Στην Αθήνα, η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας, που κατέλαβαν συμβολικά προχτές οι ταξικές δυνάμεις. Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα
Η πορεία πάνω στη Σταδίου |
Πάνω από την εξέδρα, δέσποζε το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του υπουργείου, που καλούσε σε κλιμάκωση, με ένταση της δουλειάς για τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και την απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Το υπουργείο Εργασίας παρέμενε σε συμβολική κατάληψη από τις ταξικές δυνάμεις μέχρι και αργά χτες το απόγευμα, όταν οι χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα συνεχιζόταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, με την πρώτη φουρνιά των προαπαιτούμενων για το 3ο μνημόνιο.
Η συμβολική κατάληψη έγινε τη μέρα που ο υπουργός Εργασίας προγραμμάτιζε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα για το Ασφαλιστικό. Η παρουσίαση του πορίσματος μεταφέρθηκε τελικά στη Βουλή και επιβεβαίωσε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η πλήρης ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, το σαρωτικό χτύπημα κύρια στους νέους ασφαλισμένους.
Γι' αυτό τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση, είχαν στο επίκεντρό τους το Ασφαλιστικό και την αποφασιστικότητα του ταξικού κινήματος να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να εμποδίσει τα μέτρα και την εφαρμογή τους, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τα περάσει με νόμο μέσα στον επόμενο μήνα.
Στη Φιλελλήνων |
Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την ώρα που ο κόσμος βρισκόταν «απλωμένος» πάνω στη Σταδίου, από την Ομόνοια μέχρι τις παρυφές του Συντάγματος. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, διαδήλωσαν χτες και στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην περάσει ως αναγκαίο κακό η ζωή με τα ελάχιστα, ο ελάχιστος μισθός, η ελάχιστη σύνταξη, τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, η μισοδουλειά, η μισοζωή.
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Κώστας Ηλιού, από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 22/10, να προετοιμαστούν για πιο σκληρούς αγώνες, για την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στη Θεσσαλονίκη |
Απόσπασμα από την ομιλία του Β. Πετρόπουλου στη συγκέντρωση
Ο Βασίλης Πετρόπουλος |
Πάμε κόντρα! Πάμε κόντρα στις δυσκολίες, πάμε κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς, βάζουμε στόχο ανατροπής τους με την οργάνωση νέων εργατικών μαζών, ανοργάνωτων εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, νεολαίας, την απαλλαγή των συνδικάτων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο, την ήττα του κοινωνικού εταιρισμού και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Πάμε κόντρα στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση. Πάμε κόντρα στη λογική της ανάθεσης, της παθητικής στάσης, της αποχής από τον αγώνα. Είναι συνειδητή η επιλογή μας, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τη δύναμη του ταξικού μας αντίπαλου. Νιώθουμε και τη δική μας ευθύνη να σταθούμε όρθιοι για τα παιδιά μας, για την τάξη μας. Γι' αυτό θα κριθούμε.
Οσα δικαιώματα έγιναν νόμοι, κατοχυρώθηκαν πηγαίνοντας κόντρα. Κόντρα σε νόμους, κόντρα στο κράτος, κόντρα σε δυσμενείς συσχετισμούς πολλές φορές, νικώντας με αγώνα εμπόδια πιο άγρια και πιο σκληρά. Με αίμα, εκτελέσεις, φυλακές, διωγμούς, ανείπωτα βάσανα. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε πίσω, να κάτσουμε στα αυγά μας.
Δηλώνουμε την απόφασή μας: Οργανώνουμε αγώνα με πείσμα. Δεν κάνουμε πίσω. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στον εργαζόμενο φτωχό λαό μας, στους νέους και τις νέες. Οι προηγούμενες γενιές αγωνιστών μάς κληροδότησαν ένα μεγάλο δίδαγμα. Η εργατική τάξη και ο λαός θα ανταποκριθούν αρκεί εμείς να είμαστε μπροστάρηδες και αποφασισμένοι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το σπέρμα της αντεπίθεσης. Οι αγώνες των προηγούμενων χρόνων δεν πήγαν χαμένοι. Εχουν βάλει το δικό τους σπόρο.
Επιδιώκουμε να δημιουργηθούν και να εκφραστούν παντού οι προϋποθέσεις της αντεπίθεσης. Ανοδος του ριζοσπαστισμού σημαίνει μέτωπο ανυποχώρητο με την καπιταλιστική εργοδοσία, τους ανθρώπους της, τα κόμματά της, τις ενώσεις των μονοπωλίων, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καμιά συναίνεση στη φτωχοποίηση του εργαζόμενου λαού, στην περιβόητη πολιτική σταθερότητα, που σημαίνει να ράψουμε το στόμα μας, να συμβιβαστούμε, να ανεχτούμε την ένταση της καταστολής.
Ανοίγουμε, με σχέδιο, πρόγραμμα αγωνιστικό, στόχους πάλης και θέσεις ταξικές που διεκδικούν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο. Υπερνικάμε δυσκολίες για την οργάνωση στο σωματείο, τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, τη μαζικοποίηση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, την επιτυχία του απεργιακού αγώνα που θα τραντάζει κυβέρνηση και αφεντικά».
Το γιγαντοπανό παρέμεινε και χτες στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας |
Η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί για τους εργαζόμενους το πλέγμα προστασίας που συνδυάζει το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Ολα αυτά, που τα έχουν χρυσοπληρώσει με ιδρώτα και κόπο οι εργαζόμενοι, σήμερα κατακρεουργούνται!».
Τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ο Θωμάς Κακκαβάς, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, στην εισήγηση που έκανε χτες, στη συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα της κυβέρνησης. Η συνέντευξη δόθηκε το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου για δεύτερη μέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η συμβολική κατάληψη από συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Ο Θ. Κακκαβάς αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πρότασης - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό. Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, τόνισε πως τα σημερινά μέτρα έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα και να δώσουν τη χαριστική βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Από τη χτεσινή ανοιχτή συνέντευξη Τύπου |
Τις 320 έχουν φτάσει οι αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων, Συνταξιουχικών Οργανώσεων, Ενώσεων και Συλλόγων των ΕΒΕ και άλλων φορέων του κινήματος (Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι κ.ά.), που έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων και της απεργίας, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συσκέψεις που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ενδεικτικά, το πρόγραμμα για αύριο, Κυριακή, είναι το εξής: Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί τα σωματεία της Αττικής σε ευρεία σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β). Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ, στις 6 μ.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας καλούν σε περιφερειακή σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ.
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 9 π.μ., η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), με σκοπό να θέσει εκ νέου στην πολιτική ηγεσία μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Το σωματείο διεκδικεί να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ και καταγγέλλει πως σήμερα, ενώ στις καταστάσεις προσωπικού του ΣΕΠΕ δηλώνονται ως λιμενεργάτες, ασφαλιστικά καλύπτονται με το ένσημο ανειδίκευτου εργάτη. Επιπλέον, διεκδικεί να εγγραφούν οι εργαζόμενοι στο Μητρώο Α-Β φορτοεκφορτωτών και να αναγνωριστούν όλες οι ειδικότητες, καθώς και να συσταθεί ενιαία Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Το σωματείο συνεχίζει την προσπάθεια για την υπογραφή ΣΣΕ και ζητά τριμερή για το θέμα αυτό, ενώ με αφορμή τα αντιασφαλιστικά μέτρα, παλεύει για να διατηρηθεί το υφιστάμενο όριο ελάχιστων ημερών ασφάλισης (4.500 ημερών ασφάλισης) για τη συνταξιοδότηση και αντιδρά σε ενδεχόμενη αύξησή του. Το σωματείο έχει αποφασίσει επίσης τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη, ενώ την Κυριακή θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη.
Αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΜΕΤΡΟΠΟΛ, στη Λάρισα (Ρούσβελτ 14, δίπλα στην πλατεία Ταχυδρομείου), θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Η σύσκεψη αναμένεται να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση συντονισμένων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να πάρουν μέρος Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων από όλη τη χώρα. Αιχμή των κινητοποιήσεων θα είναι η αντίκρουση της νέας, σφοδρής επίθεσης που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες με τα νέα, σκληρά αντιαγροτικά μέτρα που προωθούνται μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Μέτρα - φορολογικά και άλλα - που αν περάσουν και εφαρμοστούν θα τους οδηγήσουν, πολύ γρήγορα, στη χρεοκοπία και το μαζικό ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Κάθε μέρα, κάθε ώρα στους δρόμους του αγώνα. Δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα. Μόνο η ενότητα της εργατικής τάξης, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η λαϊκή συμμαχία μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο. Και αυτό το πολυνομοσχέδιο που συζητιέται απόψε στη Βουλή και όσα έρχονται τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να σημάνουν πραγματικό ξεσηκωμό. Αποτελούν πραγματική αιτία πολέμου και η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συντάξεων και το Φορολογικό και τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ανεργία, που έχει πάρει τα ύψη. Το ερώτημα που πρέπει να μπει μέσα στο λαό και να το απαντήσει, είναι ανάπτυξη για ποιόν, με τι στόχους, αν θα είναι για το λαό μας, για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τη λαϊκή οικογένεια ή αν θα είναι για το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Αυτό είναι το ερώτημα, αυτή πρέπει να είναι και η κατεύθυνση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται κάθε στιγμή, κάθε ώρα, στο πλευρό του λαού μας, μέσα στους αγώνες και μέσα στη Βουλή, κυρίως έξω απ' αυτή, στους δρόμους του αγώνα».