Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δίχτυ» αντιπερισπασμού

Την ώρα που η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της πάνω από το εναπομείναν σώμα της κοινωνικής ασφάλισης, την ίδια στιγμή, σε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που έγινε χτες, αποφάσισε κάλπικα τη «δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες». Μετά την προ τριών ημερών ημερίδα της ΝΔ για τον κοινωνικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση, ανταγωνιζόμενη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «κοινωνική ευαισθησία», φτιάχνει το δικό της «δίχτυ». Ενα δίχτυ που αυτή τη φορά θα περιμαζώνει τα όλο και περισσότερα θύματα της δικής της πολιτικής. Επί της ουσίας, θα είναι μια ακόμα επανάληψη των γνωστών εξαγγελιών περί επιδομάτων, ΕΚΑΣ και δεκαχίλιαρων.

Με τη χτεσινή σύσκεψη η κυβέρνηση επιδιώκει έναν ακόμα αντιπερισπασμό και ενώ ετοιμάζεται για μια κατά μέτωπο επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, επιδιώκει να προβάλει το «κοινωνικό» της πρόσωπο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό και απαντά ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, μετά το τέλος της σύσκεψης, το συνταξιοδοτικό θ' ανοίξει εν ευθέτω χρόνω και με όρους που αυτή θα επιλέξει. Αλλά αν και ο υπουργός αρνήθηκε να πει το παραμικρό για το ασφαλιστικό, η συμμετοχή στη διυπουργική σύσκεψη του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και συντονιστή για το ασφαλιστικό Γκίκα Χαρδούβελη είναι μια ακόμα ένδειξη ότι η κοινωνική ασφάλιση μπήκε στο χειρουργικό τραπέζι της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σύμβουλος του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι το κράτος δεν πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και είναι θιασώτης της εισβολής της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το ίδιο αρνητικός να πει οτιδήποτε για το πολυδιαφημισμένο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ή την «εθνική σύνταξη» ήταν ο υπουργός Εργασίας, ίσως γιατί στους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση θέλει να τα εντάξει στη λογική της «αντιπαροχής». Δηλαδή η κυβέρνηση ακολουθεί ένα παιχνίδι τακτικής, όπου ενώ από τη μια θα κατεδαφίζει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, θα καμουφλάρει την επίθεσή της με ψιχία «κοινωνικών παροχών» στους «αποκλεισμένους».

Το συντονισμό αυτού του δικτύου θα έχει το υπουργείο Εργασίας, ενώ η κυβέρνηση - όπως δήλωσε ο υπουργός - στα τέλη Μάη θα υποβάλει στην ΕΕ το «εθνικό σχέδιο δράσης κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»(2003-05-24 00:00:00.0)
Πάλη για την κοινωνική ασφάλιση(2001-12-14 00:00:00.0)
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση(2001-04-18 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια αντίστασης και ελπίδας(2001-02-25 00:00:00.0)
Επιτροπή για τη σωτηρία της ΔΕΗ(1997-09-19 00:00:00.0)
Επανεξετάζουν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό(1997-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ