ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποτελειώνουν τις οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα

Περιλαμβάνεται στο επόμενο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και πρέπει να σημάνει συναγερμό στους ναυτεργάτες

Στο δια ταύτα φέρνει η κυβέρνηση και τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, στο πλαίσιο της ικανοποίησης των ζητούμενων του κεφαλαίου, όπως αυτά περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο. Η σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από τον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων από το βήμα της Βουλής και η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή του μνημονίου.

Η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων έρχεται να προστεθεί στο χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, που έχει δρομολογηθεί με την ένταξη του ΝΑΤ στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς να προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Οπως έχει αναφέρει ο Θ. Δρίτσας, «η δεύτερη δεσμευτική υποχρέωσή μας (σ.σ. η πρώτη σε ό,τι αφορά το υπουργείο αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ) αφορά τη σύνθεση των πληρωμάτων των μεγάλων επιβατικών οχηματαγωγών πλοίων των εσωτερικών γραμμών (...) Η δική μας προσπάθεια ήταν να μην περάσει η μεταφορά του μοντέλου της Αδριατικής στις εσωτερικές γραμμές, αλλά με γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, να καθοριστούν τα επίπεδα στελέχωσης για όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Δεν είναι δική μας επιλογή. Τώρα είμαστε στη φάση επεξεργασίας σχεδίων υλοποίησης».

Η μείωση των οργανικών συνθέσεων αποτελεί μία από τις βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών, την οποία έρχονται τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «εταίροι» της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.) να ικανοποιήσουν και να συμπεριλάβουν στο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο («Σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - 4336/ 2015, ΦΕΚ Α' 94/14-08-2015») αναφέρεται: «Οσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, έως τον Οκτώβρη του 2015, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες για τις διεθνείς γραμμές, τηρώντας παράλληλα τις αρχές ασφαλούς επάνδρωσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και θα θεσπίσει νομοθετικές αλλαγές».

Τα περί «διεθνών γραμμών» και «μοντέλου Αδριατικής» σημαίνουν ότι η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες σχεδιάζει να πετάξει στην ανεργία χιλιάδες ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, θα μείνει ένας μικρός αριθμός ναυτεργατών με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση (σύνθεση ασφαλείας) και οι υπόλοιπες ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται - αν καλύπτονται - με ναυτεργάτες που θα εργάζονται σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ειδικότητα και εκπαίδευση.

Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες και στην προστασία επιβατών και ναυτεργατών στη θάλασσα, όπως έχει δείξει η τραγωδία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC», καθώς το καθεστώς στην οργανική σύνθεση συνέβαλε στο να ξεσπάσει πυρκαγιά, με τραγικό απολογισμό 11 νεκρούς και επί της ουσίας άγνωστο αριθμό αγνοουμένων.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη και σε οργάνωση παντού για την απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Αθώοι στη Σάμο για την αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής

Κατέπεσε το κατηγορητήριο σε βάρος των συνδικαλιστών που αντιτάχθηκαν στην αιμοδοσία «μόνο για Ελληνες»

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη έξω από τα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη έξω από τα δικαστήρια
Αθώοι κρίθηκαν το Σάββατο οι τρεις συνδικαλιστές στη Σάμο που διώκονταν για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια στην αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής «μόνο για Ελληνες», τον Απρίλη του 2013. Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και διακόπηκε για το Σάββατο. Και τις δύο μέρες, το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού έκαναν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές.

Στη δίκη παρευρέθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Την αθώωση των τριών συνδικαλιστών χαιρετίζει η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ.

Η δίωξη αφορούσε την Ουρανία Μητσάκη - Αποστόλου, πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και τον Νικόλαο Μπαρμπατζά, πρώην αντιπρόεδρο των Ειδικευομένων Γιατρών του ΓΝ Σάμου. Δεκάδες σωματεία και φορείς απ' όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές.

Η κατηγορία για διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου κατέπεσε, αφού ούτε οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας μπόρεσαν να τη στοιχειοθετήσουν. Ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το κατηγορητήριο, είναι και το γεγονός ότι η μία κατηγορούμενη, Ουρανία Αποστόλου, τη μέρα της κινητοποίησης βρισκόταν εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, για μία ακόμα φορά, αποκαλύφθηκε ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, αφού στα πλαίσια της ακροαματικής διαδικασίας, αναπαράχθηκαν οι απόψεις της σχετικά με την «καθαρότητα» του αίματος.

Συγκεκριμένα, σε ερωτήσεις της έδρας αν στην αιμοδοσία θα γίνονταν δεκτοί αλλοδαποί αιμοδότες, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετάγγιση «ξένου αίματος» σε Ελληνες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά την αιμοδοσία οργανώθηκε από τους χρυσαυγίτες ρατσιστική συγκέντρωση, με συνθήματα κατά των μεταναστών, έξω από το Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στο Βαθύ.

Ενισχυμένη η ΔΑΣ στην ΠΟΕΠΤΥΜ

Αύξησε τις δυνάμεις της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην ΕΠΗΕΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο 6ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΠΤΥΜ (Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΜΜΕ). Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πήρε 19 ψήφους (από 15 το 2013) και εξέλεξε 2 έδρες στο ΔΣ (από 1 το 2013), η ΑΣΚ - ΕΠΗΕΑ - ΕΠΗΕΘ 84 ψήφους και 7 έδρες (όσες και το 2013) και το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 26 ψήφους και 2 έδρες (από 3 το 2013).

Από το συνέδριο εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία και δύο ψηφίσματα που προτάθηκαν από τη ΔΑΣ. Το πρώτο αφορά την επίθεση της εργοδοσίας στον κλάδο και την οργανωμένη απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, με σημαντικούς σταθμούς τα συλλαλητήρια που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στις 22 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα και την απεργία στις 12 Νοέμβρη, σε συντονισμό με άλλους κλάδους. Το δεύτερο ψήφισμα αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και μ' αυτό καλούνται οι Ενώσεις του Τύπου να διεκδικήσουν τη θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς στον κλάδο Υγείας και Επικούρησης.

Τα αφεντικά ξαμόλησαν τους χρυσαυγίτες

Γνωστό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Θήβας ξαμολήθηκε για λογαριασμό των αφεντικών κι έσκιζε αφίσες του ΠΑΜΕ στην περιοχή των Οινοφύτων. Σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Θήβας - Οινοφύτων του ΠΑΜΕ, ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης αναγνωρίστηκε από συνδικαλιστή του ταξικού κινήματος να σκίζει αφίσες για την προπαγάνδιση των συλλαλητηρίων της Πέμπτης στην περιοχή των Οινοφύτων. Οταν του ζητήθηκε ο λόγος για τις πράξεις του, απάντησε με τραμπουκισμούς, βρισιές και αντικομμουνισμό, ενώ προσπάθησε να χειροδικήσει σε βάρος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ. «Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος των χρυσαυγιτών! Πέρα από υπόδικοι για σοβαρότατα εγκλήματα, πέρα από δολοφόνοι, είναι και μπράβοι των αφεντικών. Βαράνε προσοχή και δε βγάζουν τσιμουδιά για την απληρωσιά μέσα στα εργοστάσια και στους χώρους εργασίας, για την εκμετάλλευση και την ελαστική εργασία. Βαράνε προσοχή στο κεφάλαιο και την εξουσία του, στην ΕΕ και την πολιτική της, αλλά επιδίδονται σε απειλές και τραμπουκισμούς απέναντι σε εργάτες, απέναντι σε κομμουνιστές, απέναντι σε μετανάστες!» σημειώνει το ΠΑΜΕ.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Από συμπληγάδες πέρασε κάθε ψήφος στη ΔΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2012): Ψήφισαν 2.582 (2.058), λευκά 1 (12) άκυρα 44 (19), έγκυρα 2.537 (2.027). Ελαβαν: ΔΑΣ 373 και 14,7% (360 και 17,76%), ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ 2.164 και 85,3% (ΠΑΣΚΕ 1.277 και 63% και ΔΑΚΕ 394 και 19,44%). Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ χαιρετίζει ιδιαίτερα τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που έδωσαν τη μάχη και συστρατεύθηκαν στο ψηφοδέλτιό της, καθώς και τους συναδέλφους που στήριξαν με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις. Σημειώνει ακόμα ότι: «Κάθε ψήφος στη ΔΑΣ, για να φτάσει στην κάλπη, πέρασε μέσα από πρωτοφανείς συμπληγάδες: Την τρομοκρατία και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας στα ξενοδοχεία, που επιστράτευσαν διευθυντές, προϊσταμένους και κάθε λογής τσιράκια, το μηχανισμό της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδέσμου, που σε απόλυτη σύμπλευση με την εργοδοσία εκβίασε την ψήφο των συναδέλφων, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ξενοδοχοϋπαλλήλων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ