Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις μεγάλες ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς
Από κινητοποίηση γονέων και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, για το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή |
«Αυτό το διάστημα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ετοιμάζονται ν' ανοίξουν για να φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια. Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4,5 ετών, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2015, ξεπερνούν τις 450.000. Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα αυτά τα παιδιά, αλλά από τις αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, μένουν απ' έξω χιλιάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν φέτος δεκτά σε σταθμούς και που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος.
Τι θα γίνουν, λοιπόν, τα υπόλοιπα νήπια που μένουν εκτός του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ; Ενας γονιός ή συγγενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς σταθμούς.
Γνωρίζουμε πια καλά ότι Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και όσοι ασπάζονται και υλοποιούν τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις, προσπαθούν να μας πείσουν ότι "για να βγούμε από την κρίση", πρέπει οι λαϊκές οικογένειες να κάνουμε θυσίες, ότι οι γονείς πρέπει ν' αναλάβουμε με διάφορους τρόπους ένα μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ. πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.), για να παραμείνουν τα παιδιά μας στο σταθμό.
Πριν λίγους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με δημοτικές αρχές, δέσμευσε τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και όλων των δομών που έχουν στην ευθύνη τους, μαζί και των παιδικών σταθμών!
Είναι τεράστια πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως είναι και η προσχολική αγωγή, για να πληρώσουν με τα αποθεματικά ένα χρέος που ούτε δημιούργησε, ούτε πρέπει να πληρώσει ο λαός. Σήμερα, φορτώνουν στις πλάτες μας άλλη μία δανειακή σύμβαση (85 δισ. ευρώ), που τη συνοδεύουν με νέα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, κλιμακώνοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα!
Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται. Απαιτεί σύγχρονη οργάνωση, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονο, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.
Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών, που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ασφαλείς, σύγχρονους, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.
Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή, αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις, για τη ζωτική αυτή ανάγκη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».
Η ΟΓΕ διεκδικεί:
Φέτος αναμένεται να μειωθούν κι άλλο οι θέσεις, τόσο σε αυτούς που λειτουργούν μέσω ΕΣΠΑ, όσο και σε εκείνους των δήμων
Χιλιάδες παιδιά παραμένουν «στον αέρα», μαζί και οι οικογένειές τους |
Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 80.000 παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν μέσω ΕΣΠΑ σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα, επισημαίνει πως οι προσφερόμενες θέσεις ίσα - ίσα που ξεπερνούν τις 100.000.
Ακόμα και αυτός ο αριθμός, όμως, αναμένεται να πέσει αισθητά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» σε αιτήσεις που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά και σε δομές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρυσι οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.
Ετσι, παρά τα ευχολόγια του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που έλεγε πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή πως «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά», για φέτος τα 184 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν φτάνουν για περίπου 80.000 παιδιά.
Ακόμα και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει αφήσει στη μοίρα τους τις κοινωνικές δομές, συμβαδίζοντας με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο των προηγούμενων όσο και της νυν κυβέρνησης, επεσήμανε πως πρέπει να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ.
Σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήδη υπάρχουν δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως τονίζουν, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως λόγω υποχρηματοδότησης οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργήσουν όταν θα ανοίξουν, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού, που γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.