MotionTeam |
«Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη», τόνισε, μεταξύ άλλων, θέτοντας ως κεντρικό στόχο τη μετάβαση σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης, που φυσικά προϋποθέτει την ισοπέδωση κάθε εργατικού - λαϊκού δικαιώματος.
Ο Β. Μεϊμαράκης επέμεινε πως «σαφώς» και θα είναι πρωθυπουργός ο ίδιος εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, προσθέτοντας ωστόσο πως εξίσου «σαφώς» θα απευθυνθεί σε άλλες δυνάμεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη μετεκλογική συνεργασία, σενάριο που προκρίνουν μια σειρά από αστικά επιτελεία ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», συμπλήρωσε, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το σύστημα έχουν, από άλλο δρόμο, συμφέρον να συντηρείται το αποπροσανατολιστικό για το λαό δίπολο.
Παραπέρα, δίνοντας ο Μεϊμαράκης αποχρώσεις του σχεδίου διακυβέρνησής του επανέλαβε ότι μόλις αναλάβει πρωθυπουργός θα δημιουργήσει τρεις ομάδες: «Εθνική ομάδα διακυβέρνησης», «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και «ομάδα εθνικού σχεδιασμού», που θα έχουν ως αποστολή τους την εφαρμογή του μνημονίου και άλλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τάζοντας στο λαό ό,τι τάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τάχα απεμπλοκή από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής του...
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, εάν ζητηθεί από την τρόικα, ενώ παράλληλα προσπάθησε να καταδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για μια τέτοια εξέλιξη. «Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, τα οποία δεν γνωρίζω, θα προσαρμοστούμε», ανέφερε. «Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν και άλλες κρυφές δεσμεύσεις θα τις αναδείξουμε, θα τις καταγγείλουμε, αλλά θα πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις της χώρας», σημείωσε στη συνέχεια, κάνοντας σαφή την στοχοπροσήλωση της ΝΔ στην εφαρμογή σκληρών μέτρων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Ενδεικτικά, για τις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει επιπλέον μέτρα, όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ για το συνταξιοδοτικό ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.
Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αναλώθηκε σε πλείστες προσπάθειες να καταδείξει στην άρχουσα τάξη την «αδυναμία» του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση αλλά και το μνημόνιο που υπέγραψε, όχι μόνο λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων του, αλλά και διότι δε δείχνει διάθεση συνεργασίας με τα άλλα αστικά κόμματα, που ψήφισαν μαζί του τα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή.
Απευθυνόμενος ίσως στο εσωκομματικό ακροατήριο, αυτό της ΝΔ, δήλωσε πως αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και γνωρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, απέφυγε κάθε αναφορά σε προεκλογικές δεσμεύσεις.
Τέλος, επέμεινε για «προσέλκυση επενδύσεων» και «στήριξη της επιχειρηματικότητας», όπερ σημαίνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, δίνοντας και γραμμή για στήριξη μονοπωλιακών συμφερόντων στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή και τη ναυτιλία.
Αγωνία να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις βγάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ώστε από καλύτερες θέσεις να παίξει βασικό ρόλο στην εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. 'Η όπως ο ίδιος λέει δημόσια, «έχει παρέλθει η εποχή που η Ελλάδα μπορούσε να τα προσφέρει όλα σε όλους. Θα περάσουμε δύσκολα τους επόμενους μήνες καθώς θα έχουμε λίγα χρήματα στη διάθεσή μας. Θα έχουμε ακόμα λιγότερα χρήματα από αυτά που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας», την οποία βέβαια ψήφισαν στη Βουλή και οι βουλευτές του Ποταμιού.
Τόσο προχτές βράδυ στην Αγ. Βαρβάρα, όσο και χτες μεσημέρι στην Πάτρα, όπως και χτες βράδυ στην Καλλιθέα, αλλά και στις συνεντεύξεις του των τελευταίων ημερών, ο Στ. Θεοδωράκης αναπτύσσει ένα αφήγημα τύπου: «Το Ποτάμι κινείται στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Εχουμε βάλει στόχο το 10%. Δεν είμαστε από αυτούς που κρύβονται. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα συζητήσουμε την επομένη των εκλογών». Και ακόμα: «Μόνο αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους αδικημένους των μνημονίων». Πλασάρει, δηλαδή, κι αυτός το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και ανέλαβαν σαφείς δεσμεύσεις εφαρμογής του, ότι τάχα μπορεί να γίνουν ακόμα κάποια παζάρια με τους «εταίρους» περί άμβλυνσης πτυχών του.
Αναπτύσσει, εξάλλου, ανοιχτά το στόχο του να είναι το Ποτάμι στην όποια επόμενη κυβέρνηση, καθώς έτσι πιστεύει ότι θα εκφραστούν καθαρότερα τα ζητούμενα της δημιουργικής οικονομίας, των μονοπωλίων: «Ηρθαμε εδώ για να κυβερνήσουμε και για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θέλουμε μεγάλο ποσοστό, όχι για να πάρουν τα στελέχη μας μεγάλες καρέκλες. Αυτό είναι το Ποτάμι, μια προσπάθεια να πειστεί η δημιουργική κοινωνία ότι μπορεί με "Δούρειο Ιππο" το Ποτάμι να κυβερνήσει αυτή τη χώρα».
Και επίσης: «Λέμε ότι θέλουμε δυνατό ποσοστό (...) για να καθορίσουμε εμείς τις εξελίξεις και βέβαια αν υπάρχει ακυβερνησία για να βοηθήσουμε στο να σχηματιστεί κυβέρνηση (...) Παράλληλα, ζητάμε από τα κόμματα που υπέγραψαν το μνημόνιο Τσίπρα να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία που προβλέπει ότι η χώρα θα προχωρήσει σταθερά για τρία τουλάχιστον χρόνια χωρίς να προχωρήσουμε σε εκλογές. Το Ποτάμι μπορεί να είναιη συγκολλητική ουσία ενός συστήματος». Η κυβερνητική σταθερότητα για την οποία κόπτονται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις εφόσον είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι περιλάλητες «μεταρρυθμίσεις».
Αλλωστε, θέλοντας να σηματοδοτήσει την πρεμούρα του για ταχεία προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως είναι σε απευθείας επαφή με παράγοντες που προσπάθησαν και από παλαιότερα να περάσουν τις τέτοιες «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Αγ. Βαρβάρα: «Ξαφνιάστηκαν κάποιοι που έμαθαν ότι συζητάμε με τον Τάσο Γιαννίτση. Είναι ένας άνθρωπος που τόλμησε να πει κάποια πράγματα και τότε δεν τον άκουσαν τα κόμματα. Και έκαναν λάθος που δεν τον άκουσαν γιατί αυτά που πρότεινε τότε, αν είχαν υλοποιηθεί αυτά που έλεγε για το ασφαλιστικό σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»...
Την ...πάταξη της «διαφθοράς» και της «διαπλοκής» που μπορεί να «εγγυηθεί» μόνο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζει να εμφανίζει ως διακύβευμα των εκλογών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, με συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Real», συμβάλλοντας και από το δικό του πόστο στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού.
Ετσι, βγάζοντας λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που παράγει αυτά τα φαινόμενα σημείωσε: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα τελειώσει η μεταπολίτευση και θα πάνε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας οι κυβερνήσεις της συγκάλυψης, των σκανδάλων της "Siemens", των εξοπλιστικών, των υποβρυχίων, της εισόδου της χώρας στο μηχανισμό στήριξης (σ.σ. εννοώντας το ΠΑΣΟΚ) ή εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν θα τους κρατά κανείς, όπως λέει ο ελληνικός λαός, με "τη γίδα στην πλάτη"»...
Αναφερόμενος σε πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ ανέφερε: «Βεβαίως και θα καλέσω τους σοβαρούς βουλευτές της ΝΔ, του μεσαίου χώρου και όχι τα ακραία στελέχη της ακροδεξιάς που έβριζαν τον κ. Καραμανλή και τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη, να έρθουν να στηρίξουν μια σοβαρή κυβέρνηση. Σε μια κυβέρνηση που θα συνυπάρχουν η Αριστερά και η έντιμη Κεντροδεξιά».
Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στην ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων που νομιμοποιούνται να κατέλθουν στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, στις επερχόμενες εκλογές θα συμμετέχουν 14 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων, ενώ δεν επέτρεψε να συμμετέχουν 7 κόμματα και 5 υποψήφιοι βουλευτές.
Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος επέτρεψε να συμμετάσχουν τα εξής κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, ΟΚΔΕ, ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ, Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια, ΟΑΚΚΕ, ΕΠΑΜ, Λαϊκή Ενότητα, Δημιουργία Ξανά.
Επίσης, θα συμμετέχουν και οι εξής συνασπισμοί κομμάτων: Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «Κ.Κ.Ε. (μ - λ)» και «Μ - Λ Κ.Κ.Ε.» - Εκλογική Συνεργασία, Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πατριωτική Ενωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «ΕΛΑΣ».