ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
Χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα στα ΤΕΙ

Από περσινές διαδηλώσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ
Από περσινές διαδηλώσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ
Εκρηκτικά και χρονίζοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με πολλές συνέπειες. Εκτός από το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση υψηλού επιπέδου, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ιδρύματα πλήττει και τη συνείδηση ενός νέου ανθρώπου που μετά από πολύ κόπο, διάβασμα και χρήμα από το υστέρημα της οικογένειάς του κατάφερε να περάσει σε μια σχολή, κι έρχεται αντιμέτωπος με τη ματαίωση, ρίχνοντας τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών του. Πρόκειται για άλλον έναν παράγοντα που έρχεται να λειτουργήσει ως φρένο στην ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του φοιτητικού/σπουδαστικού κινήματος. Σήμερα, σχεδόν σε κάθε ίδρυμα, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών να πρωτοστατούν, κλιμακώνεται μια ποικιλόμορφη δράση - για γενικά και επιμέρους προβλήματα, πλέον πολλές φορές ακόμη και για τα αυτονόητα - με στόχο αρχικά να μπλοκάρει τη λεηλασία που γίνεται και σε βάρος της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σίτιση, στέγαση, μεταφορές, εκπαιδευτικοί, εργαστήρια, δηλαδή κατακτήσεις που συνθέτουν την Ανώτατη Εκπαίδευση, υπονομεύονται. Η πάλη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο κάθε ίδρυμα, όμως, εκτός από το να διεκδικήσει ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις, απελευθερώνει δυνάμεις και διαμορφώνει συνειδήσεις που μεθοδικά απορρίπτουν την παραίτηση και τη μοιρολατρία.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει τη συνέχεια του αφιερώματος στα τεράστια προβλήματα των ΤΕΙ.

ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τα δωμάτια στις εστίες είναι 50 για 750 σπουδαστές. Για να χωρέσει το Α' έτος διώχνουν εστιακούς που έχουν περάσει κάτω από το 40% των μαθημάτων τους. Κενά στους καθηγητές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να μην μπορούν να γίνουν τα μαθήματα χημείας σε ολόκληρο το ΤΕΙ. Η μεταφορά από και προς το ΤΕΙ κοστίζει, καθώς το ΤΕΙ βρίσκεται εκτός πόλης. Οι φοιτητές για μια μεταφορά τους πληρώνουν 0,60 ευρώ. Λόγω έλλειψης εξοπλισμού (χαρτί, φωτοτυπικό) σε πολλά μαθήματα που χρειάζονται σημειώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν.

ΤΕΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δεν υπάρχει καν εστία. Ομως, ακόμη και αυτές που είναι έτοιμες αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί καλύπτουν τις ανάγκες για 70 μόνο σπουδαστές. Οι σπουδαστές πρέπει να πληρώνουν για τη μεταφορά τους. Πολλά μαθήματα δε γίνονται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τεράστια είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Υπάρχουν 6 μόνιμοι διδάσκοντες στο ένα τμήμα και 2 στο άλλο. Στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας δε γίνονται καθόλου μαθήματα στα 3 τελευταία έτη. Υπάρχουν εργαστήρια που γίνονται σε αμφιθέατρα χωρίς χρήση Η/Υ, στο Τμήμα Πληροφορικής! Δεν υπάρχουν καν εστίες, οι σπουδαστές πληρώνουν για τη μεταφορά τους, ενώ πληρώνουν 2,20 ευρώ στη λέσχη όσοι ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη καθηγητών έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται διάφορα τραγελαφικά. Μαθήματα αναβάλλονται για επόμενα εξάμηνα. Ακόμη και μάθημα με κασετοφωνάκι έχει πραγματοποιηθεί, με τον καθηγητή να κάνει μάθημα στη διπλανή αίθουσα. Υπάρχουν καθηγητές που περιμένουν ένα και δύο χρόνια τα δεδουλευμένα τους. Εξοπλισμός σε εργαστήρια (υπολογιστές, δοκίμια, ηλεκτρικές συσκευές, εξαρτήματα, συντήρηση σε μηχανήματα) δεν υπάρχει καν και το εργαστήριο μετατρέπεται σε θεωρία ή άλλες φορές είναι υπό διάλυση. Οι αίθουσες είναι πολύ λίγες για τον αριθμό των σπουδαστών, εργαστήρια συστεγάζονται σε μια αίθουσα. Στη βιβλιοθήκη οι υπολογιστές δε δουλεύουν. Οσο για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων επειδή έχει κλείσει και δε δέχεται άλλους πρωτοετείς, δεν πραγματοποιούνται τα μαθήματα πέραν του 7ου εξαμήνου.

Σχετικά με την εστία δεν έχει πραγματοποιηθεί βιολογικός καθαρισμός. Τα τελευταία δύο χρόνια δε λειτουργεί το διαδίκτυο στους χώρους της εστίας, αλλά και συνολικότερα στο χώρο του ΤΕΙ Χαλκίδας, ζωτικής σημασίας για τις σπουδές (δήλωση μαθημάτων, λήψη και ανάγνωση εγγραφών μαθημάτων, αποστολή εργασιών, κ.ά.). Οι ανελκυστήρες έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Οι κοινόχρηστοι χώροι της εστίας έχουν μεγάλη έλλειψη σε αναγκαία αντικείμενα για τους σπουδαστές τα οποία έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου, όπως σπασμένα παράθυρα, λάμπες, φωτιστικά, προβλήματα στις ντουζιέρες, φώτα που δεν ανάβουν στις τουαλέτες, σπασμένα στέγαστρα που όταν βρέχει σχηματίζονται «λίμνες» στους διαδρόμους. Ακόμη και τα δωμάτια είναι με πεπαλαιωμένη επίπλωση (σπασμένα κρεβάτια, γραφεία, καθρέφτες, μπαλκονόπορτες, τζάμια). Τα προβλήματα είναι αναρίθμητα και αφορούν τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, την αίθουσα ψυχαγωγίας, δεν υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα, δεν έχει γίνει απεντόμωση εδώ και δύο χρόνια κ.ά.

Επίσης και στο ΤΕΙ Χαλκίδας οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεταφορά, καθώς χρησιμοποιούν καθημερινά ΚΤΕΛ.

Το προβλήματα έρχονται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο με το νέο εσωτερικό κανονισμό, όπου απαιτείται εγγύηση 100 ευρώ από τον κάθε σπουδαστή για να πάρει το κλειδί, υπογράφοντας συμφωνητικό. Προβλέπεται η επιβολή ενοικίου, επαναφέρεται η ποσόστωση. Αφαιρέθηκε πλήρως η παράγραφος σχετικά με την απαγόρευση παρέμβασης αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση, άσυλο κ.ά. Στις προϋποθέσεις για στέγαση, μπαίνει ως υποχρέωση του οικότροφου προκειμένου να του ανανεωθεί το δικαίωμα για στέγαση να έχει συμπληρώσει με επιτυχία 15 πιστωτικές μονάδες αλλιώς πετιέται έξω από την εστία.


Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τους φοιτητές της Αθήνας στις 5 Νοέμβρη

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τους φοιτητές της Αθήνας είναι στις 5 Νοέμβρη, οπότε μια σειρά φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν να σημάνει ξεσηκωμός.

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα κάνουν οι Σύλλογοι Μαθηματικού, Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικού, Τούρκικων Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, που σε κοινή τους σύσκεψη συντόνισαν τα αγωνιστικά τους βήματα και δίνουν κλιμάκωση στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με το συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», αλλά και με συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Οι Σύλλογοι στο κάλεσμά τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων:

«Με το ξεκίνημα του Νοέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα μείωση 20% στη χρηματοδότηση για την Παιδεία.

Αυτό σημαίνει:

  • Θα βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Πληρώνουμε ήδη πολλά για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα... σε λίγο θα πληρώνουμε και για να κάτσουμε.
  • Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές! Ηδη σε πολλές σχολές εργαστήρια δεν γίνονται λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, φοιτητές δε χωράνε σε αίθουσες. Εχουμε μέχρι και την παγκόσμια πρωτοτυπία εργαστήρια να γίνονται θεωρητικά σε μαυροπίνακα!

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, που μετατρέπει τα Πανεπιστήμιά μας σε επιχειρήσεις και την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κατάρτιση και εφήμερη γνώση. Τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες παραδίδεται στα μονοπώλια.

Θέλουμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.

Γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που ετοιμάζουν για τους απόφοιτους. Οι περισσότεροι απόφοιτοι δε δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25. Ενώ με το 3o μνημόνιο εξαπολύεται λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αποτέλεσμα οι νέοι απόφοιτοι να μην έχουμε πρόσβαση στην Υγεία, να δουλεύουμε χωρίς άδειες και άλλα δικαιώματα.

Κυβέρνηση - ΕΕ παίρνουν τα μέτρα τους. Οι φοιτητές να πάρουμε τα δικά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ