...ενώ συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
Από την προχτεσινή συνεκπαίδευση της φρεγάτας του ΠΝ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το αμερικανικό πλοίο «USS W.S CHURCHILL» |
Σε αυτή τη βάση, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου μετέβη με αφορμή τη διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, επισκέφτηκε, προχτές Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τη βοηθό υπουργό Αμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ελίσα Σλότκιν και τον αναπληρωτή υφυπουργό Αμυνας για Θέματα Εφοδιασμού, Τεχνολογίας και Διοικητικής Υποστήριξης, Α. Εστέβες. Σημειωτέον, είχε προηγηθεί πριν μερικούς μήνες η επίσκεψη στο αμερικανικό Πεντάγωνο του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου.
Επισήμως, «αντικείμενο των συζητήσεων υπήρξε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς περιβάλλεται από εστίες πολεμικής έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των οργανισμών που συμμετέχει η χώρα μας». Του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή, που προωθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με αφορμή τους τζιχαντιστές.
Παραπέρα, «ιδιαίτερο αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι αντιπροσωπείες της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας πλαισίωναν τον ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια της επίσκεψης στην Εκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2015». Οπου ως «συνεργασία» εννοούν τη διασύνδεση εγχώριων ομίλων με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά μονοπώλια, με γνώμονα τις μπίζνες τους και τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.
Σε αυτό το υπόβαθρο, ο Δ. Βίτσας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του: «Στη διάρκεια της παραμονής μας στην Ουάσιγκτον, μέσα από τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν, αναδείχτηκε η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για διεύρυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για ανάπτυξη και παραπέρα διεύρυνση της συνεργασίας μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μια συνεργασία που θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».
Παράλληλα με τις επαφές της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, τρέχουν και οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αντίστοιχες αμερικανικές ή άλλες ΝΑΤΟικές, προς ...εμπέδωση όσων αποφασίζουν σε «θεωρητικό» επίπεδο.
Συγκεκριμένα:
-- Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της 330ής Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξάγεται στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Επισήμως, «σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και διαδικασίες».
-- Επίσης, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της 335ής Μοίρας στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon». Αεροσκάφη της Μοίρας είχαν μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Buchel της Γερμανίας.
-- Από αύριο ως τις 6/11, κλιμάκιο της 347ής Μοίρας μετασταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Trapani, στην Ιταλία, προκειμένου να συμμετάσχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture», η οποία διεξάγεται σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών.
-- Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΑ μετείχε Τρίτη και Τετάρτη στο «Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO», στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις Αεροπορίες της Συμμαχίας».
-- Τέλος, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» προχώρησε προχτές Πέμπτη σε συνεκπαίδευση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS W.S CHURCHILL».
Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Αθήνα, σε άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την περιλάλητη «ενεργητική» και «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της. Αλλωστε, το ίδιο το θέμα της Διάσκεψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Πρόσχημα, τώρα, η αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών, που προηγουμένως τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα, πάντα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων.
Διόλου τυχαία, στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα συναντηθεί και με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, την Τρίτη, αναμένεται δε να έχει συναντήσεις και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, προετοιμάζοντας την επίσκεψη στην Αθήνα και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς πλέον η ευθεία διασύνδεση της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς» με την Ουάσιγκτον δεν κρύβεται...
Ισα ίσα το διαλαλούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Ελεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του, προχτές, στο ραδιοσταθμό «Alpha», απαντώντας στο ερώτημα, «οι ΗΠΑ νιώθετε να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα όσο ποτέ άλλοτε;»:
«Νομίζω ότι η πολιτική της κυβέρνησης, της διοίκησης Ομπάμα, είναι μια πολιτική που είναι κοντά στα κεϋνσιανά σχήματα της πολιτικής οικονομίας. Είναι μακριά από τους νεοφιλελευθερισμούς και, ξέρετε, στην Ευρώπη προς το παρόν κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, άλλο αν μέσα από τη διαπραγμάτευσή μας και η ίδια η ζωή έχει κάνει βαθιά ρήγματα σε αυτό.Στην Αμερική, κατά συνέπεια, οι αντιλήψεις για το πώς γίνεται η οικονομική πολιτική βρίσκονται πιο κοντά σε μας από πολλές άλλες δυτικές χώρες».
Παραπέρα, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών».
Τι θέλει να βγάλει η κυβέρνηση από τη Διάσκεψη; «Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της Διεθνούς Διάσκεψης είναι: Προστασία πολιτισμού, θρησκείας, ανθρώπινης ζωής, αλληλεγγύης, κατανόηση του τι πραγματικά γίνεται στη Μέση Ανατολή. Και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα διεθνές παρατηρητήριο εδώ στην Αθήνα, το οποίο θα παρακολουθεί σταθερά τα πολιτισμικά και τα θρησκευτικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, διεκδικώντας ρόλο... «επιτηρητή» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με εργαλεία τύπου «διεθνών παρατηρητηρίων» που μπορούν να παρέχουν προσχήματα για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, για να επιτευχθεί και η... «προστασία» που θέτει ως στόχο.
Αλλωστε, ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, της 24/9, άφηνε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο. Εγραφε: «Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Την ώρα που συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων σε επίπεδο ΕΕ για τους ξεριζωμένους και των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τείχη, θαλασσοπνίγονται, συναντάνε διάφορα εμπόδια, πέφτουν ακόμα και νεκροί από σφαίρες συνοροφυλάκων.
Νέο τραγικό θύμα στην «αλυσίδα» των αδικοχαμένων, ένας νέος Αφγανός πρόσφυγας που πυροβολήθηκε από αξιωματικό της συνοριακής αστυνομίας στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, κοντά στην πόλη Σρέδετς στα σύνορα με την Τουρκία. Το περιστατικό, για το οποίο διατάχθηκε έρευνα, εμφανίζεται ως «ατύχημα» από «εξοστρακισμό προειδοποιητικής βολής αστυνομικού», όταν ομάδα 50 περίπου Αφγανών «αντιστάθηκε στη σύλληψη όταν εισήλθαν παράνομα στη χώρα». Ο άτυχος νέος εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η Βουλγαρία, που δεν εντάσσεται στη Συνθήκη Σέγκεν, έχει το τελευταίο διάστημα αναπτύξει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, έχει τοποθετήσει κάμερες και αισθητήρες κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη προκειμένου να καλύψει τα 160 χλμ. των συνόρων της με την Τουρκία.
Τραγική τύχη είχε επίσης πρόσφυγας που δεν έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί, γιατί στην κυριολεξία «πολτοποιήθηκε» όταν παρασύρθηκε την Πέμπτη το βράδυ από εμπορική αμαξοστοιχία στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλέ στη βόρεια Γαλλία, στην προσπάθειά του να περάσει στη Βρετανία. Ηταν ο 16ος νεκρός στο λεγόμενο Eurotunnel, ενώ και μια 30χρονη γυναίκα από τη Συρία προχτές υπέκυψε στα τραύματά της, όντας τραυματισμένη από αυτοκίνητο κοντά στην ίδια σήραγγα. Στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Την ίδια ώρα, σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αναμενόταν να αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων με την Κροατία. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι το κλείσιμο θα ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα.
Στη Γερμανία, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N24, το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία. Επίσης, μια μέρα πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, το 68% εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι αναξιόπιστος.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ διέψευσε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche» ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος με την Ελλάδα αν αυτή δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες». Είπε ότι το «τρίτο πρόγραμμα και η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση».