ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αναδιανομή της πίτας και ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της συγκυβέρνησης

Με ονομαστική ψηφοφορία σε 35 από τα 58 άρθρα ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο επιδιώκεται η αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την κυβέρνηση σε ρόλο διαιτητή, αλλά και η συγκέντρωση των ΜΜΕ σε λιγότερα χέρια, με ανέγγιχτες την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ήταν το μοναδικό κόμμα που κράτησε από την αρχή ξεκάθαρη στάση, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης. Ανέδειξε, επίσης, ότι η διαδικασία του «επείγοντος» και η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα «τα βάζει με την ολιγαρχία και τα μεγάλα συμφέροντα», ήταν ένας αντιπερισπασμός για να «κουκουλώσει» ότι την ίδια ώρα περνάει πλήθος αντιλαϊκών μέτρων για την κερδοφορία ακριβώς του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει στα χέρια του και τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42 και 43 (αφορούν την ανάπτυξη επίγειου δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής από την ΕΡΤ, τον καθορισμό του εύρους της πειθαρχικής ευθύνης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τους σταθμούς εξυπηρέτησης των αυτοκινητιστών σε μεγάλες διαδρομές, τη ρύθμιση εργασιακών θεμάτων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας).

Η διαπλοκή και η αδιαφάνεια θα κυριαρχούν όσο τα ΜΜΕ ανήκουν στο κεφάλαιο

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση επί των άρθρων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αφού ανέδειξε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η αναδιανομή της πίτας, επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών, σημείο στο οποίο επικεντρώνουν την κριτική τα άλλα κόμματα, αλλά σε ποιους ανήκουν οι άδειες. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, οι άδειες θα συνεχίσουν να ανήκουν στους εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες «και αυτό είναι που πρέπει να ανατραπεί», όπως σημείωσε, τονίζοντας πως όσο τα ΜΜΕ είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πάταξη της διαφθοράς.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ονομαστικοποίηση των μετοχών, τόνισε ότι οι εξαιρέσεις υπονομεύουν τη ρύθμιση, ώστε τελικά να μην εφαρμοστεί.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Γ. Γκιόκας απαίτησε να ξεκαθαριστεί με ρητό τρόπο το εργασιακό τους καθεστώς, δηλαδή με κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, οργανόγραμμα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των τεχνικών στα ΜΜΕ, καθώς πλήττονται από το νομοσχέδιο. Εκανε ειδική επισήμανση και στο άρθρο που αφορά το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για όργανο που θα λειτουργεί για την προώθηση των στρατηγικών στόχων του εγχώριου κεφαλαίου, που είναι η αξιοποίηση του «χαρτιού» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, για την αναβάθμιση του ειδικού βάρους του στην περιοχή, σπρώχνοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Η... «ποιότητα της επιχειρηματικότητας» και οι ανταγωνισμοί

Χαρακτηριστικά για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου ήταν όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θέλοντας να το υποστηρίξει ...ιδεολογικοπολιτικά: «Από τη στιγμή που η ενημέρωση γίνεται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της επιχειρηματικότητας» και αυτός είναι ο ...στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης: «Να αλλάξει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας» σε όλους τους τομείς, στο οποίο δε θα «χωράει» τάχα η διαφθορά και η διαπλοκή, αφού θα αναλάβουν οι «υγιείς επιχειρηματίες»...

Η δε αντιπαράθεση με τα άλλα αστικά κόμματα αντικατόπτριζε τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη για την «πίτα» των ΜΜΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «επί της αρχής κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το οποίο πράγματι λειτουργούσε χωρίς ξεκάθαρους κανόνες», επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο όχι επειδή διαφωνεί με την ουσία του, αλλά μάλλον με τους όρους της «μοιρασιάς».

Εξίσου ενδεικτικό των παζαριών ήταν ότι το Ποτάμι, την περασμένη Πέμπτη στην ψηφοφορία επί της αρχής, δήλωσε υπέρ, κάνοντας τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, να επικροτήσει την «υπεύθυνη στάση» του. Ομως, το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αποφάσισε ότι τελικά το κόμμα του καταψηφίζει, ενώ η κριτική που άσκησε ήταν ότι «ο νόμος αυτός είναι στο πόδι, χωρίς μελέτη, χωρίς ευρωπαϊκό προσανατολισμό, χωρίς προβλέψεις για τεχνολογική εξέλιξη. Είναι αντιγραφή του νόμου του Ρουσόπουλου. Προσθέσατε κάποιες κρατικίστικες πινελιές».

Αντίστοιχα «έπραξε» και η Χρυσή Αυγή. Στη συζήτηση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο ειδικός αγορητής της Γ. Λαγός είχε πει για το νομοσχέδιο ότι «κινείται σε καλό πλαίσιο», ωστόσο στην Ολομέλεια η ΧΑ καταψήφισε. Ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, πήρε το λόγο για να ασκήσει... «αντισυστημική» εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις: «Αφού ομιλείτε - και δίκη προθέσεως δεν κάνουμε - για κάθαρση, κάθαρση είναι και ο έλεγχος του παρελθόντος. Να γίνει έρευνα για μεγαλοδημοσιογράφους που έπαιρναν μεγάλους μισθούς». Πρότεινε, ακόμα, «το ΕΣΡ να έχει μεγάλες δυνατότητες ακόμα και να κλείνει σταθμούς. Να είναι όργανο που θα κοιτά την τήρηση του νόμου».

Το ΠΑΣΟΚ, στην ψηφοφορία επί της αρχής, ψήφισε «παρών», η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, αφού εξέφρασε το παράπονό της ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε τις προτάσεις του κόμματός της, σημείωσε: «Θέλω να απευθυνθώ και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Κύριε Τσίπρα, για να φύγει κάθε σκιά ή ισχυρισμός για υποστήριξη συμφερόντων και για τη μέσω των ΜΜΕ παρέμβασής τους στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, θα πρέπει έστω και τώρα να δεχτείτε τις προτάσεις μας. Γιατί, αν θέλετε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό των αδειών».

Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε κατά, με τον πρόεδρό της, Β. Λεβέντη, να αναφέρει ότι ο νόμος δεν εξασφαλίζει τον «πλουραλισμό» και την ισότιμη μεταχείριση.

Αρκετή μπόχα ...διαπλοκής αναδύθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου. Ανέφερε ότι η Βουλή οφείλει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να έχει την εξουσία που της έδωσε ο ελληνικός λαός ή «αν θα συνεχίσουν να κυβερνούν τον τόπο συγκεκριμένοι νταβατζήδες, δημοσιογράφοι μέλη συμμοριών, δολοφόνοι συγκεκριμένων συμφερόντων». Επιδόθηκε, μάλιστα, σε καταγγελίες για συγκεκριμένο επιχειρηματία ιδιοκτήτη ιστοσελίδας, τον οποίο αφού ...διαχώρισε από τους ...«έντιμους επιχειρηματίες», είπε ότι ενώ προεκλογικά στήριζε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «πέρασε από το γλύψιμο στην επίθεση» σε βάρος της κυβέρνησης, επειδή δεν του έγιναν όλα τα χατίρια...

Νέα προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε να στήσει η ΧΑ

Καθαρή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε να στήσει, ξανά στη Βουλή, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, το Σάββατο, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε διατεταγμένη αποστολή, ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Γ. Λαγός, αφιέρωσε όλη την ομιλία του για να αναμασήσει τις χιλιοειπωμένες συκοφαντίες για τον «902».

Αποκαλύπτοντας ότι αυτό που «καίει» τη ΧΑ είναι το κύρος του ΚΚΕ, ακριβώς επειδή πρωτοστατεί στους αγώνες για το δίκιο της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού, ενάντια στα αφεντικά του φασιστικού μορφώματος, δηλαδή τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, έφτασε να ισχυριστεί ότι «το ΚΚΕ είναι τσιράκι του συστήματος» (!), επιστράτευσε τα «γνωστά» και «μουχλιασμένα» αυριανίστικα φληναφήματα περί ...«συγκυβέρνησης με τη ΝΔ» και ξέθαψε ακόμα και τα ασφαλίτικα επιχειρήματα ότι «το ΚΚΕ φύλαγε τη Βουλή από τους αγανακτισμένους»! Την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση και για τις κωλοτούμπες της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο Γ. Λαγός τη μια μέρα είπε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε θετικό πλαίσιο» και την επομένη, στην ψηφοφορία επί της αρχής ψήφισε... «κατά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έδωσε στο φασιστικό μόρφωμα την κατάλληλη απάντηση. Αφού σημείωσε ότι δεν αξίζει «να σπαταλάς σάλιο και να απαντάς σε αυτούς που έχουν δώσει εντολές για δολοφονίες», σχολιάζοντας πως «φαίνεται ότι η κουκούλα δε φεύγει ποτέ», ξεκαθάρισε ότι όλα τα στοιχεία για τον «902» είναι πασίγνωστα, κατατεθειμένα στην εφορία και παντού, ενώ τα χρήματα πήγαν για να εξοφληθούν μισθοί και ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. «Αυτό που επιβεβαιώνεται σήμερα», τόνισε ο Θ. Παφίλης, «είναι ότι ο αντίπαλος των φασιστών της Χρυσής Αυγής», ο στόχος τους, «είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία συνδέονται ποικιλοτρόπως (...) Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι, όπως λέει ο αρχηγός τους, στους ηττημένους του 1945, δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας».

Απορρίφτηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους τεχνικούς

Τις προθέσεις της απέναντι στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ επιβεβαιώνει η συγκυβέρνηση, με την απόφασή της ν' απορρίψει ασυζητητί την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και αφορούσε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των τεχνικών στα ΜΜΕ.

Με την τροπολογία αυτή, το ΚΚΕ απαιτούσε να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 4254/2014, με την οποία καταργείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος ως προϋπόθεση ένταξης στην εργασία για τους τεχνικούς κινηματογράφου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Οπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση, η εν λόγω διάταξη είχε ως αποτέλεσμα τη «διείσδυση στον κλάδο εργαζομένων χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, εκτεθειμένων σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία», να δοθεί η δυνατότητα στην εργοδοσία «να επιβάλει σε δημοσιογράφους - ρεπόρτερ την ταυτόχρονη λήψη εικόνας ή ήχου, χωρίς πρόσθετη αμοιβή», μειώνοντας παραπέρα «θέσεις και "κόστος" εργασίας». Απαξιώθηκε συνολικά η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, «χιλιάδες εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση και πολύχρονη εργασιακή εμπειρία θα βρεθούν στην ανεργία, για τους υπόλοιπους θα επιδεινωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Εμπεριέχονται τεράστιοι κίνδυνοι ατυχημάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά ηλεκτρολογικές εργασίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ