Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει να «αιφνιδιάσει»;

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη, όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ κατά τη Σύνοδο Κορυφής των βαλκανικών χωρών στα Σκόπια, ωστόσο οι υπάρχουσες πληροφορίες και ενδείξεις συνηγορούν ότι είναι έτοιμη για μια «σύνθετη ονομασία» (πιθανόν «Ανω Μακεδονία»). Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τις θέσεις και προθέσεις της στα κόμματα και το λαό, πολύ περισσότερο που, όπως πολύμορφα διοχετεύει, οι δύο πλευρές «έχουν διανύσει σημαντική απόσταση για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». Γιατί, άραγε, θέλει να «αιφνιδιάσει»; Μήπως η «λύση» δεν είναι και τόσο «κοινά αποδεκτή»; Μήπως θα παραδώσει «το όνομα που είναι η ψυχή μας», όπως έλεγαν μέχρι πριν λίγο καιρό οι κυβερνώντες; Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Οτι οι κινήσεις της κυβέρνησης και της εγχώριας άρχουσας τάξης υπαγορεύονται (και παλιότερα και τώρα) από την ίδια σταθερή επιδίωξη: Βλέπουν την ΠΓΔΜ και γενικότερα τα Βαλκάνια ως «ζωτικό χώρο για τη διεύρυνση των ελληνικών συμφερόντων». Και αυτό βέβαια είναι ο χειρότερος εχθρός για οποιαδήποτε «βιώσιμη» λύση προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου οφέλους.

Εμπαινε Γιώργο...

Το τι γίνεται και τι μπαρούφα κυκλοφορεί στα επιτελεία του «εκσυγχρονισμού» δε λέγεται. Αυτό είναι γνωστό, βέβαια, αλλά μέχρι του σημείου να στήνονται «πηγαδάκια» γελοιοποίησης του Γ. Πανταγιά (σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων Τύπου), με αφορμή... περισπούδαστο άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», και μάλιστα τα «πηγαδάκια» να στήνονται από μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ενώπιον του Κ. Σημίτη - όπως συνέβη στην προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου - ε, αυτό είναι μια ποιοτική «εξέλιξη»... «Εξέλιξη» την οποία η μέχρι τώρα πορεία του κ. Πανταγιά βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να τη λάβει υπόψη του. Που σημαίνει ότι στο επόμενο... περισπούδαστο άρθρο, μπορεί να μην ασχοληθεί με τον βιο-ιστορικό κύκλο των... περιστεριών για να «εξηγήσει» το ρόλο των κομμάτων (!), αλλά τίποτα δεν αποκλείει να ασχοληθεί με τον βιο-ιστορικό κύκλο της... μπεκάτσας.

Υπάλληλοι - «καρνάβαλοι»

Η είδηση ήρθε την περασμένη Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη. Η διεύθυνση της μεγάλης αλυσίδας πολυκαταστημάτων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη ήθελε να κάνει τους εργαζόμενους «καρνάβαλους», συμπληρώνοντας έτσι το μέτρο με τα πατίνια που τους έχει «φορέσει» εδώ και καιρό. Είναι το συμπύκνωμα της νέας αντίληψης του μεγάλου κεφαλαίου για το πώς θέλει τον εργαζόμενο. Εναν εργαζόμενο, που δε θα διεκδικεί δικαιώματα και θα εργάζεται με πατίνια, στολίδια, λιλιά και τεράστια χαμόγελα... δημιουργώντας ευχάριστο περιβάλλον στους πελάτες. Διοργάνωσε μάλιστα και διαγωνισμό όπου οι καλύτεροι υπάλληλοι - διακοσμητές των καταστημάτων θα ανταμείβονταν με «μια μοναδική βραδιά σε γνωστή μουσική σκηνή της πόλης»!!!. Φυσικά αν οι εργαζόμενοι ζήταγαν έστω και μία δραχμή παραπάνω αύξηση, οι δικαιολογίες της επιχείρησης θα ήταν ατελείωτες και η συμπεριφορά της εντελώς διαφορετική.

Πάντως, οι εργαζόμενοι κατάφεραν και δεν έγιναν καρνάβαλοι μετά τη δραστική παρέμβαση του σωματείου. Η πολυεθνική όμως έδειξε το δρόμο για το πώς θέλει να «μεταλλάξει» τους εργαζόμενους.

«Αχάριστη» κυβέρνηση

Πραγματικά... έχει δίκιο η ΝΔ που διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση την απέκλεισε από τη φιέστα των 20 χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ που θα γίνει στις 31 του Μάρτη στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που η πρώτη «τα βρήκε» με την Κομισιόν για μια μικρή αναβολή της εκδήλωσης ώστε να μη συμπέσει με το συνέδριό της, που ξεκινά την ίδια μέρα, η κυβέρνηση θέλει να καρπωθεί «όλη τη δόξα» και δε συμφώνησε στην αναβολή και θα την κάνει μόνη της. Ας μην ανησυχούν όμως στη Ρηγίλλης. Η ιστορία και ο λαός έχει αποφανθεί και για τη δική τους «συμβολή» στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες και στο οικοδόμημα των πολυεθνικών. Και οι δύο βλάπτουν και έχουν βλάψει «εξίσου τη Συρία»...

Το νέο ΕΚΑΣ

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, όλοι όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, όσοι θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι φτωχοί ή «ακραίως πτωχοί», όπως είπε προχτές ο υπουργός Εργασίας, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι...

Η κυβέρνηση μελετά την καθιέρωση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ναι, για την ώρα, το μελετά. Πότε θα το κάνει, είναι άγνωστο. Πότε θα το εξαγγείλει επισήμως κι αυτό είναι άγνωστο, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι μπορεί να αποτελεί το βασικό «χαρτί» της επόμενης προεκλογικής μάχης.

Πάντως, επειδή ο υπουργός Εργασίας «αποκάλυψε» προχτές τι ...μελετάει η κυβέρνηση, σας τα μεταφέρουμε, ώστε να είστε πλήρως ενήμεροι των ...οραματισμών της.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι φτωχοί ή οι ακραίως φτωχοί στην Ελλάδα είναι 500.000 άνθρωποι. Εάν καθιερωθεί το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα, θα απαιτηθούν οικονομικοί πόροι ύψους 700 έως 800 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτά είπε ο κ. υπουργός.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι είναι σωστό το νούμερο της κυβέρνησης - και όχι της ΕΕ, που μιλά για δύο και πλέον εκατομμύρια φτωχούς - τότε η απλή αριθμητική μάς οδηγεί σ' ένα «ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα» των 110 - 120.000 δραχμών. Δηλαδή, με άλλα λόγια, έχουμε ένα καινούριο ΕΚΑΣ...

Μα, μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος σήμερα -πολύ περισσότερο, μετά από δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, εάν και όταν εφαρμόσει η κυβέρνηση το μέτρο - με 120.000 δραχμές το μήνα; Τι να πρωτοκάνει με 12 δεκαχίλιαρα ή 423 ευρώ, για να μη μας κατηγορήσουν για αναχρονισμό και άλλα διάφορα, που λένε οι οπαδοί του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού»;

Δηλαδή, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι σημερινοί χαμηλοσυνταξιούχοι, που παίρνουν το σημερινό ΕΚΑΣ, δεν είναι φτωχοί και καλοπερνάνε; Και μη σκεφτεί κανένας ότι η κυβέρνηση μελετά να δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτούς και το νέο ΕΚΑΣ, εκτός αυτού που παίρνουν, γιατί τέτοιες μελέτες είναι απαγορευμένες ρητώς και κατηγορηματικώς στα κυβερνητικά επιτελεία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ηλεκτροφόρες συνέπειες

Η θρυλούμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τη Δευτέρα γεγονός. Η Κοινοτική Οδηγία 96/92, που με ευλάβεια μετουσίωσε σε νόμο του κράτους η κυβέρνηση Σημίτη, δεν αφορά μόνο τη λεγόμενη κατάργηση του μονοπωλίου που είχε η ΔΕΗ επί 50 χρόνια στη χώρα μας. Προβλέπει κάτι πολύ περισσότερο. Την ολοκληρωτική απορύθμιση της υπάρχουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σ' ολόκληρη την ΕΕ, που λειτουργεί στη βάση ύπαρξης κρατικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο, που εφαρμόζεται ταυτόχρονα, προϋποθέτει την παράδοση του συνόλου του τομέα ενέργειας στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, με εκτεταμένη αρθρογραφία, συνεντεύξεις αρμοδίων κ.ο.κ. ανήγαγαν το ζήτημα ως μείζον... ευεργέτημα για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία. Ουδέν ψευδέστερον. Αλλωστε, δε χρειάζονται πολλά επιχειρήματα. Οι αρνητικότατες συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την εθνική οικονομία, είναι ήδη παρούσες. Αδιάψευστος μάρτυρας, όλα όσα έχουν συμβεί στις χώρες που η αγορά έχει απελευθερωθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Καλιφόρνιας, όπου εκεί, ουδείς, ωφελήθηκε, εκτός των ιδιωτών παραγωγών.

Στη χώρα μας, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα προκύψει με την παραχώρηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς. Η ΔΕΗ, που λειτουργεί από την 1/1/2001 ως Ανώνυμη Εταιρεία, προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί μέσω της εισόδου της στα Χρηματιστήρια το προσεχές καλοκαίρι. Δε θα μείνει όμως στην «απλή» ιδιωτικοποίησή της. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί τον κατακερματισμό της σε μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, ώστε να τη θέσει πιο γρήγορα υπό τον έλεγχό του. Αυτό προτείνει πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτό γίνεται και στη γειτονική Ιταλία, με την αντίστοιχη ENEL. Αλλωστε, ο σημερινός διαχωρισμός της ΔΕΗ σε τέσσερις Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες είναι ο προάγγελος του κατακερματισμού της Επιχείρησης.

Ομως το τι σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ισχύει μόνο τρεις ημέρες, αρχίσαμε να βιώνουμε καλά στο πετσί μας. Η... μεταλλασσόμενη ΔΕΗ προσφέρει ήδη δείγματα γραφής στους υποψήφιους μνηστήρες. Μην ξεχνάμε! Η πρώτη μέρα της απελευθέρωσης συνοδεύτηκε με αύξηση κατά 116% στις νέες συνδέσεις οικιακών καταναλωτών και κατά 80% στα καταστήματα και τις μικρές βιοτεχνίες. Η ΔΕΗ έχει αναλάβει ουσιαστικά την υποχρέωση να αυξήσει τα τιμολόγια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, ώστε να προλειάνει το έδαφος για υψηλή κερδοφορία των ιδιωτών. Η ΔΕΗ αποτέλεσε την πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στο δανεισμό εργαζομένων της. Εχει ήδη εξαγγείλει στη δραστική μείωση του προσωπικού της. Εγκατέλειψε στα συρτάρια τον ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν προχωρεί στις αναγκαίες επενδύσεις, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά μικρά και μεγάλα «μπλακ άουτ».

Ολα αυτά, και τα χειρότερα που έπονται, καθιστούν τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαίο τον αγώνα για μια ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας. Τώρα χρειάζεται η συσπείρωση, η συστράτευση με το σύνολο των ταξικών δυνάμεων, των μόνων που έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Διότι η ηλεκτρική ενέργεια, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας που υπηρετεί το λαό της χώρας, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα για τον πλουτισμό των λίγων, αλλά αγαθό για τη στήριξη των προσπαθειών του κοινωνικού συνόλου.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

«Καλό» ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η οικονομία πάει καλά», διαπίστωσε ο Κ. Σημίτης, εξερχόμενος χτες από το Προεδρικό Μέγαρο. Και αμέσως μετά απαρίθμησε τα κριτήρια και τις αποδείξεις. «Και το ενδιαφέρον, για παράδειγμα, το οποίο εκδηλώθηκε για νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες επενδυτές, το ενδιαφέρον για νέα ξενοδοχεία δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας». Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά πανηγυρικά ότι το καλό της οικονομίας είναι το καλό της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου. Πάει καλά η οικονομία, όταν εκχωρείται η αγορά ενέργειας στις πολυεθνικές για να λεηλατήσουν μια πίτα 300 δισ. δρχ. το χρόνο, με γνώμονα φυσικά το κέρδος και όχι την «εξυπηρέτηση των καταναλωτών». Πάει καλά η οικονομία, όταν οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά εισοδήματα και αποκομίζουν κέρδη τρισ. δραχμών το χρόνο κ.ο.κ. Κατά τον πρωθυπουργό, κριτήριο αν πάει καλά η οικονομία δεν είναι, για παράδειγμα, τα δυόμισι εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η ισοπέδωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, κ.ο.κ. Σύμφωνα με την πρωθυπουργική λογική, η φτώχεια και εξαθλίωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «πάει καλά η οικονομία». Ασφαλώς κανείς δεν αμφέβαλλε για την κυρίαρχη πολιτική, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Σημίτης ταυτίζει απροκάλυπτα το συμφέρον του τόπου με το συμφέρον του κεφαλαίου.

Οι αλλαγές...

«... να αλλάξουμε τον κόσμο, να αλλάξουμε την πολιτική, να αλλάξουμε για το καλύτερο τα πράγματα. Γιατί γι' αυτό μονάχα αξίζει να ζει και να υπάρχει ένα κόμμα ή ένας πολιτικός»! Ποιος τα λέει αυτά; Ο κ. Σκανδαλίδης τα είπε, χτες, στην παρουσίαση βιβλίου του Ε. Βενιζέλου. Και βεβαίως, εδώ ταιριάζει «γάντι» ότι το βαρύγδουπο της φράσης προσδιορίζει επακριβώς και την «αξία» του περιεχομένου της. Το ζήτημα όμως είναι αλλού. Οτι όλα αυτά τα λέει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ! Του κόμματος που είναι πλέον πασίγνωστη στην ελληνική κοινωνία η σχέση του με τα συνθήματα περί «αλλαγής»!

Συμπέρασμα: Εφόσον είσαι ΠΑΣΟΚ, τελικά, και σε όλες τις εποχές, μπορείς να λες ό,τι σου έρχεται...

Ταυτοπροσωπίες...

«Η κοινοπραξία "ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ" συμμετέχει στη μη κερδοσκοπική αυτή εταιρία, επειδή αναλαμβάνει την εκμετάλλευση της Αττικής οδού. Τον εκπρόσωπό της υποδεικνύουν τα μέλη της. Τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα με υπαινικτικό τρόπο για την εταιρία ΑΚΤΩΡ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η εταιρία ΑΚΤΩΡ συμμετέχει στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με ποσοστό 17% και επομένως δεν είναι ορθό να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις περί ταύτισης της εταιρίας αυτής με το όλο project της Αττικής Οδού, στο οποίο συμμετέχουν 11 από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας, καθώς και τράπεζες».

Αν νομίζετε ότι αυτή τη δήλωσε έκανε κάποιος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Αττική Οδός», απατάσθε. Πρόκειται για αυτούσια παράγραφο από χτεσινό δελτίο Τύπου - απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο «με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Αττικής Οδού ιδρύεται νέα εταιρία του ΤΕΟ, με σκοπό να δημιουργήσει ενιαίο δίκτυο εκμετάλλευσης των διοδίων όλης της χώρας, με αεροπορικές τιμές!».

Βέβαια, από την ανακοίνωση του ...ΥΠΕΧΩΔΕ μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει ταύτιση της τεχνικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ (σ.σ. του και μεγαλοεκδότη Μπόμπολα) με την εταιρία «Αττική Οδό». Η ταύτιση, όμως, του ΥΠΕΧΩΔΕ - ή, μήπως, και ολόκληρης της κυβέρνησης; - με την ΑΚΤΩΡ «βγάζει μάτι»...

Η «δικαίωση» των ΝΑΤΟφρόνων

Ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια θα αισθάνονται τώρα τα εγχώρια «παπαγαλάκια» της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, η οποία είχε βαλθεί να καθησυχάσει τους λαούς της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου! Η... 52η πολιτεία των ΗΠΑ, η Βρετανία, προχώρησε χτες σε ασκήσεις με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στα ανοιχτά των ακτών της Σκοτίας, για πρώτη φορά αφότου αποδείχτηκε ότι η χρήση των πυρομαχικών αυτών σπέρνουν το θάνατο και τον καρκίνο. Εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι κανένας κίνδυνος για την υγεία δεν υπάρχει και ότι οι ασκήσεις, που είχαν προγραμματιστεί από καιρό, θα διαρκέσουν δύο ημέρες. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες πως αν δε συνεχιστεί η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση, τέτοιες ασκήσεις θα δούμε σύντομα και «στην πόρτα μας».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακύρωση στην πράξη

Η χτεσινή μέρα είχε δύο γεγονότα που δεν τα πληροφορήθηκαν καθόλου ή εν μέρει οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Το πρώτο ήταν η ανάκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» μιας προηγούμενης απόφασής του, σύμφωνα με την οποία τα κρεβάτια του νοσοκομείου χαρακτηρίζονταν σε ποσοστό πάνω από 80% σε θέσεις Α και Β. Το δεύτερο ήταν μια σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών υπό τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, όπου συζητήθηκε η άμεση εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει την κατάργηση των νοσοκομείων και τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας.

Με την προηγούμενη απόφασή του το «Αγία Ολγα» θα μπορούσε να αξιώσει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους ασθενείς πολύ ακριβότερα νοσήλια για την ίδια ακριβώς μέχρι τώρα νοσηλεία ασφαλισμένων. Το νοσοκομείο έχει ένα παράρτημα με λουξ ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ε, λοιπόν σκέφτηκαν οι προφέσορες του εκσυγχρονισμού, να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ξενοδοχειακή υποδομή, για να υπάρξουν κάποια έσοδα απ' τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» που μπορούν, όπως λένε, να πληρώσουν ή για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση; Επίσης το «Αγία Ολγα» εντάσσεται και στα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οποία λοιπόν ευκαιρία για έσοδα σε συνάλλαγμα ή ευρώ!

Ηταν μια απόφαση κατ' εντολήν του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να μαζέψει 60-70 εκ. δραχμές το χρόνο, για να καλύψει ένα έλλειμμα πάνω από δυο δισ. δραχμές που δημιούργησε η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου απ' την κυβέρνηση. Βέβαια, δεν έγιναν χρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα τιμολόγια των νέων κατηγοριών των θέσεων. Ομως, μελλοντικά ένας μάνατζερ -που θα είναι ο απόλυτος αφέντης ενός Περιφερειακού Συστήματος Υγείας, ενός μέρους δηλαδή του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας- θα μπορεί, για να πιάσει τους όρους του συμβολαίου του, να επιβάλει αυτές τις διαφορετικές πληρωμές. Και τότε αλίμονο σε αυτούς «που δεν έχουν». Αυτοί θα βρεθούν είτε εκτός νοσοκομείου είτε σε κάποιους διαδρόμους των νοσοκομείων, που δεν μπορούν να κάνουν ακόμα την κατηγοριοποίηση των θέσεων και κάποιοι λειτουργοί της υγείας θα εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στα ράντζα... Ομως, κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής, η απόφαση ανακλήθηκε και παραπέμφθηκε σε επανεξέταση.

Αυτή η ανάκληση δείχνει και τη δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των «ανθυγιεινών» σε βάρος του λαού σχεδίων, που επιχειρεί να προωθήσει με πυρετώδη τρόπο η κυβέρνηση. Στη χτεσινή σύσκεψη ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή των περιφερειαρχών στα διαλυτικά σχέδια. Να διαθέσουν, δηλαδή, τα μέσα που θα διαλύουν τα υπάρχοντα νοσοκομεία. Ποιος, λοιπόν, θα είναι εκείνος που θα δεχτεί αυτή τη διαλυτική λογική στο όνομα μιας -αβέβαιης- βελτίωσης που θα έρθει μετά από πέντε ή έξι χρόνια όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας;

Είναι, δηλαδή, παράλογο να ακούει κανείς ότι η βελτίωση θα έρθει με την κατάργηση υγειονομικών μονάδων και όχι με τη διεύρυνσή τους με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε περιοχή. Ο κόσμος που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης πολιτικής έχει το λόγο. Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, που θα διασφαλίζει εν πρώτοις την ύπαρξη των υπαρχουσών υγειονομικών μονάδων σε μια προοπτική αναβάθμισής τους στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Μπους

Γέννημα, θρέμμα

πέρα ως πέρα

του δολοφόνου του

πατέρα,

ίδιο σουλούπι,

ίδια ράτσα,

ίδια, με κείνον

βρωμοφάτσα!

* * *

Ετσι, σαν φόρεσε

το στέμμα,

ευθύς το έβαψε

με αίμα

κι είπε στο «ντάντι»

με καμάρι

«όρκο πατέρα

έχω πάρει

ίδιο με σε

να 'μαι τομάρι»!

* * *

Γέννημα, θρέμμα,

ίδια φάρα,

και για τη Γη

σωστή κατάρα,

γι' αυτό αντίσταση

και πάλη,

κόντρα στο νέο

το τσακάλι!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ