Η Επιτροπή Αγώνα αρχίζει σήμερα πλατιά εξόρμηση στους τόπους δουλιάς. Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στις 14 Μάρτη, στο Πεδίον του Αρεως
Με την προκήρυξη της Επιτροπής Αγώνα στο χέρι, τα μέλη της, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που τη στηρίζουν, αρχίζουν σήμερα την καμπάνια ενημέρωσης στους τόπους δουλιάς, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού έχει κλειστεί για τις 14 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως, ενώ την ίδια μέρα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και άνεργοι θα διαδηλώσουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα,Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σήμερα τα στελέχη της Επιτροπής Αγώνα θα περιοδεύσουν σε δεκάδες επιχειρήσεις ανάμεσά τους στο τσαγκαράδικο του «Λεμονή» στο Περιστέρι, του «Σαρρή» της Ν. Ιωνίας, στο υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας στην οδό Μπενάκη, στο κεντρικό της Πίστεως, στο γκαράζ των ΟΤΑ Αθήνας στην Ιερά Οδό και μαζί με την προκήρυξη θα διακινείται και το υπόμνημα της Επιτροπής με τις υπογραφές, που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στη Βουλή.
«Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας -υπογραμμίζει στην προκήρυξή της η Επιτροπή - έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να ορθώσει αγωνιστικό τείχος, απέναντι στην κυβέρνηση και στους βιομηχάνους. Για να είναι όμως αποτελεσματικό το τείχος αυτό, χρειάζεται ο ενωμένος ταξικός αγώνας και η ενεργοποίηση πριν απ' όλα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση, η κοινή αγωνιστική δράση με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους και ο συντονισμός με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη που είναι διατεθειμένα να δώσουν τη μάχη, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν: Για κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης αυτοδιοικούμενους και αυτοδιαχειριζόμενους, μείωση των εισφορών των εργαζομένων και ανάληψη των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης σε άντρες και γυναίκες σε μεικτά και βαρέα και αύξηση των συντάξεων.
Στον τομέα της υγείας στόχοι πάλης πρέπει να γίνουν το δημόσιο σύστημα ενταγμένο σε κεντρικό εθνικό σχεδιασμό με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο, η κάλυψη με ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες ολόκληρου του πληθυσμού πλήρως και εφ' όρου ζωής, ενώ ξεχωριστή φροντίδα πρέπει να υπάρχει στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους. Το σύστημα αυτό χρειάζεται να είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη και στην προστασία από επαγγελματικές ασθένειες ενώ απαιτείται η δημιουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου με καθετοποιημένη παραγωγή.
Στις σημαίες του αγώνα πρέπει ξεκάθαρα ν' αναγραφεί το αίτημα για πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή του 35ωρου, με πενθήμερο, 7ωρο, και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια, αλλά και η κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών, των εισφοροδιαφυγών και των εισφοροκανονισμών, μαζί με την καθολική μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών των ταμείων.
«Η κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτη, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο παρατηρούνται σημαντικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων ενάντια στις επιλογές της νέας τάξης πραγμάτων, κόντρα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στις παγίδες που τους στήνουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης, να μην εξαπατηθούν να μην πιστέψουν στους μύθους που πλασάρουν με την προπαγάνδα τους. Στόχος αυτής της προπαγάνδας είναι «να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα, να τα διασπάσουν, να κάμψουν το ηθικό τους, να τα σπρώξουν στη λογική του λεγόμενου εφικτού και του δήθεν ρεαλιστικού, ώστε εύκολα η αντιασφαλιστική θύελλα να σαρώσει ό,τι απέμεινε».
Την ώρα που η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της πάνω από το εναπομείναν σώμα της κοινωνικής ασφάλισης, την ίδια στιγμή, σε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που έγινε χτες, αποφάσισε κάλπικα τη «δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες». Μετά την προ τριών ημερών ημερίδα της ΝΔ για τον κοινωνικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση, ανταγωνιζόμενη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «κοινωνική ευαισθησία», φτιάχνει το δικό της «δίχτυ». Ενα δίχτυ που αυτή τη φορά θα περιμαζώνει τα όλο και περισσότερα θύματα της δικής της πολιτικής. Επί της ουσίας, θα είναι μια ακόμα επανάληψη των γνωστών εξαγγελιών περί επιδομάτων, ΕΚΑΣ και δεκαχίλιαρων.
Με τη χτεσινή σύσκεψη η κυβέρνηση επιδιώκει έναν ακόμα αντιπερισπασμό και ενώ ετοιμάζεται για μια κατά μέτωπο επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, επιδιώκει να προβάλει το «κοινωνικό» της πρόσωπο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό και απαντά ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, μετά το τέλος της σύσκεψης, το συνταξιοδοτικό θ' ανοίξει εν ευθέτω χρόνω και με όρους που αυτή θα επιλέξει. Αλλά αν και ο υπουργός αρνήθηκε να πει το παραμικρό για το ασφαλιστικό, η συμμετοχή στη διυπουργική σύσκεψη του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και συντονιστή για το ασφαλιστικό Γκίκα Χαρδούβελη είναι μια ακόμα ένδειξη ότι η κοινωνική ασφάλιση μπήκε στο χειρουργικό τραπέζι της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σύμβουλος του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι το κράτος δεν πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και είναι θιασώτης της εισβολής της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το ίδιο αρνητικός να πει οτιδήποτε για το πολυδιαφημισμένο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ή την «εθνική σύνταξη» ήταν ο υπουργός Εργασίας, ίσως γιατί στους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση θέλει να τα εντάξει στη λογική της «αντιπαροχής». Δηλαδή η κυβέρνηση ακολουθεί ένα παιχνίδι τακτικής, όπου ενώ από τη μια θα κατεδαφίζει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, θα καμουφλάρει την επίθεσή της με ψιχία «κοινωνικών παροχών» στους «αποκλεισμένους».
Το συντονισμό αυτού του δικτύου θα έχει το υπουργείο Εργασίας, ενώ η κυβέρνηση - όπως δήλωσε ο υπουργός - στα τέλη Μάη θα υποβάλει στην ΕΕ το «εθνικό σχέδιο δράσης κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού».
Ευκαιρία μεγαλύτερης και καλύτερης προσέγγισης βιομηχάνων και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, χαρακτήρισαν χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αλληλοσυμπάθεια των βιομηχάνων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι χτεσινές αναφορές του ΣΕΒ έρχονται να προλειάνουν το έδαφος για την επανέναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με αντικείμενο αυτή τη φορά την κοινωνική ασφάλιση, κάτι που από προχτές έδειξε διατεθειμένος να κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, σχολιάζοντας επιγραμματικά τις επισημάνσεις της έκθεσης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σημείωσαν μια σειρά από στοιχεία, με τα οποία συμφωνούν, ενώ για κάποια άλλα δεν εξέφρασαν θέση. Πάντως οι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι το σημερινό αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, πρέπει να «εμπλουτιστεί» με κεφαλοποιητικά στοιχεία, αρχή που αντιστοιχεί στις γενικότερες θέσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης και που θα σημάνει την υπονόμευση των αρχών της αλληλεγγύης των εργαζομένων, αλλά και των γενεών, που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, κατά την προσφιλή τους στάση, υποκρίθηκαν ότι συμφωνούν με το αίτημα για την ασφάλιση των αλλοδαπών εργατών, λες και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι δημιούργημα των απροστάτευτων ξένων εργατών και όχι των ίδιων των εργοδοτών που εκπροσωπούν. Τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης των αποθεματικών, θέση βέβαια που παραπέμπει ευθέως στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση μέσα από το τζόγο του χρηματιστηρίου.
Κατά τ' άλλα, εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την τριμερή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ενοποίηση όλων των ταμείων, κυρίως των ομοειδών, ενώ η επιγραμματική τους άποψη περί αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν μπορεί να αποκρύψει την απαίτησή τους για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ακολουθεί το εργασιακό μοντέλο της υποαπασχόλησης και της άνευ ορίων εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για την αύξηση του ρόλου των επικουρικών συντάξεων, οι βιομήχανοι δεν πήραν θέση. Εντός των ημερών ο ΣΕΒ θα δημοσιοποιήσει και αυτός την έκθεση που έχει ετοιμάσει για το ασφαλιστικό.
Σε συντονισμό δράσης και οργάνωσης του αγώνα, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και να μην ανατραπεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, προχωράνε οι εργαζόμενοι της Φωκίδας.
Στα πλαίσια αυτά, έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 5.30 το απόγευμα σύγκληση του ΓενικούΣυμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Σκοπός του ΓΣ είναι η ενημέρωση των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων για τον προγραμματισμό και συντονισμό της δράσης με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, μαζί με τους φορείς των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών ενόψει και του συλλαλητηρίου στις 14 Μάρτη.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Φωκίδας τονίζει ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, καθώς και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας».
«Οι εργατοϋπάλληλοι, συνεχίζει, δεν πρέπει να επιτρέψουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας. Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιτάξουν το δικό τους συμπαγές και ενιαίο μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και να φράξουν το δρόμο στο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - βιομηχάνων. Να απαιτήσουν από τις συμβιβασμένες και συναινετικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να μη συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Να απαιτήσουν "κάτω τα χέρια από την ασφάλιση και υγεία"».
Η τελική έφοδος σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης επικεντρώνεται:
- Στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
- Στη μείωση του ύψους των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του.
- Στην ουσιαστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Στην απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
- Στη συνολική μετακύληση των αποθεματικών των ταμείων μέσω του χρηματιστηρίου προς το κεφάλαιο.
- Στη δραστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας για πρόληψη και περίθαλψη.
- Στο χτύπημα των επικουρικών ταμείων και της επικουρικής σύνταξης.
- Στην αφαίμαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ειδικών ταμείων.
- Σαν συνέπεια όλων αυτών, στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της κοινωνικής.