Ο γενικός προϋπολογισμός της εταιρίας για το 2001 συντάσσεται αυτό το διάστημα
Από παλιότερη εκδήλωση της «Αθήνα 2004» |
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Επικοινωνίας και η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας (όπως και οι υπόλοιπες Διευθύνσεις της «Αθήνα 2004») συνέταξαν τους προϋπολογισμούς τους, τους οποίους και παρουσίασαν πριν από μερικές εβδομάδες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας για έγκριση, ενόψει της κατάρτισης του συνολικού προϋπολογισμού της εταιρίας για το τρέχον έτος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 6,5 δισ. δρχ. κατανέμονται ως εξής:
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συνολικά έξοδα της «Αθήνα 2004» για το έτος 2000 δεν ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. δρχ., δηλαδή 4 δισ. δρχ. περισσότερο από όσα ζήτησαν μόνο δύο Διευθύνσεις για έξοδα ενός έτους!!!
Ενδεικτικό του ύψους του ποσού που ζητούν μόνο δύο Διευθύνσεις της εταιρίας είναι το εξής: Στον προϋπολογισμό του έτους 2000, τα έξοδα για Επικοινωνία, Δημόσιες Σχέσεις και Προβολή όλων των Διευθύνσεων της «Αθήνα 2004» (Γενική Διοίκηση, Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Σχεδιασμού, Διεύθυνση Μάρκετινγκ, Διεύθυνση Αθλημάτων, Διεύθυνση Τεχνολογίας, Διεύθυνση Υπηρεσιών Αγώνων, Διεύθυνση Ολυμπιακών Εργων, Διεύθυνση Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων) ήταν 3,3 δισ. δρχ. Δηλαδή, 3,2 δισ. δρχ. λιγότερο από το ποσό που ζητούν να δαπανήσουν μόνο δύο Διευθύνσεις της «Αθήνα 2004» το 2001. Ακόμα, το ποσό των 6,5 δισ. δρχ. αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνολικού κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (λειτουργικά έξοδα της «Αθήνα 2004» και έξοδα οργάνωσης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων), αν βέβαια ο προϋπολογισμός της εταιρίας δεν αυξηθεί και παραμείνει στο 1,716 δισ. δολάρια (περίπου 640 δισ. δρχ.), που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» για το 2000 ήταν 14,2 δισ. δρχ. και - σύμφωνα με πληροφορίες - τα πραγματοποιηθέντα έξοδα έφτασαν τα 10,5 δισ. δρχ. Η μείωση των δαπανών κατά 3,7 δισ. δρχ. οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα έξοδα για προσλήψεις και προμήθειες.
Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της «Αθήνα 2004» εξετάζει όλους τους προϋπολογισμούς που έχουν υποβάλει οι Διευθύνσεις και αναμένεται το επόμενο διάστημα να συντάξει και να θέσει προς έγκριση το γενικό προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2001.
Φτάνουν σε σημείο να μεταθέτουν τη μάχη του Μαραθώνα στη... θάλασσα
Ο τύμβος της ιστορικής μάχης |
Περιγράφοντας λοιπόν ο Κ. Λαλιώτης όλες τις αυθαιρεσίες που εδώ και σαράντα χρόνια σώρευσαν στο Σχοινιά οι κυβερνήσεις (μαζί και του ΠΑΣΟΚ, φυσικά), όπως το αεροδρόμιο, η αμερικάνικη βάση, η πίστα μότο - κρος, η απόθεση μπαζών και σκουπιδιών, οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, αντί να απευθύνει το ερώτημα στον εαυτό του ρώτησε όλους τους υπόλοιπους: «πόσοι διαμαρτυρήθηκαν από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται;»!
Προκειμένου μάλιστα να υπερασπιστεί το κατ' ευφημισμόν «Εθνικό Πάρκο» που θεσμοθέτησε μόνο και μόνο για να... χωρέσει και να νομιμοποιήσει το κωπηλατοδρόμιο και προκειμένου να αντικρούσει τους αρχαιολόγους και άλλους επιφανείς επιστήμονες, που αντιδρούν επισημαίνοντας την ιστορικότητα του χώρου, δε δίστασε να επικαλεστεί κάποιον Βέλγο καθηγητή Πάπε, ο οποίος σε μελέτη του υποστηρίζει ότι το τοπίο που υπάρχει σήμερα γύρω από το Μαραθώνα, το 490 πΧ ήταν... θάλασσα!
Τις ίδιες πηγές φαίνεται έχει και ο... οικολόγος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλ. Ευθυμιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε χτες εργολαβικά την υπεράσπιση της καταστροφής του Σχοινιά στα μικρόφωνα του ραδιοφώνου. «Η περιοχή που ονομάζουμε σήμερα Σχοινιά και που έχει γίνει εθνικό πάρκο - αποφάνθηκε συγκεκριμένα ο και... ιστορικός υπουργός - παλιότερα, την εποχή δηλαδή της μάχης του Μαραθώνα, ήταν θάλασσα. Τα έλη τα οποία αναφέρονται στην ιστορία ήταν πολύ πιο μέσα και το κύριο σημείο της μάχης του Μαραθώνα είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη σημερινή θέση του Σχοινιά»!
Βέβαια ο ίδιος επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα: τι θα γίνει αν κατά τις εκσκαφές για το κωπηλατοδρόμιο βρεθούν αρχαία; «Σ' αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω, θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και ό,τι γίνεται απανταχού της Ελλάδας όπου το υπέδαφος κρύβει εκπλήξεις συνεχώς, ευχάριστες εκπλήξεις», απάντησε ο υπουργός.
Εργα ανάπλασης των κτιρίων και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διαμπερή κυκλοφορία
Το σχέδιο της νέας Πλατείας Ομόνοιας με τη διαμπερή κυκλοφορία |
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν ουσιαστικά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαμπερή προσπέλαση της πλατείας), και τον ευπρεπισμό των κτιρίων που κυκλώνουν την Ομόνοια, έργα δηλαδή που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη μετατροπή του Ιστορικού Κέντρου σε «κοσμοπολίτικο γκέτο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το «μεγαλεπήβολο» αυτό σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα εκτελεστεί από κοινού με την Αττικό Μετρό ΑΕ και Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, δεν έχει κληθεί και δεν έχει εκφράσει γνώμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο Δήμος Αθήνας!
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν με την αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων που περιστοιχίζουν την Ομόνοια, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν τα πεζοδρόμια της οδού Πειραιώς (μέχρι τη Σωκράτους) και σε όλο το μήκος της Αγίου Κωνσταντίνου. Επίσης θα φύγουν όλες οι διαφημιστικές πινακίδες.
Σημαντική είναι και η παρέμβαση που αφορά την οδό Αθηνάς, η οποία πεζοδρομείται από την Ομόνοια μέχρι το δημαρχείο, ενώ θα διατηρηθεί εκεί μόνο η κίνηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι κυκλοφοριακές και αφορούν τους δρόμους Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Αιόλου, Πανεπιστημίου, αλλά αυτές θα γίνουν γύρω στο Σεπτέμβρη. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις θεωρείται βέβαιο ότι, ναι μεν θα αποσυμφορήσουν την κίνηση στην Πλατεία Ομόνοιας, αλλά θα αυξήσουν υπέρμετρα όλα τα περιμετρικά της στενά ή ακόμη και μεγάλους περιφερειακούς άξονες. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης στην Κεντρική Αγορά για τους κατοίκους των γύρω λαϊκών συνοικιών της Αθήνας.
Πιο συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: