Καθημερινές οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς, μαζική υπογραφή του υπομνήματος. Προετοιμασία για τις 14 του Μάρτη
Ταυτόχρονα, άρχισε να ξετυλίγεται η δράση των επιτροπών αγώνα σε όλη την Ελλάδα, με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς. Χτες, η προκήρυξη της Επιτροπής Αγώνα μπήκε σε κλωστοϋφαντουργίες και τράπεζες της Αθήνας με τις πρώτες περιοδείες που έκαναν τα μέλη της.
Στο Περιστέρι στην επιχείρηση του «Λεμονή», οι συνδικαλιστές προϋπάντησαν τους εργαζόμενους μπροστά στην πύλη πριν ακόμα χαράξει. Δεκάδες προκηρύξεις άλλαξαν χέρια. Στα πρόσωπα και στο στόμα η ανησυχία. Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό. Τι θα κάνει η κυβέρνηση στα βαρέα και ανθυγιεινά; Οι απαντήσεις του Δ.Θεοδώρου σύντομες και ουσιαστικές. «Το τι θα γίνει εξαρτάται από εμάς. Από το δικό μας αγώνα. Το τι επιδιώκει η κυβέρνηση το καταλαβαίνουμε όλοι. Το ζητούμενο είναι η δράση η δική μας». Με αυτά τα λόγια το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη βδομάδα στη συγκέντρωση μέσα στο εργοστάσιο αλλά και στο συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη στο Πεδίον του Αρεως.
Τη διάθεσή τους ν' αντιδράσουν στην επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και στην υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ έδειξαν οι τραπεζικοί στη συγκέντρωση που έγινε χτες στο υποκατάστημα της Αγροτικής στην οδό Μπενάκη. Στη συζήτηση με την Αλεξάνδρα Μπαλού, κοινή ήταν η διαπίστωση: Μέσα στην ερήμωση της κοινωνικής ασφάλισης που απεργάζεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξουν «οάσεις». Αλλά με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε ν' αντιδράσουμε στα σχέδια της κυβέρνησης; Η συνδικαλίστρια δεν έκρυψε τις δυσκολίες. Απέναντί μας, είπε, έχουμε μια πρωτοφανή επίθεση από κυβέρνηση και τραπεζίτες, αλλά και την ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ. Η απάντηση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στη συσπείρωση στους χώρους δουλιάς, στην αναζωογόνηση της δράσης των συνδικάτων, στο δρόμο της αντίστασης.
Σε αγωνιστικό συναγερμό έχουν τεθεί οι οικοδόμοι της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει του πανεργατικού Συλλαλητηρίου της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα γίνει στις 14 Μάρτη στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Σαν μέρος της πλατιάς κινητοποίησης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των μελών του συνδικάτου στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, στις 11 Μάρτη, με θέματα το Ασφαλιστικό και το πρόγραμμα δράσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και μαζικής συμμετοχής των εργαζόμενων του κλάδου στο συλλαλητήριο και όλες τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εξάλλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες επαφές και συζητήσεις, με όλα τα συνδικάτα του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα για την οργάνωση τοπικών συσκέψεων και συνελεύσεων σ' όλες τις πόλεις της περιοχής. Στις συσκέψεις, που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, θα κληθούν να πάρουν μέρος οι δημοτικές αρχές και όλοι οι τοπικοί φορείς σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ευρύτερων δυνάμεων για τους σοβαρούς κινδύνους, που απειλούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού με την υλοποίηση της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα επιδιωχτεί, επίσης, η όσο γίνεται πιο πλατιά κινητοποίηση εργαζομένων και η συμμετοχή στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ. «Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας οικοδόμος στη Βόρεια Ελλάδα, που να μην ενημερωθεί έγκαιρα για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με την ασφάλιση και συνταξιοδότησή του, να μην κινητοποιηθεί, να μην πάρει το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Κωστόπουλος.
Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχτεί οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάστηκε χτες σε σχετική ημερίδα
Από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου |
Οι καταγγελίες αυτές, μαζί με μια συνολικότερη σκιαγράφηση της κατάστασης των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης στον κλάδο, έγιναν χτες σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν το κλαδικό Ινστιτούτο Εργασίας, η ΓΣΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.
Ωστόσο, τα παραπάνω δε φάνηκαν να αγγίζουν - όπως αναμενόταν - τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος χαιρέτισε εκ μέρους της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του στο ζήτημα της «ευελιξίας»: «Δεν πρέπει να συνδέουμε την "ευελιξία" με τις ακραίες εκφράσεις της. Η "ευελιξία" δεν είναι ούτε ευχή, ούτε κατάρα, είναι μια πραγματικότητα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην ημερίδα, στον Ελληνικό λαό και προφανώς και στην καθαρίστρια που παίρνει 140 χιλ. δραχμές το μήνα. Εκανε δηλαδή πως δεν ξέρει ότι η κάθε είδους «ευελιξία» είναι φορέας της μαζικής εξαθλίωσης των εργαζομένων, της επιβολής όλων των ακροτήτων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον κλάδο, Γ. Πανωλάσκος, επισήμανε τις εξής επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις: «Μείωση της απασχόλησης, αναδιάταξη στις εργασιακές σχέσεις, "άτυπες" μορφές απασχόλησης, "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποβάθμιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους».
Μέσα από τις εισηγήσεις, προέκυψε ότι οι παραπάνω ανατροπές οφείλονται σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές και άλλες μεταβολές των εταιριών του κλάδου, ενώ σημειώθηκε ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τις εθνικές νομοθεσίες για τις εργασιακές σχέσεις!
Χαρακτηριστική ήταν και η βασική τοποθέτηση της λέκτορος της Παντείου Ι. Κεραμίδου, η οποία μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι με τις μεταβολές στον κλάδο, «προωθούνται ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και επαχθείς συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας».
Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις και στα νέα στοιχεία οργάνωσης που διακρίνουν τις εταιρίες του κλάδου διεθνώς και συνακόλουθα σε εθνικό επίπεδο, με βάση μελέτη του κλαδικού ΙΝΕ. Αποκαλυπτική ήταν σε σχέση με την «ενοικίαση» εργαζομένων ή «δανεισμό», σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια ιδρύονται εταιρίες (ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως συμβούλων εργασίας) που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή το προσωπικό που χρειάζεται μια μεγάλη εταιρία, η οποία δε θέλει να "δεσμευτεί" με προσλήψεις και τη σύναψη συμβάσεων εργασίας». Σύμφωνα με την εισηγήτρια το εργολαβικό κέρδος των γραφείων είναι της τάξης του 9%-12%, ενώ οι ίδιες οι εταιρίες επιλέγουν το προσωπικό και τη μεσολαβήτρια εταιρία που θα κάνει τις προσλήψεις!
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος έκανε πολύ καλές διαπιστώσεις για το πόσο απεχθής είναι ο «δανεισμός». Στο τέλος όμως, πρότεινε τη... νομοθετική ρύθμισή του, επειδή «συμβαίνει»! Περιορίστηκε δηλαδή σε διαπιστώσεις και επιχείρησε να τις χρησιμοποιήσει για τη νομιμοποίηση άλλης μιας μορφής εκμετάλλευσης των εργαζομένων («υπερεκμετάλλευση» τη χαρακτήρισε... ο ίδιος!).
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και συνεργάτες του κλαδικού ΙΝΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη
Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης συγκρότησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων στην Κόρινθο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για κοινό συντονισμό και οργάνωση της αγωνιστικής δράσης ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και φορέων στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και την απαρτίζουν προς το παρόν 16 μέλη: Μαργαρίτα Ματάτση - Φρονιμάδη, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων ΠΕΧΩΔΕ, Σωτήρης Κασαλμάς, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Παναγιώτης Τσώτος, αγρότης, Δημήτρης Ζώγκος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Σιάχρας μέλος του ΔΣ του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων, Γιάννης Γιαγκώλης πρόεδρος Σωματείου των Κουρέων και Κομμωτών, Ειρήνη Ακαρέπη - Αρμενάκη μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, Ιωάννα Σπανού - Στρατουδάκη γραμματέας Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων, Βασίλης Κοκιούσης αντιπρόσωπος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), Δημήτρης Αδαμόπουλος γραμματέας του ΔΣ των υπαλλήλων Διεύθυνσης Γεωργίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος πρόεδρος Συνδικάτου Υδραυλικών, Δημήτρης Πέτσας πλοηγός και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Διώρυγας, Βασίλης Νανόπουλος υπάλληλος του ΙΚΑ, Αντώνης Ηλίας μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Σωληνουργίας, Δημήτρης Κακούρος μέλος του ΔΣ των Ναυτικών Διώρυγας, Τάκης Αλωνιστιώτης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Θερμαστών και Μηχανικών.
Στην προχθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου, στις 14 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, κατά της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι στόχοι της Επιτροπής Αγώνα και το πρόγραμμα δράσης της, μεταξύ των άλλων, είναι:
Στο τέλος της σύσκεψης, η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση κάλεσε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς να στηρίξουν τις αγωνιστικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες της Επιτροπής Αγώνα, «προκειμένου το Μέτωπο κατά της κατεδάφισης των ασφαλιστικών ταμείων, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Δημόσιας Υγείας και Περίθαλψης να είναι ενιαίο και αρραγές».