Μέχρι και 72% ακριβότερα από πέρσι, πωλούνται φέτος αρκετά είδη που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, όπως προκύπτει από την καταγραφή ορισμένων τιμών που έκανε ο «Ρ» στη Βαρβάκειο Αγορά
Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή λαγάνα, που έχει την τιμητική της στο τραπέζι της ερχόμενης Δευτέρας, πέρσι πωλούνταν προς 700- 750 δρχ. η μία, ενώ φέτος θα πωλείται ακριβότερα μέχρι και 14,3%, καθώς η συντεχνία αρτοποιών συστήνει στα μέλη της την τιμή των 800 δρχ. Η τιμή του κόκκινουταραμά, που είναι και ο οικονομικότερος, κινείται φέτος στις 1.600-1.900 δρχ. το κιλό, ακριβότερος σε σχέση με πέρσι μέχρι και 72%, ενώ ο λευκός στις 4.000-4.500 δρχ. το κιλό. Τα θράψαλα πωλούνταν χτες στην ψαραγορά της Βαρβακείου προς 1.000 δρχ. το κιλό, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα καλαμαράκια προς 2.000-3.680 δρχ. το κιλό τα φρέσκα και στις 1.350-1.750 δρχ. τα κατεψυγμένα.
Μέχρι και 50% ακριβότερα είναι αυτές τις μέρες το φρέσκο χταπόδι που πωλείται στις 1.490 το μικρό μέχρι 3.000 δρχ. το κιλό το μεγαλύτερο, ενώ το κατεψυγμένο πωλείται προς 2.000-2.600 δρχ. το κιλό. Η τιμή της γαρίδας αυτές τις μέρες είναι ανάλογη του χαρακτηρισμού «αριστοκρατικό έδεσμα» που έχει επικρατήσει να τη συνοδεύει καθώς πωλείται προς 1.600-6.500 δρχ. το κιλό ανάλογα με το μέγεθος, ενώ οι κατεψυγμένες γαρίδες πωλούνται στις 1.480 δρχ. το κιλό οι ντόπιες μέχρι και 7.800 δρχ. οι εισαγωγής. Από τα οστρακοειδή τα κυδώνια ήταν χτες στις 3.000 δρχ. το κιλό, οι γυαλιστερές στις 1.500 και τα μύδια στις 600 δρχ. το κιλό, ενώ η ψίχα από μύδια πωλούνταν στις 1.700 δρχ. το κιλό.
Το πιο πικάντικο και «βαρύ» έδεσμα της ημέρας, οι πίκλες πωλούνται στις 600 δρχ. το κιλό, οι πιπεριές τουρσί στις 750 δρχ., ενώ το γεμιστό μελιντζανάκι τουρσί προς 1.200 δρχ. το κιλό, στα περσινά περίπου επίπεδα. Ανάλογες με τις περσινές είναι και οι τιμές στις ελιές Καλαμών και Αμφίσσης που πωλούνται στις 1.200 δρχ. το κιλό.
Τέλος, το γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας, ο χαλβάς, που θα προσθέσει μερικές ακόμα θερμίδες στο ούτως ή άλλως βεβαρημένο από θερμίδες τραπέζι της ημέρας, πωλείται στις 700 δρχ. η συσκευασία των 450 γραμμαρίων, ενώ ο χύμα χαλβάς με γεύση φιστίκι, βανίλια ή κακάο πωλείται προς 1.240-1.280 δρχ. το κιλό. Στη Βαρβάκειο, «εντοπίσαμε» ακόμη και χειροποίητο χαλβά, όπως τουλάχιστον διαλαλούσε ο πωλητής του, προς 1.600 δρχ. το κιλό.
Τα εδέσματα της ημέρας αυτής εκτός από απολαυστικά μπορούν εύκολα να αποδειχτούν και επικίνδυνα, καθώς πολλά από αυτά είναι ευαλλοίωτα.
Ετσι, πριν την κατανάλωσή τους θα πρέπει κανείς να προσέχει τα εξής:
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Προ των ευθυνών της θέτει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ την κυβέρνηση, όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του βαμβακιού. Η πολιτική συμβιβασμού και υποτέλειας της κυβέρνησης στις νέες αντιαγροτικές προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι, έφτασε σε τέτοιο σημείο που, στη διαπραγματευτική τακτική της, δεν επικαλείται ούτε καν τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση των θεσμικών τιμών κατά 10% και της εθνικής ποσόστωσης στους 1.200.000 τόνους, που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο. Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που τα επιτελεία των Βρυξελλών επιχειρούν να επιβάλουν πάγωμα των θεσμικών τιμών και του εθνικού πλαφόν στους 782.000 τόνους, καθώς επίσης και αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20%.
Η ακολουθούμενη πολιτική πρακτική της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δεν μπορεί να αφεθεί στο απυρόβλητο και το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής καλεί τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:
Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εκτός των δύο ερωτημάτων επισημαίνονται τα παρακάτω: «Πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε γνωμοδοτική πρόταση για το νέο καθεστώς του βαμβακιού, που απέχει σημαντικά από τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και την εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε ποσόστωση 1.500.000 τόνων για τη χώρα μας. Είναι όμως καλύτερη από την πρόταση της Κομισιόν, επειδή προτείνει αύξηση κατά 10% των θεσμικών τιμών και ποσόστωση για τη χώρα μας 1.200.000 τόνων.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποιεί την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά την υπονομεύει με τα μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και με τη στάση της στις κοινοτικές διαπραγματεύσεις, όπου θεωρεί δεδομένες τις υπάρχουσες θεσμικές τιμές και ποσοστώσεις και το μόνο που επιδιώκει είναι η αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας να ισχύει για μεγαλύτερη ποσότητα από τις υπάρχουσες ποσοστώσεις».
Συνεχίστηκε και το Γενάρη του 2001 η άνοδος του «εναρμονισμένου» πληθωρισμού, τον οποίο χρησιμοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για διεθνείς συγκρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Γενάρη του 2001, μετρούμενος σε μέσα επίπεδα, ανήλθε στο 3%, έναντι 2,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2000. Τα επίπεδα αύξησης του 3% είναι τα υψηλότερα, σε σχέση με τις αντίστοιχες μεταβολές του 2000, όταν ο σχετικός δείκτης είχε μειωθεί και στο 2% (περίοδος Φλεβάρη-Μάη 2000).
Σημαντική άνοδος του εναρμονισμένου πληθωρισμού προκύπτει και από τη μέτρησή του σε δωδεκάμηνη βάση, καθώς αυξήθηκε από 2,4% σε 3,2% μεταξύ Γενάρη 2000-Γενάρη 2001. Από τις επιμέρους ομάδες που συγκροτούν το γενικό δείκτη τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου παρουσιάζουν τα Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός με ρυθμό μεταβολής 5,6%, και ακολουθούν οι Μεταφορές και τα Ξενοδοχεία-Καφέ με 4,7%, η Στέγαση με 4,4%, η Εκπαίδευση με 3,8%, ενώ η ομάδα της Διατροφής στη δωδεκάμηνη περίοδο παρουσιάζει ρυθμό μεταβολής 2,1%.
Με αίτημα την άμεση καταβολή της ελάχιστης τιμής των 96 δρχ. για το περσινό ροδάκινο συνεχίζουν για τρίτη μέρα σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ραδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και Ημαθίας. Χτες προστέθηκαν στις πλατείες των χωριών κι άλλοι αγρότες με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, καθώς- με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και του συνδικάτου ροδακινοπαραγωγών- η 21 και 22 Φεβρουαρίου έχουν οριστεί ως μέρες προετοιμασίας ενός νέου και ακόμη μαζικότερου και μαχητικότερου συλλαλητηρίου. Από το πρωί σήμερα οι αγρότες θα κατευθυνθούν με κομβόι αυτοκινήτων και τρακτέρ σε συγκεκριμένα σημεία, που έχουν ορίσει ως τόπο συνάντησης στους δύο νομούς. Στη συνέχεια και ανάλογα με τη συμμετοχή θα αποφασίσει η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα για τη μορφή που θα λάβει η κλιμάκωση της κινητοποίησης μέσα στη μέρα.
Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί, ο Ανανίας Κερεμίδης από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτικού Συλλόγου Ανθεμίων, μας δήλωσε: «Από το βράδυ της Πέμπτης πολλοί αγρότες με τα μηχανήματά τους ήρθαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις μας που βρίσκονται στις πλατείες των χωριών. Σκοπός μας είναι να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη μαζικότητα στη σημερινή κινητοποίηση και για το λόγο αυτό μέλη της επιτροπής «όργωναν», μέχρι αργά το βράδυ, τα χωριά του νομού μας, καλώντας τους παραγωγούς να εκφράσουν την αγανάκτησή τους βγαίνοντας στους δρόμους και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους». Η αγωνιστική διεκδίκηση - προσθέτει- είναι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στους δεντροκαλλιεργητές του Δήμου Ανθεμίων, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι απλώς άσχημη, αλλά κάτι περισσότερο.
«Η αγανάκτηση των παραγωγών πιστεύω ότι θα εκφραστεί με μεγαλύτερη ορμή στη σημερινή κινητοποίηση όλων των αγροτών του νομού μας», δηλώνει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Κουρτελής από την περιοχή των Γιαννιτσών. «Τεράστια είναι η απογοήτευση των αγροτών μας από τη στάση της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλών Ενώσεων Συνεταιρισμών, όπως και των Ομάδων Παραγωγών που υπέγραψαν τη συμφωνία για παραβίαση της θεσμικής τιμής του ροδάκινου. Είναι αίσχος να αγοράζουν τα προϊόντα μας με τιμές ακόμη και κατώτερες από αυτές που πλήρωναν πριν δέκα χρόνια», συμπληρώνει.