακουστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ιράν, της Κίνας (που τελικά εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Λι Μπάοντονγκ), της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Λιβάνου. Συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος Στάφαν Ντε Μιστούρα και εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές αύριο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κάλπες επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών στήνονται αύριο στην Τουρκία, αφού μετά το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες στις 7 του περασμένου Ιούνη δε βρέθηκε καμιά «φόρμουλα» διακομματικής συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, όπου ο ρόλος της τουρκικής πλουτοκρατίας παραμένει ισχυρός. Παράλληλα, και στο εσωτερικό της ίδιας της τουρκικής αστικής τάξης μεγαλώνουν οι αντιθέσεις, έκφραση των οποίων είναι και η στοχοποίηση ΜΜΕ που ασκούν κριτική σε κυβέρνηση και ΑΚΡ, όπως και επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών κ.τ.λ. που διασυνδέονται με αντιπάλους των Νταβούτογλου - Ερντογάν (όπως ο ισλαμιστής επιχειρηματίας Φετ. Γκιουλέν). Ενταγμένοι σε τέτοιες «κόντρες» είναι και οι τόνοι που τις τελευταίες μέρες υψώθηκαν σε Ευρώπη και γενικά στη Δύση, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό στην Τουρκία, προσπαθώντας να εμφανίσουν την αντιλαϊκή πολιτική ως «επίτευγμα» ενός μόνο κόμματος. Πάντως, είναι ολοφάνερο ότι το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών θα αλληλεπιδράσει με τις εξελίξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή (στη Συρία, αλλά όχι μόνο), με το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής να είναι νούμερο ένα στην αρθρογραφία και τις πολιτικές αναλύσεις των τελευταίων μηνών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος (και συνιδρυτής του ΑΚΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι «όταν παρατηρούμε κοινωνίες όπου υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη, συνήθως δε βλέπουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αντίθετα, βλέπουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις, για όποιο κόμμα κι αν πρόκειται».

Πάντως, από τη δική του μεριά, ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου (και επικεφαλής σήμερα του ΑΚΡ), επέλεξε να σημειώσει ότι η Τουρκία «δε θα μπορούσε να ανεχτεί νέες εκλογές», αν δεν προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, στο φόντο και των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το ΑΚΡ να συνεχίζει να συγκεντρώνει ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που απαιτεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό

Η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ καλούν στην εκδήλωση αλληλεγγύης με θέμα: «Μαχητικά στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης», που διοργανώνουν, την Τετάρτη 4/11, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Αττικής (3ης Σεπτεμβρίου 110, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ της πλατείας Βικτωρίας). Θα χαιρετίσει ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, και θα παρέμβουν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της ΕΕΔΔΑ και της ΕΕΔΥΕ.

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την αυξανόμενη «ανησυχία» της ρωσικής κυβέρνησης και για την «ασφάλεια» Αφγανιστάν - Κεντρικής Ασίας ανέδειξε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, μιλώντας την Τετάρτη σε συνάντηση των επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ - συμμετέχουν Ρωσία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας από την πρώην ΕΣΣΔ).

Ο Μπορτνίκοφ υποστήριξε ότι ομάδες που μέχρι τώρα εμφανίζονταν ως «Ταλιμπάν», πλέον «έχουν αρχίσει να δρουν υπό τη σημαία του ΙΚ, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά την απειλή, τρομοκράτες να εισβάλουν στην Κεντρική Ασία». Με βάση αυτό, δικαιολόγησε τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας του στη Συρία - που ακολουθεί αυτή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων τους - και βέβαια γίνεται για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, οι «Ταλιμπάν» κατέλαβαν την πόλη Ντάρκαντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τάχαρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στη ζώνη, όπου σημειώθηκαν πολλές ζημιές στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό και οι συγκρούσεις δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ