Στο παραπάνω χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις για 12 μέρες, με συνολικό χρόνο βυθού 40 περίπου ανθρωποωρών και ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα. Η για πρώτη φορά συστηματική ανασκαφή (μετά από τις τρεις αποστολές στα 1900, 1953, 1976) στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, όπου η υποβρύχια αρχαιολογία έκανε τα πρώτα της βήματα, αποτελεί επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο ο οποίος έχει αναμοχλευθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εντούτοις, η συστηματική ανασκαφική επιστημονική προσέγγιση διευρύνει σταδιακά τις γνώσεις μας για το ίδιο το ναυάγιο και το φορτίο του και βοηθά στην κατανόηση του χώρου και του συμβάντος.
Στη διάρκεια της έρευνας διανοίχθηκε μία συστηματική ανασκαφική τομή, η οποία έφθασε σε βάθος μέχρι 0,7 μ. σε στρώμα πυκνής κεραμικής. Σε αυτήν εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων μεταλλικά ελάσματα, μικρά ξύλινα θραύσματα από το κέλυφος του πλοίου, ένα χάλκινο τμήμα επίπλου (θρόνος;), τμήμα οστέινου αυλού, πεσσός επιτραπέζιου παιχνιδιού από υαλόμαζα, καρφιά, σκωρίες χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων, κ.λπ. Διενεργήθηκαν, επίσης, καθαρισμοί σε εννέα σημεία με αφορμή την παρουσία ορατών στην επιφάνεια αντικειμένων ή για τη διερεύνηση στόχων που προέκυψαν από την ανίχνευση μετάλλων. Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύσθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούντζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.
Η ανίχνευση μετάλλων προσδιόρισε την έκταση της διασποράς ανιχνεύσιμων μεταλλικών στόχων σε μία έκταση περίπου 40 Χ 50 μ., αν και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Η έκταση αυτή φαίνεται να προσδιορίζει και τη συνολική πιθανή διασπορά του φορτίου του ναυαγίου και αποτελεί ένδειξη για το πιθανό μέγεθός του.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσθέντα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να απαντήσουν ερωτήματα που αφορούν στο ναυάγιο. Οι νέες τεχνολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανοίγουν νέα προοπτική στην ίδια την επιστήμη της υποβρύχιας αρχαιολογίας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται οι ιδιαίτερες δυνατότητες και η σημασία της υποβρύχιας αρχαιολογίας. Ενδεικτική είναι η επιτυχία της έκθεσης για το Ναυάγιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία ανοίγει εκ νέου τις πύλες της στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Η έναρξη γίνεται με την παράσταση θεάτρου κούκλας «Ονειρα» του Ρομπέρτο Γουάιτ, την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 21.00. Η παράσταση μιλάει για καταστάσεις που συμβαίνουν σε ένα πολύ ιδιαίτερο σπίτι. Χωρίς λόγια, αλλά με έντονες εικόνες και εκπλήξεις, δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Ο ηθοποιός χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα και τα μεταμορφώνει σε φανταστικούς χαρακτήρες. Η παράσταση «Ονειρα» είναι η τελευταία του δουλειά, σε συνεργασία με τον Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της Τολόσα (Ισπανία) και έχει παρουσιαστεί σε Αργεντινή, Ταϊβάν, Ισπανία.
Το Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ξεκίνησε το 2013 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», από την ανάγκη για επαφή, ανταλλαγή και εμπλουτισμό γνώσεων πάνω στην τέχνη της κούκλας. Κουκλοπαίκτες και αφηγητές απ' όλο τον κόσμο έρχονται για να εμπνεύσουν, να ψυχαγωγήσουν και να μοιραστούν τη δουλειά τους. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις απ' όλο τον κόσμο (Αργεντινή, Βουλγαρία, Ισπανία, ΗΠΑ κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα επαγγελματίες και ερασιτέχνες μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα απ' τα εργαστήριά τους.
Το Φεστιβάλ καλύπτει όλη τη σεζόν από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάη 2016, με μία ομάδα για ένα τριήμερο κάθε μήνα.
© 2015 Giorgos Cavallierakis |
Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σ' έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Υστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. Οταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής - κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί...
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Διασκευή - Απόδοση: Ελένη Ράντου. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντένυ Βαχλιώτη. Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Nalyssa Green. Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν επίσης: Βίλμα Τσακίρη, Ντίνα Αβαγιανού, Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ευγενία Δημητροπούλου, Σταύρος Μερμήγκης, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Στόλλας, Θοδωρής Φραντζέσκος, Νικόλας Αγγελής, Νικόλας Μακρής, Εύα Βάρσου, κ.ά.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων Τετάρτη έως και Κυριακή στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 (φοιτητικό), κάθε Πέμπτη 13 ευρώ.
Με βάση τα έγχορδα, με ένα βιολί κι ένα βιολοντσέλο θα ταξιδέψουν όσους παρευρεθούν σε όλα τα «χωράφια» της μουσικής, στηριζόμενοι πάντα στους 3 βασικούς πυλώνες τους, τη heavy metal, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική.
Το «Αθέατο Μουσείο» είναι δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.