ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση με άξονα μπίζνες και ενδοαστικές αντιθέσεις στα Βαλκάνια

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) συγκαλεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το όργανο είναι «οι τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό το φως και των πρόσφατων αλλά και επικείμενων επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει ολοκληρώσει ήδη έναν πρώτο κύκλο τέτοιων επισκέψεων, προκαλώντας με δηλώσεις του ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Π.χ. η αντιπολίτευση τού ασκεί κριτική για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε ν' ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για μπίζνες μεταξύ κεφαλαίων των δύο κρατών.

Παραπέρα, επισκεπτόμενος ο Κοτζιάς την προηγούμενη βδομάδα την Πρίστινα, δήλωσε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς (...) έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί». Σε αυτήν τη βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Δηλώσεις και κινήσεις που ουσιαστικά συνιστούν μία «ντε φάκτο» αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου από την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσια αστική κυβέρνηση με ευρωατλαντική πολιτική, έκανε αυτό που οι προηγούμενες ήθελαν να κάνουν, αλλά κρατούσαν τα προσχήματα.

Τέλος, στο ΕΣΕΠ αναμένεται να συζητηθούν και οι σχέσεις με την Αλβανία, που τα τελευταία χρόνια κινούνται με φόντο τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιόνιο, την υπόθεση των «τσάμηδων».

Θυμίζουμε, το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο ΕΣΕΠ, καθώς ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης (τα αστικά δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν), ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Την ερχόμενη Τρίτη η τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διακοπή του Αυγούστου

Διακόπηκε στο ξεκίνημά της η χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, λόγω προβλήματος υγείας που είχε ο αναπληρωτής εισαγγελέας. Επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιούλη, που θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα και η τελευταία συνεδρίαση πριν τις διακοπές του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι από τις 12 Μάη οπότε και ξεκίνησε κανονικά η δίκη (μετά από δύο αναβολές), μέχρι και σήμερα έχει αναγνωστεί ο κατάλογος των μαρτύρων, έχει οριστεί η Πολιτική Αγωγή και σε αυτήν τη φάση το δικαστήριο συζητά επί των ενστάσεων που έχουν καταθέσει οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών.

Στη φυλακή ξανά ο Λαγός

Στη φυλακή οδεύει ξανά ο Γ. Λαγός επειδή παραβίασε περιοριστικούς όρους. Ο κατηγορούμενος φέρεται να μην τήρησε κατ' επανάληψη τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού.

Συγκεκριμένα, οδηγείται ξανά στις φυλακές με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών. Ο δρόμος για την επιστροφή του έχει ανοίξει, αφού ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, παραβίασε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για να αποφυλακιστεί πριν από τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος είχε αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μηνου του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης που προβλέπει το Σύνταγμα. Η φυλάκιση του Γ. Λαγού διατάσσεται με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, το οποίο υιοθετεί την πρόταση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να μην τήρησε κατ' επανάληψη τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού, σύμφωνα με τα από 29-5-2015, 30-5-2015 και 17-6-2015 έγγραφα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά.

Οπως αναφέρεται, στις 28-5-2015, όταν στις 23.40 αποχώρησε από τη Βουλή, δεν πήγε σπίτι του, αλλά σταμάτησε σε δύο καταστήματα, διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο και στην κατοικία του κατέληξε την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Στις 12-6-2015 αντί πάλι να επιστρέψει αμέσως ως όφειλε στο σπίτι του όταν αποχώρησε από τη Βουλή, ο Γιάννης Λαγός πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Ακόμη, στις 16-6-2015 ενώ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή από τις 21.50, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί έως τις 9.25 π.μ. της 17-6-2015, δεν είχε επιστρέψει στην κατοικία του.

Υπενθυμίζεται πως οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον Γ. Λαγό όταν είχε αποφυλακιστεί, ήταν κατ' οίκον περιορισμός στην κατοικία του υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασής του μόνο στη Βουλή υπό αστυνομική συνοδεία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πόρισμα για παράνομες χορηγήσεις

Στοιχεία για παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς, κατά το χρονικό διάστημα 2000-2012, περιλαμβάνονται στο πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα συγκεκριμένα δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα, καθώς γι' αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.

Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος συνοδεύτηκε με την έκδοση ανακοίνωσης από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας, τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους απ' αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

«Χωρίς καμία αμφιβολία, η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εντέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για 1.300 «αγύριστα δάνεια» και σημειώνεται πως «η ποινική έρευνα που θα ακολουθήσει, θ' αποκαλύψει ολόκληρο το "παγόβουνο" και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το "σκάνδαλο της ΑΤΕ" δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω».

Διαψεύδει την Βαλαβάνη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Την αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκάλεσαν χτες τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, περί παρακολουθήσεών της από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει σε συνέντευξή της να αρθεί το τηλεφωνικό της απόρρητο για το πότε μιλούσε με τη μητέρα της, αν και, όπως δήλωσε, είναι περιττό, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι «με ακούνε βαλιτσάκια από τότε που έγινα υπουργός». Στη συνέντευξή της είχε πει, επίσης, πως «όταν παρέλαβαν (σ.σ. η κυβέρνηση) την ΕΥΠ, έλειπαν βαλιτσάκια», σημειώνοντας πως δε γνωρίζει παραπάνω στοιχεία, «όχι γιατί δεν ενδιαφερόταν, αλλά γιατί δεν την άφηνε η δουλειά του υπουργείου».

«Οφειλε να γνωρίζει ότι κανείς από το επίσημο κράτος δεν παρακολουθεί Ελληνες πολιτικούς ή πολίτες για μη τρομοκρατικές ή εγκληματικές δραστηριότητες» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΔΤ και προσθέτει πως «εάν παρά ταύτα και στο πλαίσιο οποιασδήποτε υπερασπιστικής γραμμής, η κυρία Βαλαβάνη έχει στοιχεία υποκλοπής τηλεφωνικών της συνομιλιών ως υπουργού, συνιστάται να απευθυνθεί στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ.λπ.), προκειμένου να εξεταστούν οι καταγγελίες της».

Εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο να μεταφέρει τεθωρακισμένα

Δεκαέξι τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσα στα οποία τα 8 ήταν στρατιωτικά τύπου Τyphoon GSS-300, εντοπίστηκαν χτες στο λιμάνι του Κερατσινίου από υπαλλήλους του ΣΤ' Τελωνείου Πειραιά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα τεθωρακισμένα «αφίχθηκαν με το M/V (σ.σ. φορτηγό πλοίο) "Tychy" από το λιμένα La Spezia της Ιταλίας και είχαν προορισμό το λιμένα Khalid της Λιβύης, μέσω του λιμένα Deringe της Τουρκιάς». «Δεσμεύτηκαν, διότι εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παραγράφου 9 της απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ, ως στρατιωτικός και παραστρατιωτικός εξοπλισμός, του οποίου απαγορεύεται η άμεση ή η έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη».

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχει προκύψει ότι το πλοίο «Tychy», το οποίο φέρει σημαία Παναμά, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρει πολεμικό υλικό. Ιδιο «φορτίο» φέρεται να είχε μεταφέρει στο λιμάνι του Κερατσινίου και το Φλεβάρη του 2015. Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναυτιλιακού οργανισμού «Equasis», είναι ελληνικών συμφερόντων, με τα γραφεία της να βρίσκονται στη Γλυφάδα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ